Мрачни перспективи пред бъдещия президент Путин

Франс прес

Графити на дома, в който е живял Путин в Санкт Петербург. Снимка: рунюз

Икономически проблеми, корупция и демографска криза: очертаващият се през 2012 г. трети президентски мандат на всемогъщия Владимир Путин може да се окаже по-труден за договаряне от предишните, отбелязват анализатори.

Путин има неоспорима репутация. Преизбирането му следващия март не буди никакви съмнения, руснаците му приписват заслуги за извеждането на страната от трудното положение, докато беше президент (2000 г. – 2008 г.), за стабилизирането на икономиката и установяването на силна власт, различна от следсъветския хаос през 90-те години.

Облаци обаче помрачават перспективите на бъдещия президент, изтъкват наблюдатели. Трудностите при икономическата модернизация на Русия и борбата срещу корупцията, афиширана от настоящия държавен глава Дмитрий Медведев, показват, че реформирането на Русия е дългосрочен проблем.

Още повече заради дълговата криза в Европа и САЩ, новата световна рецесия е допустим сценарий, който няма да пощади Русия, която зависи от петролните си приходи и страда от липса на инвестиции. „Информацията, която идва до нас от САЩ и страни от Европейския съюз, показва, че следващите години ще бъдат много трудни“, призна вицепремиерът Игор Чувалов.

Въпреки че дългът на Русия може да накара западните й партньори да пребледнеят от завист, тя не по-малко от тях има нужда от средства за диверсифициране на икономиката, за да се предпази от колебанията в цената на горивата и да обновява остарялата си инфраструктура. Нуждата от подобни структурни промени е крещяща, за което свидетелстваха самолетните катастрофи през лятото (над сто души загинаха при четири инцидента), потъването на круизен кораб (122 жертви през юли) и поредицата от пожари във военни складове.

„Проблемите се трупат“, отбелязва Руслан Гринберг, който ръководи Института по икономика към Руската академия на науките, „Катастрофите ще се умножават“, предсказва той. Някои отиват още по-далеч, отбелязвайки, че политико-икономическата система може да рухне под тежестта на противоречията. „Ще има взрив, но днес е трудно да се каже какво ще го провокира“, отбелязва Юли Нисневич от Висшия институт по икономика в Москва. „Страната може да рухне като Съветския съюз“, допълва той.

Случаят с корупцията е емблематичен. Ендемичната корупция плаши инвеститорите, обезкуражава много руснаци и източва финансовите ресурси на властите. Борбата срещу това бедствие бе поверена на онези, които печелят от него, изтъкват експерти. „Никой не се опитва да намали размера на тези кражби, тъй като това ще означава да се ограби управляващата класа“, констатира Михаил Делягин, директор на Руския институт по проблемите на глобализацията.

Друго дългосрочно предизвикателство е демографската криза, която започна през 90-те години и ще се ускори през следващите петнайсет години. Макар Владимир Путин да твърди от идването си на власт през 2000 г., че увеличаването на раждаемостта е негов приоритет, липсват незабавни отговори. Властите предвиждат намаляване на активното население до 2025 г. с най-малко десет милиона души, което ще доведе до забавяне на икономическия растеж и скок в социалните разходи, понеже средната продължителност на живота същевременно се увеличава.

Доклад на финансовата агенция S&P от миналия февруари подчертава, че при липсата на реформи се очаква огромен държавен дълг (11,1 процента от БВП през 2015 г., 585 процента през 2050 г.) и спад в икономическия растеж (от 4 на 1,5 процента). Успоредно с това, според проучване на института ФОМ, средната класа и младежите се влияят по-малко от официалните медии. В Русия има близо 52,9 милиона потребители на интернет. „След като въпросът вече е как да се живее, а не как да се оцелява, хората започват да се питат защо има толкова неравенства в света им“, отбелязва Делягин.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.