САЩ или носталгията по „Големия брат“

Ройтерс

Къде е суперсилата, когато ти потрябва?

Мнозина американци подозират, че относителният упадък на тяхната страна е посрещан със злорадство в останалите части на света – и то не само в диктатурите, които имат основателна причина да се страхуват от силни Съединени щати.

Американците предполагат, че дори мнозина от старите приятели отдавна таят у себе си едно прикрито негодувание срещу властта на „големия им брат“, както и че поради тази историческа обида са получили някакво удовлетворение от намаляването на влиянието на Америка.

Тези подозрения не са грешни. Ако срещате трудности да разберете как дори и най-ревностният съюзник също може да страда от чувството за несправедливост, типично за по-малкия брат, гледайте In the Loop – филм на Би Би Си, сатирична версия на събитията около подготовката за нахлуването в Ирак през 2003 година.

В една от сцените медийният съветник на министър-председателя, герой, чиито прототип е Алистър Кембъл (медийният съветник на Тони Блеър – бел. прев.), пристига в Белия дом за среща във връзка с предстоящата война и разбира, че колегата му е само на 22 години. Неговият поетически крайно неприличен отговор е типично в стила на Кембъл и показва нагледно защо дори и някои лоялни британци може и да не са много-много разтревожени от унижаването на суперсилата.

Въпреки че наистина има злорадство, то бързо се заменя от една друга още по-силна емоция: носталгията. От Берлин до Бенгази става все по-ясно, че във времена на криза е ужасно удобно да имаш суперсила наблизо.

В Европа това чувство беше усетено най-силно по-миналата седмица. Американците пропуснаха да забележат, че повечето от другата страна на Атлантика са американски консуматори – ако бяха купували така ненаситно, както преди кризата от 2008 г., и ако американската икономика играеше старата си роля на световен двигател на консумацията, финансовите неволи за Европа щяха да са далеч по-малки.

Европейците обаче се борят и с липсата на глобален политически лидер. Когато Хенри Кисинджър беше държавен секретар на САЩ през 70-те години на миналия век, той насочи вниманието към липсата на единен политически център на Европа с неговия знаменит въпрос: „Когато искам да говоря с Европа, на кого трябва да се обадя?“

Днес Европа има един централен банкер, на когото Кисинджър може да се обади, но все още й липсва единен политически ръководител. Именно тази липса е една от причините европейците сега да се нуждаят от американското лидерство повече от всякога.

В края на 90-те години на миналия век, когато неволите на руската икономика заплашваха Европа, САЩ изпратиха „Комисията за спасение на света“ – тройката Алън Грийнспан, Робърт Рубин и Лоурънс Съмърс, които станаха известни с тяхната поява на корицата на списание „Тайм“, където бяха изобразени като супергерои.

Този екип наистина помогна за това да се избегне неплатежоспособност и обезценяване на валутата в Русия, както и финансовият колапс в Азия да не повлече със себе си световната икономика. Днешните съответствия на тази тройка обаче са по-заети с усилията да спасят икономиката на собствената си страна – а в случая с управителя на централната банка в САЩ – да се избегне недоволството на по-огорчените му съграждани.

Но Европа открива, че е гладна за всичкото внимание, което може да привлече, дори и от политически обърканите и икономически отслабени САЩ. В петък американският министър на финансите Тимъти Гайтнър участва в срещата на евопейските финансови министри във Вроцлав, Полша по покана на европейците. Това беше второто му посещение от другата страна на Атлантика в рамките на само една седмица – Гайтнър преди това беше в Марсилия, където заяви на срещата на финансовите министри и управителите на централните банки на страните от Г-7, че европейците трябва да „се заемат по-енергично“ с преодоляването на кризата.

„Присъствието на Гайтнър на срещата на европейските финансови министри в Европа е доста интересен факт“, каза Джим О’Нийл, президент на Goldman Sachs Asset Management. Няма никой в еврозоната, който да разполага с лидерски способности да я разреши. Затова за тях може и да е удобно да се появи суперсилата като спасител.“

Мускулести Съединени щати липсват и по световните бойни полета. Канада е един от най-ревностните привърженици на мултилатерализма поради геополитическа необходимост, както и поради културната предразположеност, и канадците имат най-голямо основание да страдат от синдрома на „малкия брат“, когато се отнася до бегемота, с когото делят континента. Но в Афганистан канадските войници заобичаха „големия брат“.

„Нашите момчета научиха в Афганистан, че ако имаш зад себе си възможностите на американците, разполагаш с най-доброто възможно, но не можеш да разчиташ на НАТО така, както можеш да разчиташ на САЩ“, каза Дейвид Бъркюсън, ръководител на Центъра за военни и стратегически изследвания към университета в Калгари. „НАТО е нищо без САЩ. Нашите военни го разбраха.“

„Европейците изговориха много приказки за създаване на обща европейска отбрана. Но сега, с предстоящите големите бюджетни съкращения, идеята за превръщането на Европа в значима военна сила изглежда още по-далечна, отколкото беше преди 10 години“, каза Бъркюсън.

Както в Кандахар, така и във Вроцлав осъзнаваме неприятната действителност да живеем в свят, който Иън Бремър и Нуриел Рубини определиха като „света на Г-Нула“. В статия в списание „Форин афеърс“ те пишат: „Сега живеем в света на Г-Нула, свят, в който никоя отделна страна или блок от страни не контролират политическите и икономически механизми – или волята – за съставяне на истински международен дневен ред. Резултатът от това ще са засилващ се конфликт на международната сцена по жизненоважни въпроси“.

Майкъл Игнатиеф, писател и бивш лидер на Либералната партия на Канада каза, че не трябва да си губим времето в спорове за това дали „светът на Г-Нула“ е добър или не. Въпросът е, че „този дълъг преход към свят, който не е ръководен от Вашингтон“ е реалност, и то такава, която изисква да измислим бързо как да се нагодим към нея. „Факт е, че Америка е принудена да отстъпи в определени сфери – затова останалата част на света трябва да пристъпи напред“, каза Игнатиеф.

Но, както виждаме в Европа, да се действа съгласувано без да има ясно изразен и решителен лидер е трудна работа. С началото на залеза на имперска Америка дори и понякога негодуващите малки братя осъзнават до каква голяма степен всички ние имаме полза от силовия начин, по който Вашингтон преследва собствените си интереси.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.