Шегите на Медведев: „Дейвид Камерън щеше да стане добър агент на КГБ“

Дейвид Камерън и Дмитрий Медведев. Снимка: кремлин

Лондон и Москва се разминаха във вижданията си по сътрудничеството на спец службите на двете страни и налагането на санкции срещу Сирия, стана ясно в понеделник след срещата на руския президент Дмитрий Медведев и премиера на Великобритания Дейвид Камерън, който в понеделник започна официалното си посещение в руската столица.

Това е първата визита на британски министър-председател в Москва от пет години насам, след като отношенията между двете страни се обтегнаха заради убийството в Лондон на бившия служител на руската Федерална служба за сигурност Александър Литвиненко през ноември 2006 г. Великобритания няма да възстанови сътрудничеството си с Русия по линия на спец службите, което бе замразено след убийството на Литвиненко. Това заяви премиерът на Великобритания Дейвид Камерън, цитиран от руски издания след срещата с Медведев.

В същото време обаче Лондон е готов да си сътрудничи с Москва по въпросите, свързани с борбата срещу организираната престъпност, каза Камерън. Двамата лидери все пак успяха да видят напредък в двустранните отношения. Камерън дори любезно подчерта, че и двете държави ще спечелят, ако укрепят своите отношения. Думите му дойдоха след изявление на Медведев, че е назряла необходимостта да се възстановят контактите не само между правоохранителните органи, но и между спец службите на двете страни. “Готови сме да обсъждаме различни варианти за това“, обяви руският президент на пресконференция.

Въпреки твърдо заявените противоположни позиции, на пресконференцията имаше и шеги. Британският премиер, с когото руските тайни служби установили контакт при негово посещение в Москва през 1985 г., е можел да стане добър агент на КГБ, пошегува се руският президент Дмитрий Медведев в отговор на журналистически въпрос. „Аз съм сигурен, че Дейвид щеше да стане добър агент на КГБ, но тогава той не е бил министър-председател“, заяви президентът. „Трябваше да се очаква, че няма да стане“, каза лаконично британският премиер, предизвиквайки смях в залата.

Британският премиер обаче подчерта, че позицията на Лондон по случая с Литвиненко остава непроменена. “Факт е, че две правителства не са съгласни с позициите си по дадения въпрос и аз по никакъв начин не се опитвам да скрия това“, каза Камерън. На свой ред Медведев призова да не се политизира това дело и то да се разглежда в юридическата му плоскост. Той също така подчерта, че руски граждани никога не са предавани на чужди държави и това няма да стане, тъй като е забранено от руската конституция.

Литвиненко бе отровен с полоний-210 в Лондон и британските правоохранителни органи обвиняват за това бившият служител на руските спец служби Андрей Луговой, който междувременно стана депутат в руската Дума. Случаят се очакваше да е сред най-обсъжданите теми при визитата на Камерън в Москва и непостигането на споразумение затвърди различията между двете страни.

Медведев също така отново даде да се разбере, че Русия е против приемането от Съвета за сигурност на ООН на резолюция за налагане на санкции на Сирия, предаде Франс прес. „Тази резолюция трябва да е сурова, но не бива да предвижда автоматично налагане на санкции, тъй като Европейският съюз и Съединените щати вече приеха голям брой санкции и няма абсолютно никаква необходимост от допълнителен натиск“, каза Медведев.

Той обаче подчерта, че различните подходи на Русия и Великобритания към редица проблеми не е задължително да се отразяват негативно върху отношенията между двете страни. “Между нашите страни има много повече неща, които ни обединяват, от тези, които по някаква причина ни разделят“, посочи руският държавен глава. Според него, ако по една или друга причина двете държани не са на едно мнение, това не е повод за драматизъм.

Според него най-важното от срещата в Москва е това, че с подписването на редица споразумения двете страни са направили важна крачка, за да бъдат техните отношения на високо конструктивно и плодотворно ниво. По-рано в интервю за ИТАР-ТАСС Камерън заяви, че макар разногласията между Москва и Лондон да са добре известни, може да бъде постигнат значителен напредък в двустранните отношения. Двете страни са жизнено заинтересовани да възстановят икономическите си отношения, посочва Камерън. По думите му нарастването на руската икономика надвишава средните европейски показатели, което „създава за британския бизнес огромни възможности“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.