„Под тепето“ от мястото на събитията: Катуница на бунт срещу престъпната фамилия на цар Киро

Хората от Катуница, удържани от жандармерията пред палата на Рашкови. Снимка: Под тепето

Пловдивското село Катуница се вдигна на невиждан бунт срещу престъпната фамилия на Кирил Рашков, известен като цар Киро, която години наред извършва безнаказано разнообразни престъпни дейности под покровителството на полиция и прокуратура, както смятат местните. Капката, която преля чашата на търпението на хората, стана умишленото според свидетели прегазване и убийство на 19-годишен младеж от приближени на цар Киро.

Пловдивският сайт Под тепето е медията, която отрази най-пълно и оперативно събитията в Катуница. С любезното разрешение на колегите от „Под тепето“ предлагаме част от техните репортажи и снимки.

Катуница стана Триполи тази вечер. Истинска война се води в селото близо до Пловдив, след като хора на Цар Киро убиха момче, прегазиха двама негови приятели и трима полицаи в невиждано масово меле, чийто финал може да бъде много кървав. Цялото село е на крак и иска да линчува алкохолния бос и фамилията му, съобщава човек на Под тепето от Катуница. В същото време, близо 300 въоръжени до зъби полицаи от всички звена в Пловдив и Асеновград се опитват да успокоят обстановката и да запазят мира. Блокирали са именията на циганския монарх и се опитват да го спасят от хорската ярост.

Хората от Катуница, удържани от жандармерията пред палата на Рашкови. Снимка: Под тепето

Хората от Катуница, удържани от жандармерията пред палата на Рашкови. Снимка: Под тепето Снимка: Под тепето Снимка: Под тепето Пртестиращите обръщат една от колите на клана Рашкови. Снимка: Под тепето Комисар Тодор Чонов в Катуница. Снимка: Под тепето Златният трон на Кирил Рашков. Снимка: Под тепето Щетите след нахлуването на хората в палатите на Рашкови. Снимка: Под тепето Снимка: Под тепето

Екшънът започнал още през деня днес. След кратък сблъсък между хора от селото и внуците на Кирил Рашков, и първите и вторите подали жалби в полицията за тормоз и заплахи. Вторите обаче решили да действат. По непотвърдена информация ударна наказателна бригада цигани се товари в бус от Столипиново и тръгва да защитава Рашкови. В 20 ч. оранжевият Форд Транзит стига до селото, за да прави погроми. И с пълна газ и съвсем умишлено, според очевидци, минава през 19-годишния Ангел Петров, който бил извел кучето си на разходка.

Возилото влачило близо 15 метра тялото на момчето. Той остава на асфалта, а кръвта и мозъкът от премазания му череп изтичали на асфалта. Ужасът станал пред погледа на роднини и приятели на Ангел, които вкупом тръгнали към именията на Рашкови, за да търсят разплата. За няколко минути се събрало цялото село.

В един момент отново се появил кървавият бус, а хората се опитали да го спрат с жива верига. Шофьорът обаче дори не намалил. Минал през тълпата с пълна газ. Прегазил двама от приятелите на починалия на път за болницата Ангел- Атанас Васев и Петър. Под гумите попаднали и трима служители на реда. Бусът изчезнал, а тълпата щурмувала един от палатите на Рашкови. Хората от Катуница първо запалили  къща за гости в рамките на имението. Разбили именията. Циганската фамилия се разбягала. Хората ги подгонили. Дошли полицейски подкрепления, пожарни и няколко линейки за ранените. Тук положението е барут. А искрата е навсякъде. Гори и не е ясно дали може да бъде изгасена, коментираха пред Под тепето униформени.

И в този момент цялото село е блокирано от полиция. Спец ченгета с каски, маски и калашници пазят хасиендата, в която се крият Рашкови. А съселяните им искат да ги разкъсат. Тук е военно положение. Няма да пуснем циганина Кирил да се върне отново и да прави каквото си иска. Край, отсече един от близките на убития Ангел.

Невиждани за България погроми стават в Катуница вече десети час. Цялото село се е наежило до ярост. Катунци искат главата на Кирил Рашков. Унищожават имуществото на ромския монарх, обръщат и палят лимузините му. Жандармерия варди едно от именията на алкохолния бос, където местните смятат, че се крие от „хорската обич”.  Цяла Катуница е под полицейска обсада, а в сблъсците със жандармеристите участват дори жени и деца. „Око за око, зъб за зъб. Няма да позволим да убива тоя престъпник децата ни. Сега ни отблъснахте, но ще се върнем”, гневеше се Снежана, майка на 12-годишно момче, която иска да се пролее кръвта на дерибеят на селото Кирил Рашков.

Метежът тръгна от общината. Директорът на пловдивската полиция старши комисар Тодор Чонов се опита да успокои хората в 11 ч. на среща в читалището. Не браним никого. Арестувани са шест човека. Върви следствие. И аз искам виновните за случилото се снощи да бъдат наказани. Работим по въпроса, обеща от сцената Чонов. Хората обаче бяха категорични, че цялата държава пази гърба на Рашков и отново ще му се размине. Дори след смъртта на 19-годишния Ангел Петров.

