Очаквано ТИМ изложиха България като туристическа страна. Мутри владеят бизнеса и вредят

Тримата главни босове на ТИМ – отляво надясно: Иво Каменов, Марин Митев и Тихомир Митев.

Всички Европейски телевизии излъчиха неколкократно репортажи за руските и скандинавски туристи, които не могат да се приберат по няколко дни заради неразбориите между българска туристическа фирма и българската (национална) авиокомпания. Репортажите са взети най-вече от руските телевизии, които обърнаха повече внимание, заради пострадалите си сънародници.
Ако някой смята, че това няма да окаже влияние на престижа на страната, лъже се. И, разбира се, първият, който се излъга, беше зам.-министърът на туризма Иво Маринов. Той каза за БТА, че очаква ефектът от случая върху имиджа на България да е минимален, защото последствията от него ще отшумят. Като че ли този зам.-министър се грижи повече за авторитета на фирмите и се мъчи да ги оправдава и омаловажава скандала.

Кой все пак е виновен? Това е първият въпрос на средния българин в такива случаи. И най-често не получава отговор – забатачват се някакви комисии, проверки и накрая не се знае.
А е много просто – в България доминира мутренският бизнес. Довчерашни борци, каратисти, барети, бивши ченгета от охранителни фирми са завзели цели сектори от икономиката, цели бизнеси, региони и командват пазара като рекетьори, мачкат другите, а властите ги подкрепят.

Някакви туристическа фирма „Алма тур” работи с години на загуба и трупа дългове. Какво говори това? Че е работата е съмнителна отвсякъде. Кой седи зад тая фирма, какъв е смисълът й? Отговор няма.
Но реални виновници за подигравката с туристите и излагацията на България са хората от ТИМ, който купиха авиокомпания „Бългериа ер”. Мутрите нямат и идея какво е национален превозвач и национална отговорност. Това за тях е поредната далавера. Гепихме евтино авиокомпанията, ще си въртим далаверата.
Какво са виновни те в случая, ще каже някой, като на тях „Алма тур” им дължи 3,6 млн. евро, не си плащат след неколкократни предупреждения, логично е да спрат да возят техните туристи.
Има малка подробност – тези туристи са си платили. И не са виновни. И когато националният превозвач отказва да вози, излага България, накърнява интересите на невинни хора, превръща ги в заложници в някакъв спор между фирми.

Най-напред това е стар номер на ТИМ – да събира дългове. Така са придобили куп хотели, производства , бизнеси в каква ли не област. Дори изкупуваха дългове и после слагаха на колене длъжниците и им взимаха бизнеса.
Как ТИМ – собствениците на „Бългерия ер” допуснаха една туристическа фирма да натрупа към тях дълг от 7 млн. лева? Това нормално ли е? Откъде накъде? Защо не са си уредили отношенията още при първоначалната задлъжнялост? Сега от ТИМ, тоест от „Бългерия ер” пускат съобщения, че ще търсят по съдебен път 3,6 млн. евро. А защо досега не го потърсиха по съдебен път? Ами вкараха България в репортажите на всички европейски телевизии.

Според отчета на „България ер“ за 2010 г. длъжникът им „Алма тур флай“ е най-големият източник на приходи от наем на самолети за авиокомпанията – 11,3 млн. лева, което е около 90% от тези приходи. Тоест – това е основният бизнеспартньор.
„Алма тур” лятото на миналата година е взела кредит от „Уникредито Булбанк” и от Централна кооперативна банка (на ТИМ) общо над 13 млн. евро. С част от кредитите са върнати дългове към други банки, а друга са за строителство на хотели и др. В залог за кредита е дадена самата фирма „Алма тур”. Но от дълга само 3 млн. евро са в залог към банката на ТИМ, останалите над 10 млн. евро са към „Уникредито Булбанк”.
Отделно „Алма тур флай” е заложена в полза на Емпорики банк за заем от 1 млн. евро и в полза на …“България ер“ за вземания 5.88 млн. евро и 21.3 млн. долара.

Дали ТИМ иска да придобие този туроператор? Очевидно има някакви апетити, иначе нямаше да допусне натрупването на такива големи дългове. Но мутрите не ги е грижа, че излагат страната. А и каква фирма ще е занапред тази „Алма тур” и на какви туристи може да разчита, след целия този цирк?
По-големият проблем е на какво може да разчита България след целия този цирк.

Никога досега не е имало в Европа толкова критични публикации за българския туризъм. Цяла вълна статии и тв репортажи последва случая с удавеното дете, засмукано в басейн на „Златни пясъци”. България придобива авторитет на страна аз алкохолен туризъм, с ниско качество на обслужването и рискове за туристите.
В този страна мутрите владеят положението, а властта ги подкрепя.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.