„Погледът на Горгона“ – свръхсекретни шпионски спътници виждат всичко

Асошиейтед прес

Навършвайки 50 години от създаването си, свръхсекретната Националната разузнавателна служба (НРС) оставя зад себе си погрешната стъпка в осъществяването на една многомилиардна програма и пуска нови шпионски спътници срещу новите врагове като бомбаджиите от Ал Каида или севернокорейските ядрени инженери, казва шефът на службата.

Агенцията изстреля в орбита шест сателита за седем месеца и това е „най-доброто, което сме направили през последните около 25 години“, казва директорът Брус Карлсън по време на рядко за него изявление пред репортери.

Данните, събирани от сателитната мрежа на НРС, наричана  по името на митологичен персонаж, чийто поглед вкаменява хората, бяха провъзгласени за ключови в подкрепа на операцията на „морските тюлени“ срещу Осама бин Ладен, а те насочваха също силите на НАТО и бунтовниците в Либия, казва Карлсън.

НРС е основана на 6 септември 1961 г. по времето на Студената война, когато САЩ се борят с комунизма, със задачата да шпионира Съветския съюз, Китай и други страни. Днес тя управлява спътници, които разпознават крайпътни бомби в Афганистан и помагат в боевете с бунтовници по време на последните войни на Америка. НРС все още шпионира Русия и Китай.

Бившият генерал от ВВС Карлсън бе покъртително прям относно последните грешки на НРС, а именно за това как агенцията е управлявала милиардите долари за разработването на провалената сателитна програма „Бъдеща образна архитектура“ (Future Imagery Architecture – ФИА). Както вече е известно ФИА трябваше да създаде ново поколение от малки, по-евтини оптични и радарни спътници.

Но тази програма на „Боинг“ фактически не бе задействана. Карлсън я нарече „огромен провал“, но, без да навлиза в подробности, каза, че програмата „отново е в действие“.

ФИА беше разработвана преди назначаването на Карлсън, но урокът е суров. Официални представители на разузнавателната общност казват, че сега той е също толкова строг с фирмите подизпълнители. Когато те искат отлагане на срокове за доставка на нови технологии, Карлсън заплашва да прекрати договорите и да се оттегли, казва един източник от разузнаването на САЩ, пожелал анонимност. Когато Карлсън за първи път прати подобни послания, отсреща „зяпваха от учудване“, казва източникът. След това поведението на компаниите се промени.

Преди две години над 30 процента от всички договори на НРС се изпълняваха зле, казва Карлсън, но сега всичко е „по договор и по цената“.

Карлсън вече води военна игра, която той ще ограничи, ако Конгресът ореже годишния му бюджет. Той казва, че ще пожертва операции и ще съумее да запази същата численост на персонала, за да съхрани напредничавите научни и технологични изследвания, които работят по ново поколение сателитно оборудване и футуристична апаратура за спътниците.

„Ние ще запазим нашите хора, ключовите хора за нашата мисия“, казва Карлсън. И по думите му агенцията се е научила да я прави действена.

„Там горе имаме спътници, които са изключително стари, на повече от 10 години, а животът им е предвиден за три-четири години“ и те бяха предназначени да събират съветски съобщения по време на Студената война, казва Карлсън. „Сега те събират телефонни обаждания или сигнали от мобилни радиостанции („уоки-токи“) извън военни зони.“

Тези сигнали се използват за „геолокализиране“ на източниците на заплаха. Една от важните програми на НРС, наричана „Червена точка“, е специализирана за откриването на самоделни бомби, предназначени за нападения срещу войници от САЩ в бойни зони.

„Червената точка“ наблюдава пътищата в Афганистан за електронни сигнали, излъчвани от предаватели за детониране на експлозиви. Тези сигнали се съпоставят „до минути“ с други разузнавателни данни от наблюдателни балони, безпилотни летателни апарати и разузнавателни самолети. Същата технология се използва и за засичане на радиостанциите на талибаните за тяхното локализиране с точност до няколко метра, казва Карлсън.

По думите му програмата „Червена точка“, която функционира от около шест месеца, е „около 80 процента ефективна“ в откриването на бомби. „Въпреки това ние все още търпим неприемливи загуби“ от самоделни взривни устройства, въпреки че „засичаме много от тях“, казва той.

Основната мисия на НРС обаче си остава регистрирането на дългосрочни заплахи, подобни на тази да се установи колко далеч от сдобиването с ядрено оръжие е Северна Корея. „Те са много хитри“, казва Карлсън. „Те полагат големи усилия да ни заблудят.“

Руснаците и китайците са най-голямото предизвикателство за превъзходството на САЩ в Космоса, като те изпращат толкова много спътници, че ниската околоземна орбита става пренаселена и това може да доведе до конфликт, твърди Карлсън. По думите му военната философия на Китай датира отпреди 4000 години. „Те вярват в измамата. Главните ми опасения са техните намерения.“

В случай че техните намерения не са приятелски, Карлсън казва, че иска да изгради нови спътникови системи, които да гледат както надолу към Земята, така и встрани в Космоса, така че да може да се реагира на всяка нова заплаха в Космоса, ако се променят правилата на играта между играчите на земята.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.