Кота нула – място на паметта

Асошиейтед прес

Мемориалът на Кота нула в Ню Йорк. Снимка: официален сайт

Мястото в Ню Йорк, известно като „Кота нула“, в понеделник бе отворено за обществеността за първи път от онова ужасно утро през 2001 г. Посетителите видяха нещо напълно различно от сивите руини, така болезнено запечатани в колективното съзнание. Националният мемориал и музей на 11 септември отвори врати в 10 ч. сутринта в понеделник при строги мерки за сигурност. Хиляди се разходиха между стотиците бели дъбове, засадени на площ от над 30 декара и съзерцаваха двете огромни изкуствени езера с водни каскади, намиращи се на мястото на кулите близнаци.

Посетителите имаха възможност да докоснат изписаните имена на 2977-те загинали при терористичните нападения в Ню Йорк, срещу Пентагона и в Пенсилвания, както и на шестимата убити при бомбения атентат от 1993 г. Гравираните върху бронзови плочи имена обграждат двете изкуствени езера. Мемориалният площад със засадени на него дървета бе отворен за семействата на жертвите за първи път в неделя – на десетата годишнина от атентатите.

Мнозина от стотиците роднини на загиналите, посетили мемориала за първи път в неделя, се разкъсват между желанието да се радват, че жертвите вече имат постоянен мемориал и болезнена мисъл за празнотата, останала в живота им. Хиляди строителни работници идваха и си тръгваха от Кота нула през годините, но в понеделник за първи път обикновени американци, без баджове, журналистически пропуски или каски, получиха възможността да се разходят там.

„Мемориалът ще направи онова, на което терористите се опитаха да попречат, а то е, че ние създадохме място, където хората ще бъдат заедно, независимо от своята политическа принадлежност, икономическа класа, народност, страна на произход и ще отдават почит“, заяви миналата седмица директорът на мемориала Джо Даниелс.

Все пак ще бъде нужно известно време, за да може мемориалът да стане наистина отново част от града. Засега достъпът на обществеността до мястото ще се контролира строго. Посетителите трябва предварително да се сдобиват с пропуск, който им позволява да влизат в точно определено време. Мерките за сигурност ще се подобни на тези в летищата и съдилищата. Посетителите трябва да изпразват джобовете си, да преминават през метален детектор, а дамските чанти и раниците ще минават през рентгенов скенер.

Голяма част от мемориалния комплекс ще остане затворена до идната година. Павилионът на музея, замислен така, че да напомня онези части от фасадата на Световния търговски център, които останаха след срутването на кулите, ще бъде открит за 11-ата годишнина от атентатите. Подземната част на мемориала също ще остане затворена до 2012 г. Чак тогава посетителите ще мога да видят забележителности като гигантската глинена стена, построена, за да попречи на водите на река Хъдзън да наводнят основите на Световния търговски център, или пък аварийното стълбище, помогнало на толкова много хора да се спасят.

Централната част на мемориала – двете огромни квадратни изкуствени езера, с непрестанно течаща вода по стените им, на мястото на двете кули, е истинско чудо. Водните каскади, спускащи се по четирите стени на всяко езеро, са най-големите в Северна Америка.

Също толкова поразителни са и огромните кули, извисяващи се в небето около целия площад. Световният търговски център, кулата, наречена „Фрийдъм тауър“, сега се издига на височина от над 300 метра и е на път да стане най-високата сграда в САЩ. Стоманеният скелет на новия Световен търговски център е с 47 етажа засега. Наоколо стърчат строителни кранове и летят искри, докато строителните работници изграждат нов транспортен възел.

Около 400 000 души вече са си запазили билети за предстоящите месеци, каза Дейниълс. Фондацията за построяване на мемориала уреди да има отделен вход за роднините на жертвите и планира да бъдат отделени дни или часове, в които площадът да е отворен само за пожарникари, полицаи и други от спасителните екипи на службите, които загубиха свои служители вследствие на атаките.

„Щом се озоват на площада, мисля, че хората ще изпитат много специалното чувство, че стъпват на земя, на която не са стъпвали обикновени хора от десет години“, каза той.

Може би единственото поражение на фона на всички надежди, вложени във възстановяването на Кота нула, е това, че ужасът, предизвикан от атентатите, все още витае в града. Проектантите на мястото на монумента са си го представяли като едно от чудесните публични пространства в града, но този статут то не може да постигне, докато ограниченията заради мерките за сигурност не бъдат намалени. Този ден ще дойде, просто това няма да стане веднага.

„Това представлява неудобство, но положението е същото с всички забележителности по света и мисля, че и тук хората ще очакват да се вземат някакви мерки за сигурност“, каза Дейниълс.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.