Саудитска Арабия – евтин петрол за скъпа вода

Ройтерс

Резервоар за прясна вода в Саудитска Арабия. Снимка: официален сайт

Много преди да узнае стойността на петрола, пустинното кралство Саудитска Арабия е било наясно колко ценна е водата.

Предизвикателствата, свързани с водата за водещия износител на петрол нарастват, енергоемкото обезсоляване поглъща огромна част от приходите от петрола, а заплахата от изчерпване на водните запаси надвисва с много по-страшна сила, отколкото тази от изчерпване на петрола – теорията, че запасите са на предела си и вече няма друг вариант освен да започнат да се изчерпват.

Потреблението на вода в пустинното кралство превишава вече почти двойно средната стойност на потребление на човек от населението в световен мащаб. То се увеличава с все по-бързи темпове поради рязкото нарастване на населението на Саудитска Арабия и индустриалното й развитие.

През 2008 г. Саудитска Арабия се отказа от плана, който очевидно се оказа грешен, сама да задоволява нуждите си от пшеница и към 2016 г. ще разчита изцяло само на внос.

„Решението за вноса е с цел запазване на водните запаси“, каза Абдула ал Обаид, заместник-министър на земеделието. „Не става дума за цени. Правителството купува пшеница на цени, по-високи от тези на местния пазар.“

Критици обаче се оплакват, че все още липсва координация между политическите проекти и казват, че това крие заплаха саудитските земеделци да започнат да отглеждат още „по-жадни“ култури.

„Мнозина земеделски производители, които отглеждаха пшеница, сега вместо нея започват да отглеждат фураж, който носи бърза печалба. Но за съжаление фуражът се нуждае от четири пъти повече вода, отколкото пшеницата“, каза Абдулазиз Рабих ал Харби, преподавател в университета „Крал Сауд“ и член на Комисията по земеделието към Търговската и индустриална камара в Рияд.

„Други земеделци отглеждат палми вместо пшеница, които също гълтат огромни количества вода. Така едва ли ще се постигне желаната цел за ефективно потребяване на водата.“

Тъй като земеделието е един от основните източници на развитие и заетост, въпросът е труден от политическа гледна точка и затова налагането на ограничения над него не са добър вариант.

Но с оглед на това, че съвсем малка част от територията е обработваема земя, е нужно всеобхватно решение, казват представители на сектора.

Водни квоти за земеделието и намаляване на потреблението на пшеница, което нараства с по пет процента на година, са възможни решения, каза Хасан ал Шехри, председател на саудитската Кооперативна асоциация за пшеница и генерален мениджър на Саудитската компания за земеделско развитие.

„Нужна ни е координация между министерствата на земеделието и на водното стопанство и енергетиката“, каза Ал Шехри.

Недостигът на вода е голямо предизвикателство и за надеждите на кралството да развие миннодобивния сектор, за да диверсифицира икономиката си с оглед на големите количества вода, от които се нуждае този вид промишленост.

„Имаме злато, но нямаме вода“, каза Мохамед Хани ал Дабаг, вицепрезидент по ценните метали и проучванията в държавната Саудитска миннодобивна компания. „Водата е скъпоценна като златото“.

Саудитският министър на водното стопанство и енергетиката Абдула ибн Абдул Рахман ал Хюсеин през май заяви, че водните нужди на страната нарастват с повече от 7 процента годишно, както и че през следващото десетилетие ще са нужни повече от 500 милиарда риала 133 милиарда долара в инвестиции във водния и енергийния сектор.

Консултантската група „Бууз енд Къмпани“ изчисляват годишното потребление на вода в Саудитска Арабия на 950 кубически метра на човек от населението, сравнено със средно 500 куб. м в световен мащаб. Земеделието е най-големият потребител, който поглъща 85-90 процента от запасите на кралството според заместник-министъра на земеделието. От тях 80-85 процента са от подземни води.

Със средно годишни количества на валежи около 100 милилитра, древните подземни извори на Саудитска Арабия са нейната кръвоносна система.

Но точно както поддръжниците на теорията за изчерпване на петрола смятат, че световните конвенционални петролни запаси са на предела си, тези на теорията за изчерпването на водата заявиха, че този ресурс се изразходва необратимо.

„Бууз енд Къмпани“ каза, че някои от подземните източници в региона – наричани още „фосилна вода“, тъй като съдържат дъждовна вода от дъжд, валял преди хиляди години – са се осолили твърде много и водата от тях не е подходяща за пиене.

Впръскването на вода в петролните полета също е оказало своето въздействие, въпреки че морската вода сега обикновено се използва за поддържане на налягането в резервоарите.

Алтернативата на обезсоляването – енергоемкият процес на превръщане на солена в прясна вода – отнема от другия ценен ресурс на Саудитска Арабия, петрола, изразходвайки гориво, както и печалбите от гориво.

Саудитската компания за превръщане на солена в прясна вода „Салин Уотър Конвържън“ произвежда по 3,36 милиона кубически метра обезсолена вода на ден, което струва по 8,6 милиона риала всеки ден по данни на компанията от 2009 г. – най-актуалните налични – когато цената на един кубичен метър обезсолена вода е била 2,57 риала. Транспортните разходи добавят още 1,12 риала на кубичен метър.

Анализатори и индустриалци казват, че властите трябва да натоварят крайния потребител с по-голяма част от разходите, за да се обуздае потреблението и да се намалят загубите – аргумент, който е в сила при електроенергията и горивата, но изисква много внимателен подход в случая с водата.

„Наложително е да увеличим цената на водата“, каза Исао Такеко, ръководител в базираната в САЩ Международна асоциация за обезсоляване. „Но това трябва да се направи много внимателно и стъпка по стъпка, защото е излишно да казваме, че водата е жизненоважна за човешкия живот.“

С изразходваната енергия обезсоляването намалява количеството суров петрол за доходоносните пазари за износ. Такеко е изчислил, че енергията представлява 45-55 процента от производствената цена на кубичен метър.

Международната енергийна агенция и анализатори от банка „Ейч Ес Би Си“ са изчислили, че темповете на пряко изразходване на суров петрол са се увеличили повече от два пъти от 2008 до 2010 г. поради рязкото нарастване на нуждите и недостига на природен газ. Каква част от тези количества са отишли за обезсоляване не е ясно, но експерти смятат, че тя е значителна.

Според представители на индустрията и експерти фактът, че Саудитска Арабия променя политиката си в земеделието, показва, че тя е наясно с предизвикателствата, но както и останалия свят, трябва да действа бързо.

„В Саудитска Арабия осъзнаха, че трябва да обмислят по-ефективно използване на водата“, каза Петер Брабек, председател на борда на директорите на Нестле – една от най-големите компании в света за производство на храни и водеща в кампанията за предотвратяване на световна криза с водата. „Те са наясно, че водата е по-ценна от петрола в дългосрочен план“, каза той.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.