Големият пазарлък на Турция и САЩ

Франс прес

Турция все повече се обръща към арабските страни, но интензивният дипломатически пазарлък, който води със САЩ показва, че тя не може да мине без традиционния си американски съюзник. Символ на разбирателството между Вашингтон и неговия съюзник от НАТО: статуя на Херкулес, върната от музей в Бостън на Турция, която настояваше за това от 20 години. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган трябваше да донесе статуята в неделя след приключването на посещението си в Ню Йорк.

„Повтаря се, че Турция гледа все повече към арабския свят и Иран и се отдалечава от Израел, но не се забравя, че тя остава силен съюзник на американците“, отбелязва Семих Идиз от в.“Миллиет“. Основният залог за размяната на услуги между двете страни е Сирия – съседна на Турция страна, върху която Анкара упражняваше силно влияние преди избухването преди шест месеца на бунта срещу режима на партията Баас и кървавото смазване на демонстрациите.

По време на среща на четири очи миналата седмица с Ердоган президентът Барак Обама поиска от своя гост „по-голям натиск“ върху сирийския режим. Ердоган се вслуша в този призив. Той, който доскоро бе „приятел“ на президента Башар Асад, заяви веднага, че е прекратил връзките със сирийския режим. Ердоган обяви, че неговата страна е спряла кораб с оръжия, предназначени за Сирия и че ще направи същото с всяка подобна доставка към тази страна. Предвидени са и други санкции, специално икономически и насочени към сирийския банков сектор. „Турция осъзнава, че почвата в Близкия изток е много хлъзгава и тя трябва да поддържа традиционния си съюз със САЩ“, отбелязва Семих Идиз.

По време на срещата Обама-Ердоган САЩ от своя страна са приели доброжелателно турските искания по основния за Анкара въпрос: борбата срещу кюрдските бунтовници. Обама „ми каза, че САЩ са готови да ни окажат всякаква подкрепа в борбата срещу тероризма“, заяви Ердоган. Той изрази увереност, че САЩ ще преместят в Турция своите безпилотни самолети Предътър за нанасяне на удари срещу базите на ПКК в Ирак. Тези самолети би трябвало в скоро време да напуснат Ирак с изтеглянето на американската армия.

Ердоган подчерта, че САЩ ще продължат да предоставят на Анкара разузнавателна информация за позициите на ПКК. Вашингтон е поискал също от Турция сигнали за намаляване на напрежението в новия конфликт между нея и Република Кипър, която Анкара не признава. В отговор на предприемането от кипърската гръцка страна на сондажи за горива край острова, Турция започна собствени проучвания в морето край Севернокипърската турска република призната само от Анкара и заплаши, че турски военни кораби ще охраняват тези проучвания. Но Ердоган заяви също в обещание, което би могло да удовлетвори Вашингтон, че е готов да направи стъпка назад в този конфликт, ако Кипър направи същото. И той разговаря по телефона със своя гръцки колега Георгиос Папандреу.

„В американо-турските отношения има подем след депресията от 2010 г.“, когато между двете страни имаше противопоставяне по въпроса за иранската ядрена програма, посочва Йомер Ташпънар от правителствения вестник „Тудейс заман“. Остава сериозната криза между Турция и Израел след отказа на тази страна да се извини за нападението срещу турски кораб през 2010 г., при което бяха убити девет турски граждани.

Турското ислямо-консервативно правителство не се вслушва в американските искания да „поправи“ отношенията си с еврейската държава, отбелязва Семих Идиз. Но разрешението, дадено от Турция за разполагане на нейна територия на радар на НАТО за наблюдение на Иран, е допълнителен знак за турската воля да се хареса на Вашингтон. И най-малкото да не подразни Израел – заклет враг на Иран.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.