Узбекистанската Людмила Живкова търси обич от хората, но не я получава

Асошиейтед прес

Гюлнара Каримова на благотворителен бал. Снимка: официален сайт

Кралица на блясъка. Дипломат, работещ на международната сцена. Грабител на бедните. За Гюлнара Каримова са използвани всички тези определения. Но всъщност онова, което най-голямата дъщеря на застаряващия авторитарен лидер на Узбекистан като че ли иска, е хората да я харесват.

В края на миналата седмица продуцентите на Седмицата на модата в Ню Йорк отмениха шоу програма, организирана от Каримова заради натиска от страна на правозащитни организации и планиран протест срещу незаконното използване на детски труд в страната й. За да спасят репутацията й, нейни поддръжници представиха шоуто в четвъртък в свръхшикозния ресторант „Чиприани“, намиращ се на нюйоркската 42-ра улица.

Да се появява на модни ревюта и да се отбива на Филмовия фестивал в Кан е част от внимателно отработеното пиар упражнение на Каримова, която въпреки несериозния си имидж е считана за възможен наследник на баща й. На международната сцена тя си създаде образ на модерен богаташ. В родната й страна Каримова е представяна от медиите като добре подготвен дипломат, учен и филантроп, отдадена на каузата на онеправданите жени и деца.

За многото й хулители тя е „баронесата-грабител“, която безмилостно използва властта си, за да ограбва бизнеса в Узбекистан, и която живее в разкош в самоналоженото си европейско изгнание, докато мнозина в страната й понасят жестоката бедност. Узбекистан, предимно мюсюлманска страна с население от почти 28 милиона души, е със стратегическо местоположение на важния път, чрез който се снабдяват водените от САЩ коалиционни сили, борещи се срещу бунтовниците в съседен Афганистан. Страната е богата на природен газ и злато, а също така е и един от най-големите производители на памук в света, което я прави потенциално привлекателна за инвеститори.

Въпреки че официално е изтъквана като държавник, работещ във външната политика, Каримова изглежда рядко си дава труд да се занимава с подобни въпроси. Официалната й интернет страница я представя като безгрижна поклонничка на модните тенденции, вманиачена на тема кичозни бижута, прескачаща между събития с благотворителна цел в Узбекистан и гала вечери в Европа. Каримова изглежда е прекалено горда от факта, че се е снимала с известни личности като бившия президент на САЩ Бил Клинтън, певеца Елтън Джон, както и с екшън звездата Стивън Сегал.

Друга интернет страница, Googoosha.uz, документира краткотрайната кариера на Каримова като поп изпълнителка тя пее под името Гоо Гооша – както се предполага, че галеното име, с което я нарича баща й . В особено привлекателен за окото видео клип се показва движеща се с голяма скорост спортна кола, отправила се към палат в зелените планини, посрещната от облечената в бяла рокля Каримова.

В допълнение на всичко това тя оглавява дипломатическото представителство на своята страна в ООН Женева, където живее със сина си и дъщеря си. Това, което интернет страниците на завършилата магистратура по регионални изследвания в Харвард не споменават, са предполагаемите й връзки с регистрираната в Швейцария съмнителна фирма „Зеромакс“ ООД Zeromax GmbH – неуспешна холдингова компания, за която мнозина смятат, че е била ръководена от нея.

В писмо до швейцарското списание „Тан“ по-рано тази година, Каримова отрече някога да е имала каквито и да е връзки със „Зеромакс“. Каквато и да е истината, бавното рухване на „Зеромакс“ сред планина от дългове даде повод да започне да се говори за бъдещето на Каримова. На ликвидацията на „Зеромакс“ се гледаше като на начин окончателно да бъде премахнат образът на Каримова като олигарх и така да стане по-приятна за широката общественост.

Нещо, което може би предстои за Каримова, беше предмет на коментар в дипломатическа грама на американското посолство в Узбекистан, написана през февруари миналата година, с която се е сдобила интернет страницата за разкрития Уикилийкс. „Каримова винаги е имала доста явно присъствие на политическата и културна сцена в Узбекистан, а някои местни наблюдатели смятат, че тя е подготвяна за наследник на президента“, се казва в грамата.

Ислам Каримов, който е на 73-годишна възраст, управлява страната си вече две десетилетия с твърда ръка, смазвайки безмилостно всякакви опозиционни действия и наченки на радикален ислямизъм. Отдавна се носят слухове, че неговото здравословно състояние се е влошило, а правителствените интернет страници подлагат на сериозна обработка снимките му, така че да не се забелязват признаците на състаряване. С оглед на това, че почти всички водещи международни медии, включително и Асошиейтед прес, не се допускат в страната, специалистите по Узбекистан са принудени да се хващат за малкото достъпна надеждна информация, за да разберат какво ще последва, когато Каримов слезе от сцената.

Ако внимателно подготвяният образ на Каримова на добросърдечен филантроп цели да й осигури спокойствие, когато баща й вече не управлява страната, съвсем не е сигурно дали някой го възприема. В още една изтекла американска грама от 2005 г. се споменават твърдения, които обикновено се споменават само в поверителни разговори. „Дискусията за честната, работеща много Гюлнара , грижеща се за интересите на страната си, вероятно е неприятна за многото бизнесмени, които са били смачкани от Каримова и нейната алчност, както и за широката общественост, които гледат на нея като на баронеса-грабителка“, се казва в една депеша.

Но последните поправки в конституцията на Узбекистан послужиха само, за да подхранят спекулациите за възможното й наследяване на президентския пост. Каримов има син от предишен брак, с когото поддържа хладни отношения, както и още една дъщеря, която обаче не е приемана като сериозна алтернатива за наследник на поста.

Съгласно реформите, одобрени от законодателите през март председателят на Сената трябва да поеме президентските пълномощия, в случай, че президентът Ислам Каримов е възпрепятстван или неспособен да изпълнява нормално своите задължения, което стана причина за твърдения, че именно Каримова е подготвяна за тази роля. „Тези слухове се разпространяваха и аз мисля, че има хора, които лобират от нейно име, но не е ясно какво мисли за всичко това самият Ислам Абдуганиевич“, каза Алексей Малашенко от центъра „Карнеги“ в Москва.

БТА, заглавието е на редакцията

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.