Те също гласуват…

Снимки: demotivirai.me

Bulgarian rednecks – с такова заглавие беше сложен в YouTube един от двата шокиращи клипа по-долу. Идеята е била да се напише „български селяни”, с онова значение на простаци, необразовани и некултурни. Иначе американското значение на думата rednecks е по-различно.

Двата любителски клипа заслужават малко разбор по картинка, още повече, че и говорът не се разбира добре.
В първия клип главният персонаж влиза в кадър с лопата в ръка и нанася средноплътен удар по главата на неподозиращ член на компанията. Той реагира вяло, сякаш не е станало кой знае какво и отклонява шегите на другарчето си – само вдига ръка да посрещне втория удар. Останалите участници в почерпката, сред които една жена вдясно, гледат безучастно и пушат, чува се смях. Нещо весело става. А главният герой удря здраво и успява с чисти попадения по главата, въпреки леките опити на другия, очевидно пиян, да се пази. След 4-5 удара се чува глас -„Чакай, ще счупиш лопатата, бе” и в кадър влиза загрижен персонаж в напреднала възраст, който се опитва безуспешно да отнеме „уреда”, с който другият нанася удари. Чак след нов по-силен удар, се чува „Стига ше го убийш, бе”.

Главният герой, сърдит и изпълнен с благороден гняв, сяда на масата и отронва „Пидисе лйева му направиха но чувека акт, зъръди тйебе”. Това очевидно е мотивът за боя. И компанията продължава да си пие.
Действието се развива пред гаражна кръчмичка, в среден български град.

И персонажите са средни българи, типични, които си пият по 3-4 до 5-6 ракии на ден, бистрят политиката, люпят семки от време на време, псуват националния отбор, че не може да вкара един гол и само пада, и пресмятат дали и кога Бойко „ще ни оправи” и ще построи магистралите.

Вторият клип показва по-модерни българи, ползващи интернет, возещи се на джипове, със сезонен бизнес на морето. Тук главният герой, който се мъчи да ремонтира нещо по джипа си (ямболски номер), очевидно е някакъв шеф или тартор на останалите. Излиза ядосан изпод джипа със сакралната реплика: „Ейййй, майка му дайба” после се отправя решително към своите колеги или роднини, които седят до един лаптоп.

Още по пътя вика: „Стига с тез кумпютри, бе, стига се тез кумпютри… Къв фейс, бе, къв фейс?”, хваща лаптопа и го хвърля във вълните. После измърморва в скоропоговорка нещо трудно разбираемо поради диалекта „шъ работити ли ил няма а роботити”, а на въпроса „що го фърли”, отговаря уверено „Кък няма а го фърля? …Що?”. И показва характерната решителност и благороден гняв, като взима едно дърво и нанася няколко удара на лаптопа, който вече е изнесен от морската вода от друг персонаж. Заключителни думи от статиста: „Зъгубена работъ”. А накрая главният герой, леко успокоен, се заканва на снимащия – „Стига снима и ти, бе, стига снима”.

Мнозина не вярват, че тези клипове са истински. Смятат ги за нагласени и изпълнени от актьори. Само че къде ще намериш толкова автентични актьори за такова изпълнение, което е по-реалистично от който и да е български филм. Във филмите репликите са нагласени, измислени. Тук репликите са естествени, от реалния живот. Диалектът също е неподражаем.

Нека читателят си каже думата дали тези клипове са нагласени, с разиграни сценки.

Снимки: demotivirai.me

Снимки: demotivirai.meСнимки: demotivirai.meСнимки: demotivirai.meСнимки: demotivirai.meСнимки: demotivirai.meСнимки: demotivirai.meСнимки: demotivirai.meСнимки: demotivirai.meСнимки: demotivirai.meСнимки: demotivirai.meСнимки: demotivirai.meСнимки: demotivirai.meСнимки: demotivirai.me

Но двата епизода, измислени или не, са синтезирана илюстрация на средна България. Ниско образование, простащина, пиянство. Маса народ, на който все другите са им виновни, все чакат някой да ги оправи, да им даде. Комплекси, които избиват в безпричинен гняв, мотивиран от дребни глупости, и разиграван като нещо значимо.
Тези хора са гласоподаватели. И те правят своя избор, социално активни са. Всеки може да се досети на кого симпатизират – вариантите не са много.

Във фотогалерията темата е доразвита със снимки. Двата клипа и фотогалерията представят един и същ тип българи от различни краища на България.
Заслужава си да се замисли човек.

БългарияВидео & Музика
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.