Лъскам обувки стари…

Румен Белчев

Умря благородната професия на ваксаджиите – доблестните люде, които, наведени над сандъчетата с бои и четки срещу жълти стотинки лъскаха патъците на населението. Лъскаха и пееха древния си професионален химн: „Само за две цигари лъскам обувки стари…”

Изчезнаха лъскачите… А – може би се преквалифицираха?

Задалата се бурна политическа есен отново ни навява тия съмнения. Особено, когато разлистим иначе независимите от всичко всекидневници.

Кандидатите на управляващата партия развълнуваха вестникарите, главните редактори извадиха четките, репортерите хукнаха из страната да събират трогателни информации за безоблачното им детство. „24 ЧАСА” пие вода направо от кладенеца – „Посолството на САЩ: Той е спокоен, тя е смела”. Става въпрос, естествено, за документи от „Уикилийкс”, разсекретени, поради случайно стечение на обстоятелствата, точно след номинациите.

„СТАНДАРТ” е изровил детски снимки на кандидат-президента – с химикалка и с мъхести мустаци. Палавото заглавийце „Плевнелиев бил цар на белята” е допълнено с „Баща му Асен се уморил да го шамаросва”. Ей така – со кроце, со благо и со малко кютек се става президент! Виж, кандидат-вицепрезидентката е имала по-кротко детство – „Попова имала само шестици” – разочаровано ни съобщава „СТАНДАРТ”.

Патъци се лъскат по различни начини – може само да се изчеткат, може да се намажат с вакса, накрая – и да се лъснат с кадифено парцалче… А ако ваксата не се окаже достатъчна, може да се хвърли и малко калчица по патъците на околните – така нашият човек ще се яви целият в бяло, избръснат и лъснат…

Славната традиция, започната с абсолютно безплатната публикация на фалшивата партийна книжка на Софиянски очевидно е залегнала дълбоко в стратегиите на столичните редакции. Този път безплатното компроматче е в обратната посока – „Първанов закрива БСП, прави български ПАСОК” – заявява убедено „24 ЧАСА”. Стратегията на коварния президент е изведена пределно ясно: „Калфин стига до балотаж, но губи изборите. Губи ги и Станишев. За втори път. Затова искат оставката на Сергей. На конгрес – дали на заседание на 47-ия или на изтеглен по-рано 48-и конгрес, се появява нов лидер. (…) Идеята е новият лидер да остане начело на БСП 6-8 месеца. Дотогава Първанов ще е подготвил всички крилца на социалдемократите, любимите му граждански движения и хора от АБВ да скрепят подписите си в новото обединение…. Естествен лидер ще е именно Първанов, после той ще подготви следващите избори, а програмата му максимум е да стане министър-председател, казват запознати…”

Тия запознати очевидно щъкат безплатно из доста столични редакции – в същия ден г-жа Велева, известна от известно време насам повече като Мадам В. развива в „СТАНДАРТ” абсолютно същия сценарий: „Два месеца след изборите, в които БСП ще е загубила президентската власт, няма да е спечелила нито един голям град (…) Соцпартията (и не само тя) ще ври и кипи от скандали, желания за мъст и разправа…” И тогава на бял кон ще се яви кой? Разбира се – коварният Първанов, успял да „сформира и даде живот на широк съюз, който да се превърне в алтернатива на ГЕРБ”.

Но иначе кампанията е съвсем позитивна – без никакви компромати, без никакви платени под масата публикации и кални номера – само тук и там се явяват разобличителни статии, които при добро желание биха могли да се използват и като инструкции как се купуват гласове…

От в. „Стършел“ и блога на Румен Белчев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.