При срив на еврозоната – щетите ще бъдат неизброими

Ройтерс

Излизането на Гърция от еврозоната ще нанесе неизмерими вреди на европейската икономика, ще засили още повече атрактивността на Азия и ще ускори възхода на юана като световна валута. До неотдавна дори да се мисли за евентуални последици от разпадането на еврозоната беше, ами, немислимо. Вече обаче не е. Всеки ден се увеличават съмненията колко още икономии може да понесе Гърция, чиято икономика е в рецесия.

Засилват се и съмненията колко време още политическото и обществено мнение в Германия, която е най-големият източник за финансиране на хазната на еврозоната, ще продължи да подкрепя Атина и другите държави по периферията на валутния съюз със спасителни кредити и изкупуване на облигации от Европейската централна банка (ЕЦБ).

Някои хора в ЕЦБ са доста недоволни от тази програма. Изходът от създалата се криза е непредвидим, такива са и последиците от нея. Икономиките на страните от еврозоната са толкова силно свързани, че отделянето на една от 17-те държави би отворило кутията на Пандора, посочва Доменико Ломбарди от вашингтонския изследователски институт Brookings Institution.

Гърция не може да напусне или да бъде изключена от валутния съюз по хирургически начин. След подобно събитие пазарите биха се насочили към Италия. Ако пък Рим също бъде принуден да напусне, то френските банки (които вече са под натиск заради проблеми с краткосрочното финансиране) могат да се сринат заради големите инвестиции в италиански дългови книжа.

„Почти невъзможно би било да се предвидят последиците. При нормални условия бихте могли да направите рамка за планомерен изход, но нещата вече са стигнали много по-далеч“, отбелязва Ломбарди, който е бивш изпълнителен директор на Международния валутен фонд (МВФ). Той оценява вероятността за разпадане на еврозоната като 50:50.

В съзвучие с тази позиция президентът на САЩ Барак Обама заяви, че много по-голям проблем от дълга на Гърция може да се появи, ако се подновят атаките срещу Испания и Италия.

Признание за опасностите, които кризата носи за вече отслабената американска икономика, е фактът, че в петък министърът на финансите на САЩ Тимъти Гайтнър за втори път за една седмица ще отпътува за Европа, където ще участва в среща на министрите на финансите на страните от еврозоната.

Всички погледи са насочени към Италия

При опитите да се направи оценка на икономическия срив като отправна точка може да се използва фалитът на инвестиционната банка Lehman Brothers през септември 2008 година, който тласна световната финансова система в пропаст и хвърли голяма част от света в рецесия. Шокът бе още по-голям, тъй като много инвеститори бяха уверени, че американското правителство ще спаси Lehman Brothers, както малко по-рано през годината уреди спешната разпродажба на конкурентната банка Bear Stearns.

Пазарът за застраховки при фалит (credit default swaps) оценява на над 90 % вероятността Гърция да обяви неплатежоспособност по дълговите си книжа, което води до предположения, обявявани на висок глас и горещо опровергавани от Атина, че следващата стъпка ще бъде напускане на еврозоната.

Макар затрудненията на Гърция са добре известни, истината е, че ако страната се признае за победена, това ще доведе до хаос на пазарите, от който особено силно може да пострада Италия, отбелязва Николас Спиро, управляващ директор на лондонската консултантска компания Spiro Sovereign Strategy.

„Страхът и паниката, които това може да причини, са неизмерими. Въпросът е, че каквото и да се случи с Гърция, то се приема за модел за развитие на събитията и в други страни. Това може да бъде опустошително за Италия“, посочва Спиро.

Евентуално излизане на Гърция от еврозоната често се разглежда като положително събитие за обменния курс на еврото, отбелязва Уилям Битър, главен икономист на Citi.

„Опасяваме се, че това ще бъде финансова и икономическа катастрофа не само за Гърция, но и за 16-те други страни членки на еврозоната, и ще има тежки икономически и политически последици за целия Европейски съюз и световната икономика“, посочва той в доклад, публикуван във вторник.

Китай наблюдава и чака

Напливът към активи, оценявани като „сигурни убежища“, и съответните позиции след разпадането на Европейския валутен съюз би бил подобен на паниката след фалита на Lehman Brothers, твърди Шеймъс Макгорен от лондонската компания J.P. Morgan Securities. В бележка до клиент той твърди, че доларът ще бъде валутата, която ще спечели най-много от подобно „сеизмично събитие“.

„Първо, нарасналите колебания ще тласнат инвеститорите да изкупуват основни валути. Второ, разпадането на еврото ще подкопае предизвикателствата, които единната европейска валута поставя пред долара като резервна валута“, пише Макгорен. Доларът е и очевидният кандидат, ако вносителите и износителите, очакващи краха на еврото, се насочат към търговия с алтернативна валута, допълва той. Разпадането на еврото освен това ще улесни Китай да ускори международното използване на юана.

След фалита на Lehman Brothers, който доведе до недостиг на долари във финансовата търговия, Пекин започна да представя юана като разчетна и платежна валута. Китайският износ се сви, което струваше милиони работни места. Сега близо 7 % от китайската търговия е в юани (или ренминби) и вероятно този дял ще нарасне, ако еврото се провали. „От стратегическа гледна точка това ще подпомогне глобализацията на юана“, твърди Дин Ифан, заместник-директор на Development Research Centre, изследователски център в Пекин, подчинен на китайското правителство.

Всъщност, отбелязва експертът, рискът е, че интернационализацията може да бъде твърде бърза, за да е удобна за Пекин. „Това е възможност за Китай, но и предизвикателство, тъй като Китай не иска нещата да се развиват твърде бързо“, посочва той.

Азия прави почистване

Роб Субараман, главен икономист на японската банка Nomura за Азия в Хонконг, подкрепя мнението, че Китай най-вероятно ще ускори използването на юана в чужбина, активизирайки суап линии в юани и вземайки и други мерки за подпомагане на азиатските икономики при разпадане на еврозоната.

Тъй като проблемите на еврозоната вероятно ще отслабят дългосрочния потенциал за растеж на Европа, то азиатските компании ще имат допълнителен стимул да инвестират повече в собствения си регион и на други нововъзникващи пазари, допълва експертът.

В краткосрочен план обаче Азия не би могла да се измъкне незасегната от колапса на еврото. Почти всички държави в региона изнасят повече към Европа, отколкото към САЩ, а инвестициите на европейските банки в Азия (без Япония) са 1,4 трилиона долара или три пъти повече от направените от американските банки.

„Ако има срив, при американските и европейските банки (най-вече при европейските) ще се появи склонност да оперират на вътрешните си пазари. Рискът те да намалят кредитните си линии в Азия ще бъде доста голям“, посочва Субараман.

Това вече се случи след краха на Lehman Brothers. Близо 80 милиарда долара бяха изтеглени от Азия през четвъртото тримесечие на 2008 година и първите три тримесечия на 2009 година. През последвалите 18 месеца обаче близо 500 милиарда долара се върнаха, изчислява Nomura.

Ако проблемите около еврото доведат до повторение на историята, то връщането на пари към Азия вероятно ще бъде още по-голямо, тъй като инвеститорите ще оценяват кои региони имат най-светли перспективи, отбелязва Субараман. „По принцип устойчивостта на Азия и Запада само може да се засили и да се увеличи пространството за политически маневри“, отбелязва той. Това може да бъде и една от най-убедителните поуки от битката за еврото.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.