Умориха ли се руснаците от Путин и Медведев?

Ройтерс

Путин и Медведев. Снимка: руск

На много руснаци – от Санкт Петербург на запад до Владивосток в Далечния изток – им е дошло до гуша от липсата на демократичен напредък и се боят, че ако Владимир Путин отново стане президент, страната им ще се върне към някогашните си порядки. Проучванията на общественото мнение показват, че Путин, който онзи ден обяви, че след близо четири години като премиер пак ще се кандидатира за президент, е много по-популярен от потенциалните си съперници и е почти сигурен победител на президентските избори през март догодина.

Разговорите на кореспонденти на Ройтерс с хора от различни точки на тази огромна държава показват, че населението е все по-разочаровано от това, че почти няма думата за това как се управлява Русия и по възлови въпроси като този кой ще е президент. „Колко още да търпим? Пак няма да стане нищо, всичко ще си остане същото. Само празни обещания“, казва пенсионираният фабричен работник Николай от село Титов, на 110 км североизточно от Москва.

Ирина Карпова, 38-годишна домакиня от уралския град Екатеринбург, откровено казва, че според нея Путин и президентът Дмитрий Медведев са решили да не допуснат обикновените хора да участват в решенията кой да управлява страната. „Шоуто върви като по часовник. Решили са всичко вместо нас още преди години“, казва тя.

На дирижиран конгрес на управляващата партия в събота Путин прие предложението на Медведев, когото през 2008 г. вкара в Кремъл, да участва в изборите. Путин е популярен в Русия след постигнатия под негово ръководство управление икономически бум през първите му два президентски мандата от 2000 до 2008 г., когато установи контрол над огромния руски енергиен и суровинен сектор и до известна степен възроди гордостта от лидерството на страната.

Ширещата се корупция и пропастта между бедни и богати обаче разгневиха обикновените руснаци и разтревожиха чужденците, обмислящи инвестиции в руската икономика, възлизаща на 1,5 трилиона долара, 20 години след разпадането на Съветския съюз. „Ще има още по-малко демокрация и още по-слаба надежда Русия един ден да стане цивилизована страна“, казва 42-годишната Оксана Ермошина, репортер от Санкт Петербург.

Русия е смятана за най-корумпираната държава в Г-20 според базираната в Берлин организация „Трансперънси интернешънъл“, която тази година нареди Русия на 154-то място от 178 страни в индекса си за възприятие за корупцията, наред с Камбоджа и Кения.

НУЖДА ОТ ПРОМЯНА

Путин предложи на Медведев да оглави листата с кандидатите от управляващата партия „Единна Русия“ на парламентарните избори на 4 декември, а догодина да стане министър-председател. Целта на този ход е да се спре спадът в подкрепата за „Единна Русия“ и да се увеличат значително надеждите й да си осигури мнозинство от две-трети в Държавната дума (долната камара) на декемврийските избори, улеснявайки завръщането на Путин.

Путин беше посрещнат с възторжени ръкопляскания на конгреса, провел се на московски стадион. Той се ползва с широка подкрепа и в някои региони. В предимно мюсюлманска Чечения, където той смаза втората от двете сепаратистки войни преди десетилетие, жителите приветстваха предстоящото му завръщане като президент, отбелязвайки, че добрите му отношения с регионалния лидер Рамзан Кадиров са положителен фактор.

„Нашият район се ползва със специално внимание в областта на възстановяването и развитието, а (Кадиров) умело използва шансовете си да внесе подобрения в страната. Надявам се, че като президент Путин няма да промени позицията си“, казва 26-годишният Зелимхан от чеченската столица Грозни, където централен булевард носи името на Путин. Путин гласува доверие на Кадиров заради значителното възстановяване на района след двете постсъветски войни, макар че според критиците общественото недоволство е рядкост в Чечения, където десни групи обвиняват Кадиров, че подхранва култ към личността си и упражнява жестоки репресии над опонентите си.

Сред населението в други части на Русия обаче настроенията са мрачни, а Путин не прави кой знае какво, за да ги подобри. „Нищо добро няма да излезе от това. Усещам, че е време да се махна оттук“, казва 35-годишният Сергей – архитект от Санкт Петербург. Анкета на независимия център „Левада“ наскоро показа, че 22 процента от пълнолетното население на Русия иска да емигрира – в сравнение с едва 7 процента през 2007 г.

Петдесет и осемгодишният Путин – бивш агент на КГБ – е смятан от голяма част от хората за по-консервативен от мнимия реформатор – 46-годишния Медведев, и неговото решение да се върне на поста вероятно ще предизвика известни притеснения на Запад. Но дори и без завръщането на Путин, критиците на Медведев казват, че неговите обещания за модернизация и планът за диверсифициране на зависимата от енергийните приходи икономика не са били изпълнени по време на президентския му мандат. Медведев призна през юли, че администрацията му не е постигнала почти никакъв напредък в борбата с корупцията.

„Има послание, че хората очакват да видят промяна – на първо място и най-вече руското население. . . Има настойчиви искания за промяна, макар тя не винаги да е ясно изразена“, казва Фиона Хил, експерт по Русия и старши сътрудник във вашингонския институт Брукингс. Парламентаристът от Владивосток Николай Марковцев обаче предрече, че Путин ще управлява два последователни шестгодишни мандата – максималния срок съгласно конституцията – и че инвеститорите смятат това за положително. „А след втория мандат капиталът ще напусне страната с още по-голяма сила“, казва той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.