„Под тепето“: Катуница е в пламъци!

Снимка: Под тепето

Сайтът Под тепето се оказа единствената медия, която повече от денонощие отразява обективно и подробно от самото място драматичните събития в село Катуница. С любезното разрешение на колегите от „Под тепето“ предлагаме част от техните репортажи и снимки.

Катуница е в пламъци. Напрежението в селото ескалтира до крайност. Запалиха две от именията на клана Рашкови, в момента атакуват и другите. Жандармерията е в пълна бойна готовност, въпреки, че до този момент не използва сила и оставя на хората да излеят агресията си върху имуществото на Цар Киро. Положението обаче е като буре с барут, чийто фитил е палнат и взривът предстои. Полицаите са изнервени, а хората от Катуница и стотици футболни фена буквално беснеят.

Въпреки изключителните мерки за сигурност – няколко полицейски КПП-та около селото, агитките на Ботев и Локо за първи път се вляха в едно в обща кауза- отмъщение за убийството на 19-годишния Ангел Петров от хора на клана Рашкови. Появиха се ултраси и от София, Стара Загора. Феновете с различни краски дори се прегръщаха преди „битката”. Те стигнаха до бойното поле по черни пътища, тъй като основните артерии до селото бяха под полицейска блокада.

Снимка: Под тепето

Молотовки възпламениха първо къщата на внука на Киро – Ангел Рашков, а после се разгоряха и в една от хасиендите на алкохолния бос, при това пред погледите на десетките строени с каски и щитове жандармеристи. Дори мраморът горя в царкировите имения. Първата къща, която днес бе унищожена и пред която горя Мерцедес S класа е почти напълно унищожена отвътре. Голямата резиденция на провъзгласилия се за ромски монарх пък е напълно изпепелена след набеза на футболните агитки.

Фенове на Левски и ЦСКА също са се включили рамо до рамо във военните действия срещу клана Рашкови в Катуница тази вечер. Ултрасите на столичните клубове са били прекарани по черни пътища от фенове на Ботев, Локо и пловдивски националисти. В тази кауза няма футболни различия. Всички сме българи и трябва да се защитаваме, и да покажем нрав. Да демонстрираме, че в тази държава циганите не са над закона и не всичко им е позволено. Не могат да убиват децата ни, а ние да си траем, коментираха група футболни запалянковци на различни отбори, събрани в едно пред горящата къща на Кирил Рашков. Image title
После запяха химна и“Боят настана“.

Общо три от къщите на клана му горяха тази вечер в Катуница. Местните хора са категорични: „Рашков, вън от селото и зад решетките, там където му е мястото”. Пламъците обхванаха хасиендата на внука му Ангел, на покойния му син и внука му Йорго. Тълпата не успя да стигне до „царската” резиденция, която оцеля благодарение на жандармерията. Пожарникарите успяха да достигнат до горящите къщи едва, когато бяха изпепелени, тъй като катунци и футболните фенове правеха живи вериги пред колите на огнеборците.

В този час огънят вече е овладян, а много от търсещите справедливост за смъртта на 19-годишния Ангел Петров се разотиваха. Но до утре. Когато в 15 ч. ще погребат младежа, а после и един от най-добрите му приятели Павел, който днес издъхна от болно сърце в дневното шествие срещу царкировата дерибейщина.

Снимка: Под тепето

Стотиците полицаи ще останат на пост до сутринта. На място е и главният секретар на МВР Калин Георгиев. От ченгетата се разбра, че е арестуван обявеният за общодържавно издирване шофьор на буса убиец, който е криминално проявен тип от Столипиново. Вероятно търговец на хероин и жива плът. Калин Георгиев пък най-накрая разкри, че Рашкови не са в Катуница. Вероятно са изведени от епицентъра на мелето още снощи, тъй като е имало очеваден риск за живота им.

Утре пак сме тук. Рашкови нямат място в нашия свят. Да гният в затвора, размахаха пръст катунци пред жандармеристите с каски и щитове.

Цяла България се интересува от личността на убития снощи от наемници на Кирил Рашков Ангел Петров. Във Фейсбук вече се сформира група в памет на 19-годишното момче, което намери смъртта си под гумите на оранжевия бус Форд Транзит от Столипиново, дошъл в Катуница да гази, убива и въдворява ред по заръка на провъзгласилият се за цар на циганите, както коментират в Катуница. Цялият живот е бил пред Ангел. Момчето беше добър ученик, отличен спортист и страхотен човек. Глави долу и щикове горе. Това не трябва да се повтаря, коментират в групата н социалната мрежа, която само за 2 часа събра 1364 привърженици.

„Миг мълчание в памет за влаченото 15 метра момче и ужасната му смърт, в знак на съпричастност към скръбта на родителите и подкрепа на протестиращите срещу закриляния 22 години от властите клан Рашкови. В памет и на 16-годишния Павел, който заедно със съселяните си участваше в нападението срещу имането на клана Рашкови в Катуница и който припадна насред обезумялата тълпа и почина. Павел е бил близък приятел на премазания снощи от бус на циганския клан Ангел”, пише във профила във Фейсбук.

Виртуален миг мълчание пред паметта на Ангел и Павел са направили близо 1500 души. Всички те се канят да отидат на погребенията на двете момчета, чийто животи приключиха трагично във войната в Катуница.

127 души за задържани след метежа в Катуница тази вечер. Повечето от тях бяха определени като футболни хулигани от главния секретар на МВР Калин Георгиев. Те са арестувани за създаване на масови безредици. Ултрасите били изловени на изходите на Катуница от спецченгета. Не е ясно точно какви обвинения ще им бъдат лепнати.

Ако има герой на деня в баталията в Катуница днес, това е шефът на Охранителна полиция комисар Тодор Гребенаров. Полицейският шеф бе като редови сержант във войната. Успокояваше служителите си, намираше общ език с катунци и футболните фенове. „Запази мира, доколкото той бе възможен”, коментираха свидетели на действията на комисаря. Който вече 27-и час не е мигнал. Единствен Гребенаров сред служителите на реда оказа първа помощ на момчето със слабо сърце Павел, което в последствие за нещастие издъхна.

„Те, момчетатата с униформи не са виновни. Не искаме да водим битка срещу тях. Заповядват им и те си вършат работата. Разбираме ги. Но няма да се предадем. Киро няма място на тази планета”, коментираха катунци. И в момента Гребанаров е на място. „Не искаме да ни обвиняват в нищо. Пазим реда и законите”, обясниха ченгетата.

Сайтът Под тепето продължава да следи на място развитието на събитията.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.