„Под тепето“: Масовите безредици в Пловдив

Снимка: Под тепето

Сайтът Под тепето отразява обективно и подробно от самото място драматичните събития, които продължават в Пловдив. С любезното разрешение на колегите от “Под тепето” предлагаме част от техните репортажи и снимки.

Хиляди души пеят химна на площад Съединение. Въпреки забраната за протест днешното стълпотворение е по-голямо от вчерашното. Напрежението ескалира. Множеството е освирепяло и търси нова посока. Бе строшена камерата на Бтв. Изпълняващият длъжността кмет на Пловдив Александър Долев, който опитваше да говори по мегафон, бе буквално изритан от тълпата.

Войната се разрази! Тълпата се сблъска с жандармерията на бул. Мария  Луиза. Стотици младежи бягат напосоки. Униформени задържат хора по ул. Отец Паисий, видя Под тепето.

Масови безредици вървят в Пловдив. Няколкохилядната тълпа, тръгнала от площад Съединение мина покрай Джумая джамия без да прави бели. После шествието се отправи към Пощата през Главната, но се блъсна в жандармерията, която спря потока от хора съм друго мнодолюдие- митинга на БСП пред бившия партиен дом. Хората се вляха в подлеза под пощата и тръгнаха към Св. Петка в посока Аджисан махала.

Снимка: Под тепето

Там обаче завариха мощна група въоръжени до зъби униформени. И стана невиждан екшън, който нареди Пловдив до Лондон. Полицията атакува, а хората от първите редове на тълпата отговориха с камъни, бутилки и дори изкъртени от тротоара знаци. Ченгетата се ядосаха и показаха зъби. Разбиха тълпата и отбиха атаката с атака.

Жандармерия и полиция организира операция Респект срещу хилядите протестиращи заради смъртта в Катуница. Тълпата бе разбита с щитове пред храм Св. Петка, след което униформените подгониха хората. Срещу ченгетата летяха камъни и дори пътни знаци, а те отговаряха със сила. Двама младежи с маски за картинг бяха повалени пред екипа на Под тепето край ресторант Даяна от служители на реда и арестувани. Тийновете се удариха в земята след подсечки и викове „Елате тука, бе!“. Отделни тумби бяха притиснати от униформените по улица Отец Паисий и Главната.

Снимка: Под тепето

Стотици са задържаните. Предимно млади хора, и мъже и жени. Срещу част от тях играха полицейски палки. Пред заведение artnewscafe на земята бяха натръшкани половин дузина младежи, които с лица в земята продължаваха да развяват български трибагреници. На едно от момчетата униформените оказаха първа медицинска помощ, тъй като му стана лошо от напрежението. На самото Стъргало бяха арестувани още поне пет дузина младежи.

Бусовете на полицията за окованите с пранги не достигаха. „Оставете му, нищо не съм направил”, крещеше момче с раница, което не явно нямаше никакво желание да влиза в следствения арест. „Там, при приятелчетата. Нали сте заедно. Отивайте да се забавлявате”, набутаха го в буса спецполицаи.

Сайтът Под тепето продължава да следи на място развитието на събитията.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.