Чий е газът в Средиземно море?

Сонда за газ край бреговете на Кипър. Снимка: грийнпрофет

Кипър обяви във вторник, че ще продължи напред с плановете си да извърши сондажи за газ в източната част на Средиземно море, но според анализаторите островната държава може да се изправи пред юридически спорове за границите на националните териториални води, тъй като Турция и Ливан също претендират за води, в които се намират част от запасите.

Кипър каза, че неговите планове са в рамките на суверенните му права и че разработването ще бъде осъществено в тясно сътрудничество с Израел.

Към затрудненията следва да се спомене и това, че Ливан няма дипломатически отношения с Израел, а Турция не признава Република Кипър, докато в същото време Република Кипър и Европейският съюз не признават турскоезичния Северен Кипър.

Следва резюме на главните въпроси, отнасящи се до суверенните права в морето, които засягат разработването на големите неначенати залежи природен газ, открити наскоро в Източното Средиземноморие.

КОНВЕНЦИЯ НА ООН

Националните права и отговорности по морските въпроси са изчерпателно описани в Конвенцията на ООН по морско право, международно споразумение от 1982 г. Този документ определя насоки за бизнес, околна среда и управление на природните ресурси във водните басейни.

Република Кипър (и ЕС) и Ливан подписаха и ратифицираха Конвенцията, но нито Турция, нито Израел официално са я приели.

ИЗРАЕЛ И КИПЪР

По-голямата част от запасите на газ, за които става въпрос, се намират във водите на Израел и Кипър.

Двете държави и главните им корпоративни партньори – американската Нобъл енерджи и израелската Делек груп, са напреднали значително в съвместната си дейност по определяне на достъпа до газовите запаси.

През 2010 г. правителствата на Кипър и Израел подписаха „споразумение за делимитиране на изключителната икономическа зона“ между двете държави, което определя границите на териториалните води и съответните права за сондажи за природен газ в тях чрез линия през средата.

Член 2 и чл. 3 от споразумението постановяват, че ако бъдат открити природни ресурси, включително залежи на въглеводороди между двете икономически зони, „двете страни ще си сътрудничат в съвместното разработване и експлоатация на тези ресурси“ и че „ако една от страните започне преговори за делимитиране на изключителната си икономическа зона с трета държава, то тази страна трябва да уведоми и да се консултира с другата страна преди постигане на крайното решение с третата държава“.

Понеже Израел е по-напреднал в сондажите на газовите си находища, Кипър обмисля да купува природен газ от израелското крайбрежие, докато не започне добив от собствените си находища.

ТУРЦИЯ

Проблемите между Кипър и Турция произхождат още от разделението на Кипър на Република Кипър в южната част, член на ЕС, и Севернокипърска турска република, призната единствено от Турция.

Кипър беше разделен при турска инвазия през 1974 г., предизвикана от вдъхновен от Гърция преврат. Преговори за обединение на острова ту се водят, ту се прекъсват през годините, а най-новите усилия започнаха през 2008 г.

Анкара заявява, че богатството на острова принадлежи и на кипърските турци, които не участват в правителството на Република Кипър.

В добавка към това отношенията на Турция с Израел охладняха през последните години и Турция казва, че кипърско-израелските споразумения за експлоатация на газови находища може да навредят на мирните преговори между Турция и Кипър, както и между Израел и Ливан.

ЛИВАН

Северният съсед на Израел Ливан също претендира за права върху проучванията за газ в Средиземноморието.

Ливан не е предявил претенции към находищата на Израел и заяви, че е открил обещаващи количества природен газ в териториалните води, които смята, че му принадлежат.

Ливан обвини Израел през януари, че нарушава международните закони като позволява на енергийни компании да изследват крайбрежието му за газ при отсъствие на споразумение между двете страни за морската им граница.

През юли Израел очерта морските си икономически граници, които оспорват границите, които според Тел Авив Ливан е представил на ООН в рамките на спора, разразил се около големите средиземноморски газови залежи.

Картата противоречи на претенциите на Ливан от 2010 г., които определят на Израел по-малко морско пространство и включват зони, достигащи до наскоро открити газови резерви.

И двете страни искат арбитраж от ООН, но представителите на ООН в Ню Йорк са скептично настроени по отношение на възможностите пред световната организация.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.