Манджа с грозде

Румен Белчев

Не знам какво точно е това чудо – манджа с грозде. Може би – нещо като орел с ориз. Потърсих и в Гугъл – дори и там не знаят. Препращат ме към готварските рецепти.

Гугълците може и да не знаят, но за българските вестници тайни няма. Те не само че знаят каква е тая бъркоч, ами и ни я готвят и сервират всеки ден!

Отваряме наслуки „24 ЧАСА“ и с национална гордост четем, че „Мебели в нашата ИКЕА с до 30 % по-евтини от съседите“.

Чудно – пак ударихме в земята комшиите! И, тъкмо сме се възгордели, попадаме на „СТАНДАРТ“ – „ИКЕА ни взе за балъци“. Зачитаме по-подробно, оказва се, че „Кухня, която в България се предлага за 6295 лева, в Румъния струва 4969 леи, което е малко над 1100 евро (2200 лв.). Гардероб, който ние ще купуваме за 600 лева, на италианците им излиза почти наполовина по-евтино.“

Още на другия ден „ТРУД“ ни успокоява с изявление на управителя на новия магазин – „Цените ни са различни по целия свят“, а „24 ЧАСА“ ни уверява, че „ИКЕА може да сваля още цени“…

Магазинът е един, каталозите, ползвани от репортерите, са едни и същи – къде е разликата?

Елементарно – в рекламната вложка на мебелния магазин, която изпада, когато разгърнете „24 ЧАСА“. От „СТАНДАРТ“ не изпада нищо.  Тъжно – защо такъв пропуск? Ако не беше пропуснат вестникът, който не ни учи как да живеем, и досега щяхме да си живеем в блажено неведение, щастливи с ниските цени, калкулирани специално за нас!

Странно е и как вестниците четат едни и същи документи. Едно и също проучване на международна компания дава различни резултати в различните медии.

„Плащаме си сметките стриктно като германци“ – гордо съобщава „ТРУД“.

Тъкмо да се зачудим защо тогава топлофикациите вият на умряло всяка есен, и попадаме на „ДНЕВНИК“ – „България е в топ пет по несъбрани вземания в Европа“. Същото изследване, само че погледнато от другата страна.

Тъй като бизнес страниците трябва да се пълнят, „ТРУД“ продължава да разчопля цифричките и печално констатира, че „Търговците най-много страдат от старите дългове“.

Успокоява ни „НОВИНАР“, който пък е разчел в изследването, че „Бизнесът ни оптимист за несъбраните си вземания“…

Бъркотията става пълна, след като прочетем в „СТАНДАРТ“, че „Унгарци се топлят с банкноти“, а  в „МОНИТОР“, че американците открили „Гориво за коли от стари вестници“.

Първото откритие очевидно е плод на икономическата криза, второто – на енергийната…

И, тъй като българинът след икономиката най обича спорта, ето ни и две спортни новини – успехът на Ивет Лалова на световното „НОВИНАР“ отразява повече от палаво – „Българката и дупето на Исинбаева най-снимани в Корея…“ А „24 ЧАСА“ залага на екшъна – „Бият съдия във „В“ група от първата до последната свирка“. Родният футбол очевидно е това – като не можеш да докопаш топка, гепваш съдията и му вкарваш два в корема.

Но няма и как да е друг, след като според изследване на „СТАНДАРТ“ „Националите ни по-евтини от колите си“. Става въпрос за трансферните суми, разбира се, не за спазарените мачове.

Стана ли ви ясно какво е манджа с грозде?

Ако все още не – купете си вестник.

От в. „Стършел“ и блога на Румен Белчев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.