Първанов под и(нди)гото на посредствеността и самохвалството

Иво Инджев

Докато кандидатите за президент се помайват, настоящият такъв масирано бомбардира публиката с автореклама, сякаш самия той отива на избори. Пусна в ход всички възможни умилителни средства: от съпругата Зорка до вълчицата Зорница. Така научихме как скромната му съпруга си кара 20 годишният голф и дори качва стопаджии (това е същият автомобил, размахван от семейството като свидетелство за скромност, но е всъщност подарък от един митничар през лятото на 1996 г., както подробно съм описал случая в „Президент на РъБъ”).

Чухме също и мелодраматични нотки за едва ли не досадата на семейството да живее в държавна вила, напускайки уюта на жилището в квартал „Красна поляна” в София (което пък, пак в книгата си, съм споменал като безвъзмездно ремонтирано пак по онова същото време от фирма с участието на семейния приятел Владимир Лазов, оказал се собственик по документи на едни мезонети в квартал „Гоце Делчев” в столицата).

Но най-вече Първанов пътува и проповядва собствената си значимост. Така се е прехласнал в ролята на проповедник на собствените достойнства, че сам не забелязва как се върти като изтъркана грамофонна плача, която прескача на едно и също място.

Спомняте ли си как от телевизионното предаване „Господари на ефира” изловиха Георги Първанов, че повтаря буквално цели пасажи от новогодишните си речи? Показаха писани под индиго откъси от изявленията му през 2007, 2008, 2009-та…Клишета, като това , че успехите ни нямало да дойдат сами като „късметчета от новогодишната баница” и много други подобни най-буквално присъстваха в уж различните му изяви. Дали са подготвяни на пияна глава или другарите от президентството разчитат, че пийналите в празничната нощ хора няма да забележат?

По-скоро повторенията са резултат на прословутата българска немарливост и на откровен мързел екипът му да изобрети нещо ново. Във всички случаи става дума за пренебрежително отношение към същия този народ, към който държавният глава се обръща в новогодишната нощ. Колкото и да е виновен някой там зад кадър, в крайна сметка този примитивизъм изобличава дрънкащия баналности президент, който толкова си може!

Обикаляйки сега страната (любимото му занимание по липса на възможност да продължи с екзотичните си пътувания по света), Първанов продължава в същия дух. Държи речи под индиго. Обикновено започва с това, че мрази да се хвали и след това започва да се хвали. Вчера в Шумен (утре и в други градове и паланки) заявява отново и отново следното:

„DarikNews.bg, Шумен. Имам самочувствието на успял държавен глава, заяви президентът на България Георги Първанов в Шумен, по време на представянето на книгата си „Отчетът на президента за мандат 2006-2011 г.” След това вече безброй пъти заявено самохвалство, преминава към поредното твърдение, което увисва без да подкрепи с нищо: „Той допълни, че когато си успял трябва да има самоирония. „Не бива да се вземаме прекалено на сериозно. И сега виждаме политици, които ни гледат много строго, които съдят непрекъснато – все някой им е виновен”.

Къде точно е самоиронията? Прави именно това, в което упреква другите: всички са виновни, само той е целият в бяло! От високото си самомнение, види се, черпи самочувствието да раздава оценки за едноличния режим на сегашното управление, макар самият той да управлява еднолично и да взима (например кадровите си решения за пробутване на свои хора навсякъде) вече 10 години, ревниво пазейки от „външни погледи” цели сектори от националната сигурност, като разузнаването и превърнатата в лична негова обслужваща гвардия Национална служба за охрана.

И пред шуменската аудитория Първанов припомни отминалите „добри години”, сякаш те не бяха резултат от световната конюнктура и работата на предишни политици, които иначе мрази, но пък обича да си приписва заслуги за независещи от него успехи. Както обикновено- има се за съпричастен към успехите, но за провалите и слабостите са виновни само другите.

Не знам дали някой може да преброи за кой път той се любува на любимия си каламбур в сравняването на предишното със сегашното управление, пуснат отново в употреба в Шумен: „По-добре тройна коалиция от колкото тайна, сега имаме тайна – ГЕРБ и „Атака”, заяви още Първанов. „Продължавам да смятам, че страната е обречена на коалиционно управление”, подчерта президентът”.

Продължавам да смятам, че пълната безкритичност към двете петилетки на Първанов като президент от страна на кандидатите да се настанят в кабинета му до момента показва, че се задава негово продължение чрез приемствеността в посредствеността на най-високото място в държавата.

Виж още текстове в блога на Иво Инджев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.