С това МВР и тоя премиер България може да пламне + фотогалерия, видео

На площада скандират „Бойко педераст”, както срещу Петър Младенов през 1989 г.

Колаж: Бъзикилийкс – neverojatno.wordpress.com

МВР не изпусна положението. МВР просто си няма хабер за положението. Обясненията на разни ченгета, какво били направили в Катуница, тук и там, са смешни.
МВР наистина изпусна положението, но не вечерта в Катуница, когато жандармерия и полиция не успяха да опазят къщите на фамилията на цар Киро.
Става дума за много преди това. Поводът за спонтанните бунтове е бруталното убийство в Катуница. Но причините са много повече. До убийство нямаше да се стигне, ако не беше бездействието на полицията.
В медиите валят една след друга дребни причини за размириците, които  са се натрупвали години наред. Сега, след убийството и пожарите, се разбира, че коли на фамилията на цар Киро са се движели със специални разрешителни.
Разбра се, че никакви данъчни не са ги закачали години наред. Те живеят в палати, карат скъпи коли, а данъци не плащат. Това е пред очите на хората в целия регион. Как един прокурор не се сети да назначи проверка? Как полицията не спира за проверка тези джипове и лимузини, карани често пъти от внуците на царя без документи?
Няма отговор. Няма как цар Киро да е купил всички – и общинари, и прокурори, и съдии, и полицаи.
Това е безхаберие. Типично полицейско безхаберие.

Шествие във Варна, което се насочи към циганската махала

Моменти от шествието в понеделник вечерта във Варна, което мина през циганската махала и чупеше по пътя каквото може. Снимки: Импакт прес груп

Моменти от шествието в понеделник вечерта във Варна, което мина през циганската махала и чупеше по пътя каквото може. Снимки: Импакт прес груп Снимки: Импакт прес групСнимки: Импакт прес групСнимки: Импакт прес групСнимки: Импакт прес групСнимки: Импакт прес групСнимки: Импакт прес групСнимки: Импакт прес групСнимки: Импакт прес груп

Разбра се също, че срещу фамилията на цар Киро са подавани жалби от жители на селото за произвол и тормоз, заплахи. Включително от родителите на убитото момче. Е, как реагира полицията? Както с всички подобни жалби – бута ги в чекмеджето.

В момента се вижда, че спонтанният гняв на хората, на които им е писнало от това безхаберие, внимателно се използва и дирижира. Насочват го към циганите, а не към полицията. Ако някой си мисли, че на футболните агитки не им плащат за подобни участия в протести, лъже се.

Колаж: Бъзикилийкс – neverojatno.wordpress.com

Те бързо са включени в спонтанния гняв. Винаги има мераклии за погром, да набият някого, да счупят нещо. Но вместо към бездействащите корумпирани власти, то се насочва внимателно към циганите.

Шествията в Пловдив, Варна и др. напомнят погромите на щурмоваците срещу евреите във фашистка Германия. Което показва до каква степен обществото е ерозирано от бездействието на властите.
България поддържа най-голямата полицейска армия в Европа – 60 000 души на 7 млн. население. И тя бездейства, основната й грижа е да дебне на гьоме на пътя и да рекетира шофьорите. Когато я потърсиш, че са извършили кражба в двора ти, в дома ти, разбили са ти колата, тя блее. Реагира мудно, ако въобще реагира. Отнася се формално, идват на оглед, описват и …толкова. Повече никой нищо не търси. Ако случайно арестуват някого за друго, го разпитват за още кражби, дано си признае.

http://www.youtube.com/watch?v=OCfSlT4w2jc
Е, как при това положение цигани няма да крадат? Те и без това са безработни. Щом няма пречки – ще крадат.
Полицейското безхаберие е това, което наслоява години наред етнически напрежения.

Корупцията е съвсем отделен въпрос. Дали сега прокуратурата и полицията ще извадят имена на служители – и свои, и общински – които са оставяли жалбите срещу фамилията на Кирил Рашков без движение? Ще кажат ли кой им е издавал специални разрешителни за колите? Как?

На този фон комедианти като главния секретар на МВР Калин Георгиев само предизвикват смях със своята безпомощност при ситуации като в Катуница.
Той ще се запомни не с професионални качества, а със запечатаното от телевизията слагачество към Бойко Борисов (поради което сигурно е избран на този пост).

Колаж: Бъзикилийкс – neverojatno.wordpress.com

Най-належащата реформа в България е тази в полицията. Оттам произтичат всички беди:
– Бездействие, което води до чувство за безнаказаност у престъпниците.
– Некомпетентност и лоша квалификация, поради което в съда не могат да попаднат престъпници с годни доказателства.
– Корумпираност, която кара да се чувстват безнаказани – като се почне от шофьори нарушители и се свърши с големи бандити, които си плащат, за да продават наркотици или да държат публични домове без да ги закачат.

Сегашното правителство и партия, основани от бивши ченгета, показаха, че не са способни да извършат никаква реформа в МВР. Просто увеличават бюджета й и назначават послушници и слагачи за шефове. И сервират на Европа и медиите у нас показни акции.
А престъпността си върви, нито уличната, нито кражбите са намалели. Нито контрабандата, нито наркотиците, нито проституцията. Дори са се увеличили. А това са най-големите източници на корупция. Мутрите, които се бяха позагубили, се връщат – ходят по заведения с по 6-7 души охрана, държат се нагло.

Моменти от бунта срещу цар Киро в Катуница. Снимки: Импакт прес груп

Моменти от бунта срещу цар Киро в Катуница. Снимки: Импакт прес групЕдна от оцелелите къщи на фамилията на цар Киро. Снимки: Импакт прес групСнимки: Импакт прес групСнимки: Импакт прес групСнимки: Импакт прес групСнимки: Импакт прес групСнимки: Импакт прес групСнимки: Импакт прес групСнимки: Импакт прес групСнимки: Импакт прес групСнимки: Импакт прес групСнимки: Импакт прес груп

Но идват моменти, в които може да пламне България и тези неспособни хора във властта ще се окажат пагубни.
На площада в Пловдив скандираха „Бойко педераст” (виж видеото). Точно така скандираха пред парламента в София на 14 декември 1989 г. за Петър Младенов – „Петър Педераст”. В резултат той произнесе репликата „По-добре танковете да дойдат”.
Сега, изглежда, някой задкулисно се опитва да овладее този гняв и да го насочи вместо към Борисов и МВР, към циганските махали. Някои агитки от щурмоваци вършат работа в това отношение.

Поведението на премиера при събитията в Катуница показа, че и той е безпомощен като главния си секретар на МВР. И тази арогантност – на втория ден след бунтовете да иде на мач на откриване на стадион, няма оправдание. Това, че се появи в Пловдив с президента на четвъртия ден, само издава, че някак е бил принуден. Дори първоначално Борисов обяви, че ще иде в Катуница „при първа възможност”, а после тръгна с президента за там. Май го е било страх да не го освиркат като на откриването на стадиона в Разград.
Ситуацията най-добре я охарактеризира преди време режисьорът Александър Морфов: „Нискоинтелигентен охранител по стечение на обстоятелствата стана премиер” (виж тук).

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.