Кредитният балон на Ердоган може скоро да се спука

Наричат турския премиер Реджеп Тайип Ердоган „новия султан в нео-османската империя в Близкия изток“, но реалното икономическо състояние на Турция не отговаря на представите за мощна империя, тъй като страната е застрашена от спукване на кредитния балон, раздуван през последните 18 месеца.

Бюджетният дефицит на разпадащата се Гърция е около 10 на сто от БНП – и светът се вкамени от страх. В същото време дефицитът на Турция вече е 9,5 на сто от БНП, и въпреки това на страната все още се гледа като на пример за икономически успех.

През последните години икономиката на Турция се характеризира с бързо разрастване на кредитите и ипотечните заеми, при това при много ниски лихви. Централната банка финансира увеличаването на кредитите, отпуснати от търговските банки, като ги рефинансира.

Но за да има средства за това, Централната банка на Турция взема заеми от световните финансови пазари. Въпреки това дефицитът продължава да расте и към края на годината ще достигне 10 на сто от БНП.

През последните 18 месеца – които бяха месеци на изборни кампании – външният дълг на Турция се увеличи почти два пъти. Само малка част от този дефицит – около 15 на сто – се финансира от чужди инвестиции. Останалата част се подпира с външни заеми.

Вече става ясно, че Ердоган просто купи избирателите на последните избори. Той бе предпочетен не толкова от привързаност към ислямските му възгледи, колкото заради евтините заеми, които се раздаваха.

Това доведе до раздуването на кредитен балон в Турция, който може скоро да избухне, тъй като падежът на дълговете наближава. Ердоган се надява, че саудитците ще му подадат ръка, но това не е сигурно че ще стане.

Освен това реалната безработица в Турция вече е към 13 на сто, а курсът на турската лира продължава да пада. И при тази слаба парична единица и фондов пазар, който се срина с 40 на сто в доларово изражение през последните шест месеца, Ердоган иска да се превърне в управник на целия Близък изток.

След като балонът се спука, сметките с Ердоган ще бъдат уредени – от журналистите, хвърлени в затвора, от военните, обвинени в измислени заговори, от принудително пенсионираните членове на академичните среди, от политиците, но най-вече от хората, които ще бъдат изправени пред икономическа катастрофа.

Затова в момента е по-изгодно да се говори срещу Израел. В края на краищата, нападението срещу кораба „Мармара“ стана преди повече от година. Защо скандалът се разгоря едва сега?

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.