Анекдот за дългата рокада на кремълския тандем

Путин и Медведев излизат на трибуната преди да обявят, че смятат да разменят постовете си. Снимка: ЕПА/БТА

Анекдотичен форум нарича конгреса на управляващата партия „Единна Русия“ в. „Московский комсомолец“ и уверява, че в това отношение той „далеч е задминал конгресите на КПСС“. Президентът на Русия Дмитрий Медведев предложи за поста президент на Русия Владимир Путин. А министър-председателят на Русия Владимир Путин предложи за поста министър-председател на Русия Дмитрий Медведев. Едва допреди три дни това би прозвучало като виц. Днес това е политическа реалност, пояснява изданието.

Владимир Путин направи дълга рокада – за дванайсет години напред, пише „Независимая газета“ и по този начин прогнозира нови два шестгодишни президентски мандата за днешния премиер. Медведев предложи партията да подкрепи кандидатурата на Путин на изборите за държавен глава догодина, отбелязва печатът.

В руския политически речник започна да навлиза, макар и още твърде плахо, понятието триумвират. Който включва президента, премиера и партията, коментира „Независимая газета“. Естествено не става дума за цялата „Единна Русия“, а само за ръководството й. За обикновените партийци нещата надали ще се променят кой знае колко, пише вестникът.

Руски експерт твърди пред изданието, че след изборите Медведев може да не стане премиер, а да подготвя пакет от важни реформи като председател на парламента. Идната година министър-председателят на Русия ще трябва да поеме отговорността за редица непопулярни мерки, залегнали вече в бюджета – да стане премиер камикадзе, обяснява политологът.

Друг аналитик разсъждава върху „тайната на внезапния остър завой“, извършен от Медведев, постоянно заявявал допреди месеци, че ще се кандидатира пак за президент. „Нещо е станало“ и вероятно е бил упражнен натиск върху Медведев, смята той. „Не знаем характера на този натиск. Но сам по себе си фактът, че е възможен натиск върху президента, руши авторитета на президентската институция. Може да е бил заплашван с риска от засилване на социално-политическата нестабилност в страната“, допълва наблюдателят.

Правителството на Медведев ще е достойно за съчувствие, смята „РБК дейли“. Дори ако бъдещият премиер успее да сформира силен екип, последният ще трябва да осъществи най-непопулярните мерки, които Медведев не се осмели да реализира като президент, включително да повиши пенсионната възраст, отбелязва всекидневникът. Помощникът на Медведев Аркадий Дворкович коментира в Туитър събитията на конгреса с думите „Няма какво да се радваме“, пише „Комерсант“.

Макар досега икономическите курсове на президента Медведев и премиера Путин можеше донейде да бъдат съгласувани, на практика ще е невъзможно да ги обединява едно правителство на Дмитрий Медведев. През май догодина се предвижда Путин и Медведев да разменят служебните си кабинети и това със сигурност ще предизвика мащабни кадрови промени и в президентската администрация, и в правителството. Вероятно ще бъде преструктуриран целият икономически блок в министерския кабинет, прогнозира изданието.

Събитията опровергават оценките за пукнатина в тандема Путин-Медведев. Конгресът показа, че тандемът е устойчива политическа конструкция, че Медведев и Путин са съратници, а правителството наистина е сплотен и отговорен екип, пише „Росийская газета“, цитирайки мнението на шефа на кремълската администрация Сергей Наришкин. Станалото е „много сериозен поврат“, който ще предизвика „твърде болезнена реакция на Запад и в средите, които не приемат Путин. Така че предстои доста сериозна политическа борба“, заявява руски експерт пред „Комсомолская правда“.

Лидерът на руската република Ингушетия Юнус-Бек Евкуров, делегат на конгреса, очаква запазването на тандема да е „от голяма полза и за Русия, и не само за Русия. Включително и за руската външна политика“, пише „Комсомолская правда“. Това развитие ще съдейства за укрепване на икономическата мощ, авторитета и стабилността на Русия, допълва пред вестника лидерът на Чеченската република Рамзан Кадиров.

Сред изненадите вчера бе демаршът на един от най-близките сподвижници на Владимир Путин, вицепремиера и министър на финансите Алексей Кудрин, посочва „Независимая газета“. Кудрин заяви, че няма да приеме място в следващото правителство поради непреодолими разногласия с Медведев, напомня печатът.

Според вестника Кудрин разкритикувал днешния държавен глава с острота, безпрецедентна за действащ министър. Той изразил несъгласие с икономическата политика на президента, по-специално с голямото увеличаване на разходите за военни и социални нужди. Това обаче е позиция не само на Медведев, а на управляващия тандем като цяло, отбелязва изданието.

„Не се виждам в новото правителство. Никой не ми е предлагал пост, но смятам, че разногласията, които имам, няма да ми позволят да бъда част от новото правителство“, заяви Кудрин пред журналисти по време на срещите на Международния валутен фонд и Световната банка. Кудрин и Медведев, и двамата икономически и политически либерали, са в обтегнати отношения. Кудрин изглежда хранеше надежда да стане премиер ако Путин отново стане президент, пише „Файненшъл таймс“. Бунтът на Кудрин дойде след коментарите на Аркадий Дворкович, главният икономически съветник на Медведев, който в събота написа в Туитър, че няма причина за празнуване, имайки предвид решението на Путин.

Инвеститори се обезпокоиха от оттеглянето на Кудрин, консерватор, що се отнася до фискалната политика, на когото се приписва заслугата, че успя да преведе Русия през световната финансова криза от 2008 г. „Господин Кудрин осигуряваше макростабилността на страната“, отбелязва за „Файненшъл таймс“ Роланд Наш, главен инвестиционен стратег на „Верно Капитал“, базиран в Москва хеджфонд.

„Независимая газета“ дава просто обяснение за емоционалния изблик на министъра. До неотдавна в експертните среди се смяташе, че тъкмо Кудрин ще оглави новия руски кабинет, но членовете на тандема незнайно защо не му отредиха този пост, посочва Би Би Си. Според източник на „Комерсант“ Кудрин „много искал да оглави дясна партия“, но не му позволили, като му обещали премиерския пост през мандата на следващия президент. „Сега обаче премиер ще стане сами знаете кой“. Обяснява реакцията на Кудрин източникът на вестника.

„Медведев винаги е изразявал намерение да се кандидатира за президент“, коментира Глеб Павловски, директор на Фондацията за ефективна политика и бивш политически консултант в Кремъл. За Павловски сегашното решение на Медведев е „катастрофа за управляващия политически екип. Засега това е морална криза, която бързо ще прерасне в политическа“, изтъкна той, имайки предвид изявлението на Кудрин.

Според експерт, говорил пред „Независимая газета“, Медведев и Путин са избрали „най-нестабилната възможна конструкция, която ще издържи не повече от година“. После тази схема неизбежно ще се променя и със своето изявление Кудрин първи нанесе удар по нея, добавя политологът.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.