Германия – търси се праведен католик за среща с папата

Асошиейтед прес

Кампания „Фрайбург без папата“ посреща Бенедикт XVI в Германия

Когато Бенедикт Шестнайсети пристигне в Берлин днес, той ще бъде посрещнат в родината си от канцлер лутеран, кмет гей и разведен, повторно оженил се президент римокатолик. Широтата на възможните социални и религиозни противоречия, които могат да се видят в германското държавно ръководство, отразява състоянието на една нация, която едновременно се гордее, но понякога е също така безразлична и враждебна към родения в Германия папа и църквата, която той представлява.

В обръщение през уикенда по германската телевизия преди посещението си между 22 и 25 септември Бенедикт каза на зрителите, че особено се вълнува да посети Берлин и да говори в германския парламент. „Всичко това не е религиозен туризъм, още по-малко шоу. Целта е да върнем Бог в нашето полезрение; Бог, който често липсва, но е толкова нужен“, заяви 84-годишният папа, чието рождено име е Йозеф Ратцингер, в обръщение, излъчено по телевизия А Ер Де в неделя вечерта.

Не всички германци са така убедени. Протести се организират на всички места, където е планирано да пристигне той по време на четиридневната си визита. Някои депутати от опозицията казват, че няма да присъстват на обръщението му пред парламента, а групи на гейове и студенти обявяват, че ще проведат демонстрации в Берлин и Ерфурт.

„Ние сме против дискриминацията, неравнопоставеното отношение, против забраната на презервативите и искаме ясно да заявим това. Ние ще бъдем забелязани, когато папата се обърне към парламента“, каза пред телевизионния канал на Асошиейтед прес директорът на Германската асоциация на гейовете и лесбийките Йорг Щайнерт.

Кметът на Берлин Клаус Воверайт, който открито заявява, че е гей, казва, че приветства посещението на папата в столицата и че ще се срещне с него лично. Той също така проявява разбиране към протестите, планирани от гейове, привърженици на левицата и други групи в Берлин. „Може да се очаква, че хората в град като Берлин ще имат критично мнение към католическата църква и ще искат да го изразят“, каза Воверайт.

За разлика от родната провинция на Бенедикт – Бавария – Берлин е предимно протестантски или светски, което е остатък от десетилетията комунистическо управление. Все пак дори в по-силно католическия югозападен град Фрайбург, който е последната спирка от пътуването на папата, група, нарекла се „Фрайбург без папата“, щампова тениски, на които е изобразена историческата градска катедрала, обвита в яркорозов презерватив.

Църковни организатори казват, че папата знае за планираните протести, но вместо това избира да се съсредоточи върху 260-те хиляди души, които се очаква да присъстват на литургиите на Олимпийския стадион в Берлин и на летище във Фрайбург, както и върху историческата икуменическа служба, която ще бъде извършена заедно с германски лутерани в дома на Реформацията.

Близо 30 процента от 82-милионното население на Германия са католици, също толкова са лутерани, но църквата губи членове през последните години. Възгледите на Ватикана за противозачатъчните, ролята на жените и хомосексуалността и подходът й към скандала със сексуалните посегателства, който разтърси Германия миналата година, са разглеждани от мнозина тук като старомодни и неадекватни.

„Ние преживяваме продължаваща криза, промяна в обществото, но също и в църквата“, каза Кристиан Майснер, говорител на движението „Ние сме църквата“, което призовава за реформи в Римокатолическата църква и планира протести на трите места, където ще пристигне папата. Групата беше създадена в Германия и Австрия, но разшири дейността си и в други държави.

Дори въпрос като отказа да се позволява на повторно сключили брак разведени хора, какъвто е германският президент Кристиан Вулф, да приемат причастие разпалва разгорещени дискусии за това как църквата може да поддържа претенциите си за милосърдие и прошка.

Неотдавнашно социологическо проучване показа, че повечето германци не мислят, че папската визита е особено важна. Едва 14 процента от 1008 германци, анкетирани от института „Форза“ между 8 и 9 септември, са заявили, че посещението има лична значимост за тях, докато 55 процента са казали, че то няма „каквато и да е важност“. „В религията има голям потенциал, когато тя е способна да носи послание за надежда, но точно сега това не се случва“, каза Майснер.

Най-чувствителната тема в Германия е може би подходът на църквата към скандала със сексуалните посегателства миналата година. Стотици германци излязоха с твърдения, че са били сексуално или физически малтретирани от католически свещеници. Твърденията накараха църквата да се заеме със задълбочен самоанализ и подтикнаха архиепископ Роберт Цолич, който оглавява Конференцията на германските епископи, да призове за процес на диалог в църквата тук.

Попитан в интервю за информационната агенция ДАПД дали папата ще се срещне с жертви на посегателствата, както направи при посещенията си в САЩ и Великобритания, Цолич отказа коментар, въпреки че местни медии съобщават за подобни планове. „Папата познава същността на този въпрос в нашата страна. Не мога да кажа дали и – ако да – как той ще подходи към него“, заяви Цолич.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.