Второто пришествие на Владимир Вечний

Владимир Путин пред короната на великия княз Владимир Мономах. Снимка: АП/БТА

„Владимир Вечний“ – това е заглавието на редакционната статия на „Уолстрийт джърнъл“. По-нататък той пише, че курсът на САЩ към „презареждане“, който е трябвало да укрепи позициите на Медведев, по никакъв начин не е повлиял на завоя на Русия в антидемократична посока. Симптоматично и донякъде неочаквано е, че кандидатурата на Путин бе обявена сега, а не след парламентарните избори. Очевидно той е решил, че е необходимо отново да потвърди пълната си власт над болярите и да сложи край на неопределеността, пише вестникът.

Кремъл официално потвърди, че мечтите за демокрация в Русия са се изпарили, изчезна и надеждата, че Медведев е потенциален независим реформатор, отбелязва вестникът. На конгреса на партията „Единна Русия“, по време на който бе обявена предстоящата рокада във властта, сегашният президент Медведев изглеждаше жалък и дори не обясни защо 46-годишен действащ чиновник, здрав, незабъркан в скандали, с прилична биография и ясен план за действие отказва да се кандидатира.

„Владимир се завръща“, съобщава в заглавието си британският „Таймс“, добавяйки, че Путин може да запази властта до 2024-та, когато ще бъде на 70 години. „Нищо друго не би могло да свидетелства по-очевидно за неуспеха на демокрацията в постсъветска Русия. Путинизъм – това е новият сталинизъм“, пише вестникът.

Путин каза, че договореността за президентската кандидатура е била постигната още преди няколко години. С това той подчерта собствения си „цинизъм, презрение към демокрацията и апетит към безсрамие“, пише „Таймс“ и отбелязва, че в сравнение с него „Силвио Берлускони изглежда кокетливо-уклончив“. Освен това изявлението на Путин потвърждава, че последните четири години са били само „спектакъл, призван да заблуди света и да превърне „презареждането“ (термин, обозначаващ съживяването на отношенията между САЩ и Русия след идването на президента Обама – бел. ред.) във фарс“.

Според изданието мнозинството от руснаците на са против „монополизирането на властта от Путин“. Но, „за разлика от руските избиратели, на чуждестранните инвеститори ще им трябват по-убедителни гаранции за това, че няма отново да бъдат излъгани“, пише „Таймс“.

„Руският корупционизъм“ – така „Вашингтон пост“ е озаглавил редакционния си коментар по темата. „Путин реши, че му се иска отново да стане президент, и ще стане – така е устроена съвременна Русия“, пише изданието и добавя, че това е добра новина за Медведев, комуто повече подхожда длъжността на „втори човек в страната“.

„Но това е лоша новина за Обама, който вложи много в отношенията с Медведев, надявайки се, че той ще стане истински лидер. Това е лоша новина за Грузия и Украйна. Но най-лоша е новината за руския народ, който ще се сблъска със съхраняване на корупцията и със застоя, може би до края на земния път на президента, ако Путин има намерение като Сталин да управлява пожизнено“, заключава изданието.

В много отношения Путин възроди съветската система, но съществува и ключова разлика – съветските чиновници нямаха банкови сметки в Швейцария, резиденции в Лондон и вили на Ривиерата, пише „Вашингтон пост“. По-нататък той отбелязва, че сега другите държави могат да изграждат отношенията си с Русия, изхождайки от нейното истинско лице.

Путин ще започне да взема решения, пресмятайки тяхната полезност за него самия и за неговата клика. Но ако в политическия си курс САЩ вземат предвид правата на човека, това може да повлияе на сметките на Путин. Пример за това е законопроектът на сенатора Кардин, пише вестникът. (Американския сенатор Бен Кардин предложи визови и финансови санкции срещу 60 руски служители, замесени в случая с руския адвокат Сергей Магнитски, подсъдим по скалъпени обвинения за данъчни измами и оставен да умре без медицинска помощ в следствения арест през 2009 г. – бел. ред.)

„Политическа система, която в такава голяма степен зависи от една конкретна личност, е нестабилна по своята природа. За истински реформи е нужно Путин да допусне възникването на алтернативни центрове на власт, но такива стъпки не са в характера на царете“, отбелязва „Уолстрийт джърнъл“.

„Путин гласува за завръщането на Путин“ – под това заглавия „Файненшъл таймс“ заключава, че така приключват всички надежди за преход на Русия към демокрация. Медведев се застъпваше за политическата и икономическа модернизация, от която Русия остро се нуждае, а путинската стабилизация с времето се превърна в усмирителна риза, сковаваща развитието на Русия, отбелязва вестникът. Той смята, че е възможно Путин да направи стъпки към допускане на конкуренция на идеи и политики, да се бори с корупцията и т.н. За това обаче той ще трябва да демонтира главните елементи на системата, която сам установи при предишното си президентство.

Ако обаче Путин изостави вътрешните реформи, рискува да посее семената на собствения си крах. Младото поколение руснаци научава новините от интернет, който за разлика от телевизията в Русия не подлежи на цензура. Затова е възможно руският президент, също като арабските си колеги, да изпита върху себе си могъществото на социалните мрежи и уличните акции, допуска „Файненшъл таймс“.

„На практика, оставяйки президентския пост след два мандата през 2008 година, Путин, този брутален бивш сътрудник на КГБ, въобще не го е напускал. Никой не отрича, че той – или неговата партия „Единна Русия“ – се ползват с реална популярност. Но тази подкрепа бе завоювана за сметка на истинската опозиция и свободните медии, които са подложени на нападки от Путин и неговите сътрудници. Страната се връща назад към автокрация. И това е предмет на сериозна загриженост“, коментира британското издание „Обзървър“.

„Московский комсомолец“ нарича конгреса на „Единна Русия“ анекдотичен и уверява, че в това отношение той „далеч е задминал конгресите на КПСС“. Президентът на Русия Дмитрий Медведев предложи за поста президент на Русия Владимир Путин. А министър-председателят на Русия Владимир Путин предложи за поста министър-председател на Русия Дмитрий Медведев. Едва допреди три дни това би прозвучало като виц. Днес това е политическа реалност, пише изданието. Владимир Путин направи дълга рокада – за дванайсет години напред, отбелязва „Независимая газета“ и прогнозира нови два шестгодишни президентски мандата за днешния премиер.

„Форин полиси“ припомня пророческия виц от края на 2007 година. Русия, 2023 година. Путин и Медведев седят в кухнята на някой от двамата, пийват си и си приказват за разни неща. Слушай, казва Путин, аз пак се обърках. Кой от нас е сега министър-председател, и кой – президент? Ти, струва ми се, сега си президент, отговаря Медведев. Тогава на тебе ти е ред да идеш за бира, заключава Путин.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.