Палестинците тръгват към ООН с надежда за държава

Франс прес

Терорист от Хамас в Ивицата Газа. Снимка: АП/БТА

Палестинците отиват в ООН следващата седмица, за да се опитат да постигнат онова, което нито въоръжената борба, нито преговорите им извоюваха десетилетия наред – приемането в ООН на суверенната държава Палестина, простираща се в границите от 1967 г. и с Източен Ерусалим за столица.

„Палестинският влак е на път за Ню Йорк“, не престават да повтарят палестинските лидери въпреки американските заплахи и натискът от последните дни, целящи да попречат на „влака“ да пристигне на годишната сесия на Общото събрание на ООН.

Палестинците твърдят, че отдават преимущество на преговорите, но същевременно казват, че са принудени да се обърнат към ООН заради крушението, което търпи от една година мирният им процес с Израел.

Улиците из градовете на Западния бряг бяха лъснати и празнично украсени, палестинците се готвят за демонстрации, които те обещават, че няма да бъдат съпроводени с прояви на насилие. Всичко това ще съпътства историческата им стъпка в ООН.

Палестинското ръководство призова за голяма мобилизация в Палестина, в бежанските лагери, из арабския свят и във всички страни по света.

„Ние имаме право на наша държава като всички други народи по света. Ние имаме право на край на окупацията“, пледира бежанка в бежанския лагер Ал Амари близо до Рамала по време на началото на кампанията „Палестина 194“ в подкрепа на искането на палестинците да бъдат признати за 194-ата страна членка на ООН. Международната организация днес наброява 193 членове.

Палестинският президент Махмуд Абас, на 76 години, който иска да остане в историята на палестинското национално движение, има намерение да поиска приемането на Палестина за член на ООН. Освен ако не настъпи неочакван обрат.

„Часът на истината приближава. Палестинците ще отнесат тяхната борба там, където всичко започна – в ООН“, казва палестинският преговарящ Мохамед Штая по повод на гласуването в ООН за подялбата на Палестина през 1947 г.

Махмуд Абас ще представи в качеството си на лидер на Организацията за освобождение на Палестина – единственият законен представител на палестинския народ – молбата на палестинците за членство на нова държава в Общото събрание на ООН. Молбата Абас ще предаде лично на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун на 20 септември.

Въпросната нова държава, за която ще се говори в молбата за членство, е онази държава в границите от 4 юни 1967 г., тоест съвкупността от Западния бряг, Източен Ерусалим и ивицата Газа. Това са само 22 процента от територията на подмандатната Палестина, разделена през 1947 г.

„Сега сме готови“, добавя палестинският премиер Салам Фаяд. Той е уверен, че е изпълнил целта си за неизбежно предоставяне на статут на държава на палестинските територии.

„Тухла по тухла, ден след ден ние напредвахме, за да подготвим почвата и да се подготвим ние самите за отговорностите, които са неделима част от независимостта и свободата ни, които ще имаме в качеството ни на равноправен и отговорен член на обединените нации“, написа палестинският премиер в доклад, предназначен за донорите на Палестина.

Но палестинската амбиция се сблъсква с враждебността на САЩ и на Израел. Администрацията на президента Барак Обама, след като накара палестинците да се надяват на приемане в ООН през 2011 г., после им каза, че ще наложи вето в Съвета за сигурност на тяхната инициатива. Така тя падна много в очите на палестинците, които очакваха много от американския президент.

Ако се окажат без друг изход, палестинците биха могли да се обърнат към Общото събрание на ООН, за да поискат статута на страна, която не е член на организацията по примера на Ватикана.

Тази формула, при условие че бъде подкрепена от Общото събрание с необходимото обикновено мнозинство, ще им позволи да станат член на всички агенции на ООН и страна по всички международни договори. Палестинците твърдят, че сега имат подкрепата на 127 от 193 страни в ООН.

Изолираният Израел остава зрител на тази инициатива, която се изплъзва от контрола му, задоволява се с призиви за подновяване на преговорите и с опити да ограничи щетите.

Израел се опитва да събере едно морално мнозинство, в което ще има доста демократични западни страни, без които палестинското искане ще загуби легитимността си, каза представител на израелското министерство на външните работи. Израелският външен министър Авигдор Либерман не спира да предупреждава за сериозни последици, които ще има палестинската стъпка.

А през това време израелската полиция и армия се подготвят за сценария на третата интифада, докато израелските заселници имат намерение с всички сили да попречат на създаването на палестинска държава.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.