Германските „пирати“ стават политическа сила

Ройтерс

Сред плакатите, разлепени из Берлин преди местния вот в неделя, на преден план изпъкват тези на Партията на пиратите с ярките си цветове, необичаен дизайн и предизвикващи размисъл лозунги. „Ние имаме въпросите, вие имате отговорите“, пише на един от тях, „Интернет в ръцете на пиратите“, гласи друг, отразявайки близкия до обикновените хора, популистки дневен ред на партията.

Пиратите, които мнозина определят като твърде смахнати, за да бъдат приемани сериозно, за първи път имат възможност да спечелят място в провинциален парламент – според социологическите проучвания те изпреварват Свободната демократическа партия-либерали (СвДП), по-малкия партньор във федералната коалиция на канцлерката Ангела Меркел, движейки се около 5-процентовия праг за влизане в законодателното събрание.

18-годишният Рубен Дьорер, който ще гласува за първи път, е сред онези, които казват, че ще подкрепят Партията на пиратите на 18 септември. „Старите идеологии вече не са привлекателни, нито подходящи“, заяви студентът по политология Дьорер, докато разглеждаше предизборните листовки на „Колвицплац“ в изискания квартал „Пренцлауерберг“ в източната част на Берлин.

„Интересно е да се наблюдава как една нова партия се създава и развива толкова бързо. Кампанията й е страхотна и дръзка“, смята берлинчанинът, облечен в дънкови къси панталони и раирана риза. Партията на пиратите първо се появи в Швеция преди едва пет години, за да настоява за реформа в областта на авторското право и за по-добра защита на личния живот в епохата на интернет.

Когато няколко месеца по-късно беше основан германският клон, мнозина го възприеха като група компютърни маниаци, но други, много от които младежи, го смятаха за партия, съсредоточена върху ключови според тях въпроси за използването на интернет. Членовете на партията се увеличиха до 12 000 в цялата страна, като средната им възраст е 29 години, и тя спечели десетки места в местните съвети.

Оттогава Пиратите разшириха дневния си ред, включвайки въпроси като определянето на минимална работна заплата и представянето на нова алтернатива на остарялата утвърдена политика. Тази ниша някога се заемаше от Зелените, които сега са смятани за част от върхушката. Берлин, където са съсредоточени много зараждащи се проекти в областта на информационните технологии и който има младо и творчески настроено население, е бастион на Пиратите и мястото, на което привържениците на партията възлагат най-големите си надежди – Пирати от цяла Европа се стичат в града, за да помогнат за кампанията.

„С разкрепостената си кампания Пиратите са в тон с нагласите в Берлин. Те се съсредоточават доста върху либерализма, свободата и самоопределението“, каза Холгер Лилиеберг от социологическия институт „Инфо“. „А в големите градове и най-вече в Берлин по-често можеш да откриеш технологични маниаци, отколкото в провинцията“, добави той.

Пиратите водят кампанията си със скромен бюджет от 50 000 евро. Кандидат на партията, зает с предизборна агитация на „Колвицплац“, сам си носи листовките в раздрънкана пазарска количка, а наблизо големи екипи от утвърдените партии стоят пред скъпи ванове и раздават балони и подаръци на минувачите. Пиратите все още са ръководени от своето ядро от спецове по технологиите. В централата на партията в Берлин десетина мъже на възраст между 20 и 40 години са се надвесили над лаптопи и разработват партийната онлайн кампания.

„Още не сме постигнали първоначалната си цел за право на свобода в мрежата и вероятно няма да я постигнем, докато утвърдените партии не се отнесат сериозно към това“, заяви 37-годишният Филип Магалски, един от водещите кандидати на Пиратите. Социологът от агенция „Форза“ Манфред Гюлнер казва, че тази цел има повече общо с технологиите, отколкото с идеологията, а това ще попречи на партията да се превърне в сериозно политическо движение и ще я обрече на кратък живот – подобно на шведската й посестрима, чиято политическа значимост намалява след няколко първоначални успеха.

„Тя ще блесне за кратко и ще изчезне, както стана с шведите. Интернет е важен, но е само един аспект от живота на хората“, заяви той. Партията обаче се опитва да разшири своя дневен ред. В кампанията си тя иска държавата да се меси по-малко в живота на хората по какъвто и да е начин, не само в интернет, да бъдат дадени избирателни права на непълнолетните и да се въведе „текуща демокрация“, при която много от политиките се решават с пряко допитване до народа.

На партийно ниво Пиратите вече практикуват текуща демокрация в интернет. Това особено се харесва на младите избиратели, които нямат кой знае какво влияние в други, традиционни йерархични партии. Социологът Лилиеберг казва, че те имат големи шансове да спечелят някои избиратели, разочаровани от ръководството на СвДП. „Те засягат свръхлиберални теми, докато СвДП всъщност пренебрегва стоящия в основата й либерализъм“, заяви той.

Според анкетите за СвДП биха гласували 3 процента от избирателите в Берлин. Левоцентриската Германска социалдемократическа партия води в социологическите проучвания благодарение на популярността на настоящия кмет, а Зелените и консерваторите делят второто място. Юлия Шрам, която дълго е агитирала за младежката организация на СвДП, казва, че е преминала на страната на Пиратите, защото те подкрепят либерални теми, без да пренебрегват социалните въпроси.

„СвДП би трябвало да настоява за децентрализация, либерализъм, свобода, но не го прави и това става все по-очевидно, откакто тя влезе във властта след доста години в опозиция“, заяви 25-годишната жена, издокарана в червен клин и къс черен гащеризон, докато жестикулираше възмутено. „Пиратите са либерални, но са и социални, те имат визия и кураж“, каза Шрам, която учи политология и пише книга за живота в интернет.

Независимо какъв е дневният им ред в Берлин обаче, Пиратите са самопровъзгласили се политически аматьори, които ще трябва да водят тежка битка, за да победят утвърдените партии на национално ниво. Гюлнер от „Форза“ казва, че Пиратите например все още нямат позиция по външната политика и икономиката и за повечето хора си остават проява на протестен вот.

„Сред Пиратите няма ясно еднородно движение, няма ясна цел. Според анкетите те вървят добре в Берлин, защото тук винаги е имало по-голям брой хора, които са готови да гласуват за неутвърдени партии, за да изразят недоволството си“, заяви той. Някои от техните провокативни, но не много практични политики като това да се позволи на хората от всички възрасти да гласуват при определени обстоятелства, са твърде крайни, за да бъдат приети от преобладаващата част от обществото, а името им може да предизвика смях вместо сериозен размисъл.

Пиратите обаче посочват като пример успеха на Зелените, които стартираха като екологична партия с един единствен въпрос в кампанията си през 80-те години на 20 век и бяха представяни като прегръщащи дървета хипита, но в крайна сметка станаха партньори във федералното правителство. „В началото Зелените бяха осмивани и заради името си. Сега ние трябва да покажем, че не сме просто комедийна партия“, каза Магалски – с рошава руса коса, козя брадичка, облечен в синя риза на цветя и карирани къси панталони. „Ако влезем в парламента на Берлин, ще се получи лавинообразен ефект и хората ще разберат, че ние сме сила, с която трябва да се съобразяват“, заяви той.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.