Кое е заплаха – ракетите на Путин или щитът на Буш?

Руският президент Владимир Путин заплаши вчера, че ако американците разположат противоракетния си щит в Чехия и Полша, Русия ще пренасочи ракетите си към цели в Европа.
Защо всъщност е нужен в Европа този щит? Според публикации в руските медии САЩ искат да го разположат тук, защото се страхуват от новите руски междуконтинентални ракети „Топол-М“, разположени в европейската част на Русия. Те летят с изключително висока скорост, излизат в орбита за минути и единственият начин за противодействие срещу тях е да се разположат системи за противоракетна отбрана възможно най-близо до стартовите им позиции, за да ги атакуват още при излизане от шахтите, преди да са набрали висока скорост.
Ракетите имат по 10 ядрени заряда и летят 10 000 км., като могат многократно да излизат в космическото пространство и да влизат обратно по траектория, която им се задава по време на полета.
Русия се плаши, че ще изгуби предимството си, спечелено с новите ракети. Затова Путин заплашва Европа. Европа се сърди на Буш. Пак той е виновен.
На кого обаче трябва да се сърди Европа в случая?
Труден отговор. Но очевидно успокоението на света от ядрена заплаха след падането на Желязната завеса свърши. Започва нова надпревара с ядрените ракети. Точно така каза и Путин – нова надпревара.
Кой е виновен – суперсилата САЩ или Руската мечка?
Изявленията на Путин са изцяло в шаблона на Студената война. Така говореха съветските ръководители.
От случая с агента на КГБ Андрей Луговой, когото Великобритания иска да бъде екстрадиран, за да го съдят за убийството на Александър Литвиненко, също мирише на комунистическата епоха. Агентът обяви на пресконференция, че Литвиненко е убит от британското разузнаване. (Как пък разните тайни служби досега не убиха един противник на Буш или Блеър, ами все загиват противници на Путин?).
Путин вчера в изявлението си каза, че британското искане за екстрадиция на Луговой е политически мотивирано и без достатъчно доказателства. Сякаш сме се върнали във времето на Брежнев. Впрочем, по подобен начин Кадафи бранеше своите терористи, които свалиха пътническия самолет над Шотландия.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.