Ердоган триумфира, но подразни арабите

АФП

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган приключи триумфална обиколка в три страни от Арабската пролет – успех, улеснен от липсата на лидерство в региона, чието значение в дългосрочен план остава несигурно. Ентусиазирано множество на летището в Кайро, кортеж, приветстван от гора от турски знамена, топло посрещане в Тунис и либийски бунтовници, които хвалят „турския модел“: Ердоган пътуваше като „рок звезда“, пишат анализаторите, и той накара да се забрави старата идея за вековна вражда между араби и турци.

Той критикува Израел, заяви, че признаването на палестинска държава не е „опция“, а „задължение“, и твърдо подкрепи осъществяваните сега революции и бунтове, специално тези в Сирия. „Голям успех на арабската улица“, отбелязва анализаторът Синан Юлген, който ръководи Център за икономически изследвания и външна политика в Истанбул. „Но що се отнася до успеха в дългосрочен план сред новите арабски лидери, това ще се види от дистанцията на времето“, казва той.

В събота министърът на външните работи очерта в коментар, отнасящ се до страните от Третия свят, големите амбиции на Турция – държава с нововъзникваща пазарна икономика, със силен икономически растеж и единствена страна член на НАТО с преобладаващо мюсюлманско население. „Турция няма да отслаби подкрепата си за тези, които искат мирно да имат шанс да участват в създаването на по-добро бъдеще. Турция ще се надигне срещу тези, които използват сила, за да сломят масите, искащи промяна“, заяви Ахмет Давутоглу пред в.“Хюриет дейли нюз“.

Според Синан Юлген Ердоган се възползва от тройна празнота – на „легитимност на американското управление след интервенцията в Ирак, неефикасност на европейската политика и липса на лидерство в арабския свят“. „Има празно пространство, вече няма арабска сила, и Турция е тази, която го заема“, отбелязва Бертран Бади, преподавател по международни отношения в Париж. „Ние се стремим към демократична и мюсюлманска държава, вдъхновявайки се от турския модел“, заяви председателят на Преходния национален съвет в Либия Мустафа Абдул Джалил.

Турският модел? Ердоган, лидер, излязъл от средите на политическия ислям, изненада анализаторите, като излезе извън рамките на традиционния си лозунг за съвместимост между исляма и демокрацията, за да говори за светска държава, която стои „на равно разстояние от всички религиозни групи, включително исляма, християните, евреите и атеистите“.

Това изявление той направи в Тунис, където ислямисткото движение Енахда (в превод: Възраждане), което се обявява в подкрепа на турския модел, изглежда фаворит на изборите през октомври. Но отвъд непосредствения успех на тази арабска обиколка, какво значение, какво влияние да се очаква от Турция върху района в по-дългосрочен план?

„Ердоган е приветстван в публичните изявления. Но, когато вратите се затворят, се чуват неща като: Тези турци, те малко прекаляват“, посочва журналистът Мехмет Али Биранд, който отбелязва, че турският лидер се старае „да покаже некомпетентността“ на арабите по палестинския въпрос, което би могло да се окаже контрапродуктивно.

Долавя се раздразнение в Египет, посочва Синан Юлген. Египетските власти разубедиха Ердоган да посети Газа покрай визитата си в Кайро, както той искаше да направи, използвайки египетския граничен пункт Рафа, припомня Юлген. Едно посещение, което щеше още повече да издигне имиджа му на шампион на палестинската кауза.

„Има надпревара за влияние между Турция и Египет“, който държи да запази ролята си в израело-палестинския конфликт, добавя той. „Отношенията между двете страни не бяха много добри при Хосни Мубарак. Идеята е сега да се натисне копчето „reset“, да се започне на чисто и да се направи опит за договаряне, за да имат заедно тежест в региона“, посочва Юлген.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.