Който, както се разбра днес, е бил умишлено прегазен и влачен близо 15 метра от бус, пълен с рецидивисти от Столипиново. Наемници на Киро са. Дойдоха тук да сплашат хората и да ни тормозят. Е, вече няма да стане, каза мъж, който прочете декларация от името на катунци, които искат Рашков да бъде изселен от селото заради сеене на етнически конфликти, заплахи на местните и на длъжностни лица, системен тормоз.

Щетите след нахлуването на хората в палатите на Рашкови. Снимка: Под тепето

Защо Дянков не литне с хеликоптер над къщите му и да види дали плаща данъци? Отговорът е, че не плаща и стотинка”, беснееше бай Иван, който е съсед на едно от именията на цар Киро в селото. Как ще защитите двете ми деца? Как? Как да ги пускам на улицата?, попита жена на средна възраст Тодор Чонов. Гарантирам сигурността ви. Ще ви пазим. Затова сме тук, отговори й полицейският шеф в пълната за първи път от години зала на читалището.

Тогава обаче нещо в комуникацията се скъса. Някой извика „Отвън има цигани” и залата се изпразни за секунда. След което хората се отправиха на тълпа към първата хасиенда на Рашкови. За няколко секунди тя бе почти напълно унищожена отвътре. Младежи от селото трошиха мебели, стъкла, холови гарнитури. Чупеха лампи и къртеха мазилките. Бутнаха дори оградата от ковано желязо. Оцеля само трапезарията на Киро и златния му трон. Към къщата се затича началникът на охранителна полиция Тодор Гребенаров, който успя да изкара хората навън. Там обаче вече разколачваха един от черните Мерцедеси на Рашкови- S класа. Автомобилът на Ангел Рашков бе потрошен с колове и камъни. После няколко души го обърнаха, а по-късно неизвестни го запалиха.

Сетне тълпата се пренесе върху други два от автомобилите на ромската фамилия, участвали в гонката от снощи- Мерцедеси МL и С класи. Немските машини бяха размазани за секунди и обърнати по таван. Няколко души се самонараниха, кръв обагри улиците на селото. После дойде големият сблъсък на катунци с полицията. Жандармерията пазеше голямото имение на Рашков. Хората от селото мислеха, че той се крие там с фамилията си и се опитаха да пробият полицейския кордон, за да отмъстят за смъртта на Ангел Петров. Униформените обаче удържаха на натиска.

Така до 20 ч. тази вечер, когато катунци отново ще щурмуват къщите на Рашков. Той от тук жив няма да излезе. Ако е тук де. Защото може и да са го извели през нощта. Ако ли не, жив тук няма да стъпи. Катуница вече няма да позволи Киро да дерибейства, обясни един от водачите на метежа.

Втора жертва взе войната в Катуница. На шествието срещу дерибействането на Кирил Рашков 16-годишно момче се строполи на земята, само на няколко метра от мястото, на което смъртта си под гумите на наемническия бус вчера намери Ангел Петров. Павел си бе глътнал езика от напрежение и емоции, след като видя кървавата диря, която е останала от ужасната смърт на един от най-добрите му приятели.

Младежът изпадна в безсъзнание, малко след като бе атакувана и разбита една от къщите на ромската фамилия в селото. Павел вървеше напред, залитна и падна бездиханен на земята. Извадиха му езика, но се оказа, че момчето е със сърдечен дефект и има байпас. Майка му изпадна в шок на улицата, брат му се опитваше да я успокоява, а приятелите на Павел му оказваха първа медицинска помощ. Бе повикана линейка, която дойде след близо 40 минути. Сърцето на 16-годишното момче не издържа и спря в хирургията, докато лекарите се опитваха да спасят живота му. Майка му колабира пред спешния кабинет.

Павел бил съкрушен след новината за смъртта на Ангел. Двамата бяха неразделни. Още вчера заедно с приятели бяха пред къщата на клана Рашкови, а днес се включихме в процесията срещу алкохолния бос. За нещастие, всичко свърши ужасно, проплака приятелка на Павел.

Преди катунци да се отправят към владенията на Рашкови, майката на Павел попита старши комисар Тодор Чонов как да опази децата си. „Те са всичкото ми. Кой ще ми гарантира, че някой от хората на Киро няма да им посегне”, каза майката на Павел, 40-минути преди той да припадне.

Трагичната кончина на момчето още повече нажежи страстите в Катуница и се очаква атаките към дома на Кирил Рашков тази вечер да бъдат още по-свирепи. Чудно момче беше. Цялото село събирахме парички, за да му спасят сърцето с байпас, обясниха пред Под тепето просълзени възрастни мъже край колоната на жандармерията.

Шестима души са арестувани след снощното убийство, научи Под тепето. Четирима от закопчаните са от Столипиново, а по непотвърдени данни другите двама са внуци на Кирил Рашков. Те са се возили в мерцедес, който е прегазил тримата полицаи и две местни момчета в опит да избяга от засадата на тълпата.

Сайтът Под тепето продължава да следи на място развитието на събитията.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.