Руските свръхбогаташи наливат пари в изкуството

Посетители разглеждат картината на Марк Ротко в аукционната къща „Сотбис“ в Ню Йорк в края на май. Търгът за руско изкуство в „Сотбис“ през април надмина очакванията и счупи няколко рекорда с общи продажби на стойност почти 51 млн долара. Снимка: Ройтерс

След като си накупиха луксозни апартаменти, вили и яхти и осигуриха бъдещето си, руските свръхбогаташи откриха нов отрасъл, в който да влагат своите, както изглежда, неограничени средства – руското изкуство.

Творбите на руското изкуство, което десетилетия наред се отъждествяваше или с традиционната иконопис, или със строгия социалистически реализъм, днес се разграбват от елита, натрупал състояние по време на постсъветския бум. Да хвърлиш няколко милиона долара за една руска картина може да е патриотичен жест или хитър инвестиционен ход, но според търговците на произведения на изкуството не може да се отрече ентусиазмът, с който руснаците са се хвърлили в света на изкуството.

„Те колекционират с мерак и мисля, че това е специфично руска черта. У тях има някаква страст, която е уникална. Има и своеобразно безстрашие. Ако видят нещо страхотно и сметнат, че се вписва в колекцията им, веднага го купуват,“ казва Соня Бекерман, директор на отдела за руско изкуство към аукционната къща „Сотбис“ в Ню Йорк, с която се срещнахме в кафене от стъкло и стомана на последния етаж на луксозен московски хотел.

Търгът за руско изкуство на „Сотбис“-Ню Йорк през април надмина очакванията и счупи няколко рекорда с общи продажби на стойност почти 51 млн. долара. Заради все по-силното присъствие на руснаци на пазара, този месец „Сотбис“ откри свой офис в Москва.

Показателна за Русия промяна

„От края на 90-те години се наблюдава промяна на този пазар и със сигурност важна роля в за това има икономиката. Непрекъснато се появява нов интерес и нови колекционери в Русия“, казва Бекерман.

Колежката на Бекерман от лондонския офис на „Сотбис“ – Джо Викъри, е съгласна с нея: „Допреди пет години други лица движеха пазара. Повечето бяха емигранти или хора, чиито корени са в Русия. Тези клиенти живееха предимно на Запад.“

Сега на руските колекционери се падат около 80 процента от продажбите на руско изкуство в Лондон. Най-големият в историята на „Сотбис“ търг на руско изкуство ще се състои в Лондон на 12 юни и се очаква да събере около 40 млн. долара.

Заради засиленото търсене през май тази година „Сотбис“ откри свой офис в Москва. Снимка: cultcorp.ru

„През 90-те години заможните руснаци бяха твърде заети да трупат богатства, за да се занимават с изкуство“, твърди живеещият в Москва френски колекционер на съвременно руско изкуство Пиер Броше. „Това беше последното, за което мислеха,“ казва Броше в своя офис близо до една от забележителностите на Москва – Третяковската галерия.

Положението се променя през 2001 година, приблизително по времето, когато Броше и други колекционери започват да организират в Москва годишни изложби на съвременното руско изкуство. „Всичко започна тогава и е свързано с новата енергия на съвременното изкуство. В същото време, икономическата ситуация в Русия се подобрява и руските продажби на произведения на изкуството от 19 век стават все по-популярни сред всичките тези магнати, олигарси и богаташи“, разказва Броше.

Независимо че любовта на руските колекционери към родното изкуство обхваща повечето периоди и стилове, големите пари си остават в произведенията отпреди Втората световна война.

„Олигарсите обичат качеството,“ казва Бекерман. „Харесват исторически значимите творби, които са добре документирани, били са показвани по изложби, писано е за тях.” Ркорда за най-скъпо продадената творба на търгана „Сотбис“ през април в Ню Йорк държи масленото платно на Михаил Нестеров „Видение на Св. Сергий като дете“ от 1922 година, продадено за 4,3 млн. долара.

Дали става дума за любов към изкуството или за пари?

„Има хора, които търсят къде да инвестират, но аз мисля, че по-скоро ги мотивира желанието да колекционират, да съберат свои колекции и да върнат културното наследство на Русия“, смята Викъри.

Други колекционери търсят творби, които са показателни за съвременното развитие на страната. „Опитвам се да събера творби, които по някакъв начин отразяват ситуацията в държавата, в която съм живял,“ обясни Боше. Той споменваа Олег Кулик и дуото Дубосарски-Виноградов като едни от любимите си руски художници. „Дубосарски и Виноградов използват типично съветския стил – огромни платна, но включват в картините си и някоя сексапилна жена. Това е един нов начин да се интерпретира политиката, който им отрежда място в историята на изкуството. Той е по-разбираем и за Запада, и за Русия. В работите им има елемент на попарт плюс елемент на традиция.“

Руснаци или не, броят на хората, склонни да харчат големи суми за руско изкуство само ще расте, смятат експертите на „Сотбис“. „След настъпилата промяна в Русия, всички погледи са насочени към нея. Това е една очарователна страна, която според мен интригува всички в международен мащаб“, казва Бекерман.
По материали от БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.