Лоши дни за Русия след уволнението на Кудрин

Ройтерс

Дмитрий Медведев и Алексей Кудрин. Снимка: официален сайт

Внезапното оттегляне на Алексей Кудрин вчера след 11 години като финансов министър едва ли би могло да се случи в по-неподходящ момент, когато Русия се бори с изтичането на капитали, сътресения на финансовите пазари и нарастващите рискове за цената на петрола.

Кудрин извади Русия от травмата от възможен дефолт и девалвация през 1998 г., като осигури няколко поредни години бюджетен излишък и създаде основан на петрола военновременен фонд от 200 милиарда долара, който спомогна за предотвратяване на шока от финансовата криза от 2008 г.

По това време благовъзпитаният и умерен икономист спечели уважението на финансовите пазари, като същевременно слушаше Владимир Путин – човека, комуто помогна да влезе в Кремъл и който в замяна през май 2000 г. му даде поста на финансов министър.

„Трудно бихме могли да си представим, че оставката на Кудрин може да се отрази на пазарите по друг начин, освен негативно“, казва Нийл Шиъринг, специалист по развиващите се пазари в лондонския мозъчен тръст „Кепитъл Икъномикс“.

„Въпреки всички разпалени изказвания на Медведев за нуждата от напредък в пазарните реформи, Кудрин вероятно имаше по-голяма роля за възстановяването на баланса на Русия след кризата с рублата през 1998 г.“, допълва той.

Анализатори и икономисти казаха, че са шокирани от внезапното оттегляне на Кудрин, дни преди крайния срок за правителството да представи в парламента проектобюджет, който би бил балансиран само ако догодина цените на петрола скочат до 116 долара за барел.

Либералният икономист Сергей Гуриев, ректор на висшето Руско училище по икономика в Москва, казва, че си няма и представа кой би могъл да замени Кудрин. „Той е уникален, тъй като разбира от икономика и се придържа към принципите си“, допълва Гуриев.

НЕГАТИВНО ОТРАЖЕНИЕ НА ПАЗАРА

Икономистите от частния сектор се единодушни, че отстраняването на Кудрин ще подкопае доверието на пазарите, пострадало значително от дълговата криза в Европа и неясните перспективи за световната икономика.

Политическата несигурност вече доведе до изтичането на капитали на стойност над 50 млрд. долара от Русия през последните 12 месеца, тъй като заможните руснаци се застраховат пред риска за преминаване към още по-авторитарен модел на кремълски капитализъм. От началото на август курсът на рублата спрямо долара падна с 15 процента, а вчера акциите стигнаха най-ниската си стойност от юли 2010 г. насам.

Спредовете по държавните облигациите станаха твърде големи, банките поискаха от централната банка по-голяма ликвидност чрез репо търгове, възникват трудности за финансиране в пазарни условия, които започват да извикват сравнения с 2008 г.

„Вместо да помогне на капитала да се върне в Русия, което се надявахме да бъде насърчено от решението на президентската институция в събота, това (оставката на Кудрин) ще създаде допълнителен негативен натиск“, казва Чарлз Робъртсън , главен икономист в „Ринейсънс кепитъл“.

В очите на инвеститорите Кудрин води героична задкулисна акция срещу други политици, склонни да разпределят руското петролно богатство за спонсориране на престижни проекти, чиито икономически и социални ползи са под въпрос.

Самият Кудрин предупреди в интервю за Ройтерс на 13 септември, че Русия ще се сблъска с „наистина труден сценарий“, ако, както той очаква, цените на петрола паднат на 60 долара за период от шест месеца през следващите една-две години.

Всички набелязани от Кудрин цели в областта на приватизацията, реформата в държавната пенсионна система и данъците са жизненоважни, ако Русия успее да запази стабилен баланса си и достигне движен от инвестициите растеж, който, заедно с една правилна политика, може да достигне 6 процента, твърдят икономисти.

„Кудрин е известен с готовността си да предприема непопулярни, но необходими структурни мерки,“ казва Александър Морозов, главен икономист в Ейч Ес Би Си (HSBC) в Москва.

„Виждаме, че президентът е склонен да подпомага модернизирането с внушителни нови бюджетни разходи, които Русия трудно може да си позволи, дори при високи цени на петрола“, добавя той.

ЛИПСА НА ЯСЕН ЗАМЕСТНИК

Според анализаторите Кудрин все още може да се върне в руската централна банка или да се присъедини към Путин с консултативни функции в Кремъл. Пътят обратно в правителството обаче вероятно ще остане блокиран, освен ако Медведев не се препъне по пътя си към премиерското кресло.

Всеки заместник вероятно би бил временна личност, непритежаваща способността на Кудрин, който изпълняваше ролята и на вицепремиер, да изведе Русия до промяната в правителството, когато Путин официално заеме президентския пост през май догодина.

Това ще затрудни овладяването на разходите, за които вече се прогнозира да се увеличават с над 20 процента годишно до 2014 г., докато, след приспадане на приходите от енергийни източници, бюджетният дефицит се очаква да запази равнище под 10 процента от брутния вътрешен продукт.

„Путин изглежда е решил, че главата на Кудрин е цената, която трябва да се плати, за да се осигури плавния му преход обратно към президентството“, казва икономистът Тим Аш, специалист по развиващите се пазари в Ар Би Ес (RBS) в Лондон.

„Сега той трябва да намери способен заместник, който да управлява финансовото министерство в сложни за световните пазари условия и в светлината на предстоящите избори. Пазарите сега ще се страхуват, че относителната фискална предпазливост, за която се застъпваше Кудрин, ще изчезне яко дим,“ допълва Аш.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.