Икономиката на САЩ се движи по тънък лед

Маркетуоч

Икономиката на САЩ се пързаля върху много тънък лед. Все още нараства бавно, но също така е толкова уязвима за сътресенията, че това може да ни прати право през леда в дълбоките води, твърди Найджъл Голт, главен икономист в IHS Global Insight и ръководител на екипа, който спечели конкурса „прогноза на месеца“ на Маркетуоч за втори пореден месец. „Не сме на територията на рецесията, но лесно можем да бъде отклонени от правилния курс“, посочи Голт.

Основната опасност сега: Заразяване от Европа, която се бори с все по-налагащото се мнение, че Гърция и евентуално други страни ще обявят неплатежоспособност по суверенните си дългове. Европейските проблеми могат да доведат до глобална банкова криза, ако нещата излязат от контрол, добави Голт. Много е възможно тя да се окаже по-лоша от кризата през 2008 година.

Проблемът на Европа е, че има финансова криза, но няма финансова власт да я реши. Така политиците изостават крачка – две зад пазарите на всеки етап. Създаването на еврооблигации в подкрепа на суверенния дълг можеше да реши кризата, но това изглежда все по-малко вероятно. В тази ситуация само Европейската централна банка остава като защита, но тя не е въодушевена от тази своя роля.

Макар вниманието да е насочено основно върху дефолта на Гърция, тази страна всъщност е най-малкото ни притеснение, изтъкна той. „Въпросът е какво става с останалите икономики от периферията“, ако Гърция фалира. Няма достатъчно голям фонд, който да подкрепи Италия, посочи Голт.

За икономиката на САЩ пък Голт прогнозира продължаващ посредствен растеж през идните две години и то при положение, че не се случи най-лошото в Европа. А също и ако Конгресът продължи свиването на подоходния данък и удължи помощите при безработица. Той очаква икономиката да нарасне с 1,8 % през 2012 година и с 2,3 % през 2013 година.

Управлението за федерален резерв изчерпа целия си конвенционален арсенал, което означава, че финансовата политика трябва да стане по-ефективна, за да се засили икономиката, отбеляза Голт. „Искал бих да видя предложенията на президента одобрени“, добави той, като посочи, че ако бъдат приети, икономиката може да нарасне с 2,6 % догодина вмества с 1,8 %. Ако Конгресът не удължи нито един стимул, тя ще отчете растеж само от 1,2%.

Насърчаването на работодателите да увеличат наемането на работници може да подпомогне печалбите, давайки най-вече на по-малките компании допълнителна възможност за движение на налични средства. Според него обаче данъчните облекчения няма да помогнат много за намаляване на безработицата. Основният въпрос за повечето компании не е паричният поток, а дали „те виждат търсене“ на стоките и услугите си.

Разходите за инфраструктура в плана на Барак Обама може да бъдат „най -полезни“, но това е тази част от предложението на президента, която изглежда най-малко вероятно да бъде приета. Голт вижда много политически маневри до януари 2013 година, когато щафетата поемат следващите избранници. Има много финансови срокове дотогава, включително срокът за действие на „супер комисията“ на Конгреса (която трябва да изготви плана за намаляване на държавните разходи през следващото десетилетие – бел. прев.) и изтичането на данъчните облекчения от ерата на Буш и Обама.

Когато става дума за собствения му успех, Голт изтъкна ролята на старшия американски икономист Патрик Нюпорт и останалите от макро екипа на IHS Global Insight за точността на прогнозите, които спечелиха състезанието. Сравнени с 42 други екипи за прогнозиране, предвижданията на IHS Global Insight бяха най-точни за два от 10 индикатора (индекса на потребителските цени и строителството на нови жилища), а пет други индикатора (индексът ISM, търговски дефицит, поръчките за дълготрайни стоки, промишлено производство и търговия на дребно) бяха сред 10-те най-точни.

Голт и екипът му печелят за седми път съревнованието, което отличава икономистите като най-добри прогнозатори на високочестотните икономически данни, отразяващи се най-много на пазарите. Голт и Брайън Бетън спечелиха състезанието четири пъти през рецесията, включително имаха поредни победи през октомври и ноември 2008 година. Голт и екипът му спечелиха конкурса за прогноза на годината през 2009 година и бяха на второ място през 2008 година.

Въпреки очевидния им успех при спадове Голт и компания не са икономически песимисти, които непрекъснато прогнозират ужасни икономически данни. През август например прогнозата им бе по-оптимистична, отколкото на останалите за седем от общо 10 показателя.

Осреднените прогнози на Маркетуоч, които се публикуват всяка седмица в икономически календар се правят въз основа на предвижданията на 15 икономисти, които са получили най-много точки в надпреварата ни през изминалите 12 месеца, както и на базата на прогнозите на последния победител.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.