Руски медии: Корумпирани чиновници и полицията провокират погромите в България

Снимки: Импакт прес груп

Ако драснеш кибритена клечка край барутен склад, той ще експлодира. Така една малка искра взриви мирна, спокойна България, пише руският електронен вестник „Нюзинфо“ за последните събития в страната ни, които нарича „антицигански погроми“. Внезапно стана ясно, че България отдавна е в крайно жестока етническа криза, пише „Нюзинфо“.

Полицията арестува инициаторите, премиерът Бойко Борисов обеща виновниците за народното възмущение да бъдат строго наказани, но призна, че българите нямат никакъв избор – ще се наложи да живеят с цигани и занапред, посочва „Нюзинфо“. Според сайта, „българите истински се страхуват да изгубят страната си, да станат в нея малцинство, а „мнозинството“ да са кресливите и криминални цигани“. Град Сливен вече е станал предимно цигански, твърди той.

„Миналата година президентът Никола Саркози изгони от Франция българските и румънските „ромале“ – също, както схващате, не заради примерното им поведение“, напомня „Нюзинфо“. Изгнаниците се върнаха в родината, но никой не ги иска и там. Българите са ядосани на своите „сънародници“ чергари – заради тях страната им е смятана за не твърде благонадеждна и засега й затварят пътя към Шенген. И ето че виждат как се домъкват готованци, които трябва да хранят и поят за сметка на бюджета. И да получават в отговор само престъпност: измами, грабежи и наркотици, обяснява руският сайт.

Българските власти в момента „са стъписани, тъй като няма яснота какво да правят с възмущението“, отбелязва Нюзинфо и прогнозира, че „веднъж усетили силата си, местните жители и занапред отвреме навреме ще напомнят на циганите кой все пак е стопанинът в къщата“. България бездруго понася тежко икономическата криза и на хората сега не им е до толерантност, добавя „Нюзинфо“.

„Погромите срещу цигани в България бяха провокирани от полицията и корумпирани длъжностни лица“, се казва в статия за събитията в Катуница и последвалите ги протести, публикувана в официоза „Росийская газета“. Когато законът е безсилен или не работи, започва самоуправство. А ако ситуацията допълнително се подгрява от националния въпрос, може да се очаква беда, пише авторът на статията Евгений Шестаков.

Той търси основната причина за „антициганските протести“, както ги нарича, в това, че според него „в България циганските общности с мълчаливото съгласие на властите отдавна живеят по свои неписани правила, в резервати, в които даже полицията се страхува да влиза“. „Недосегаемостта“ на тази етническа група се е превърнала в норма, твърди авторът на статията. По думите му случаят с Катуница е показал, че има „парализа на властта“, която поне досега не е искала да въведе ред в ромската общност, че националният въпрос е бил оставен на самотек.

Напоследък много западни лидери признаха, че се е провалила провежданата от десетилетия в техните страни политика на мултикултурализъм, се казва в статията в „Росийская газета“. Една от причините за провала е неоправданата толерантност на властите по отношение на престъпленията, извършвани от представители на национални малцинства и етнически групи.

Прекалено често през последните години правоохранителните органи на много страни са се опитвали да „замажат“ такива случаи от опасения, че ще бъдат обвинени в расизъм или религиозна нетърпимост. Европейски правозащитни организации неведнъж са обвинявали българските власти, че накърняват правата на ромското население и според автора в резултат на това София започнала да си затваря очите за престъпления, извършени от „етнически мафиоти“.

Най-бедната страна от Евросъюза отдавна не бе виждала подобни сблъсъци на етническа почва, изтъква мрежовото издание „Правда“, което вижда България „подпалена от циганския въпрос“. Лошата слава на българските цигани е излязла далеч извън пределите на държавата; наред с румънските те са хвърлили око на пространството под мостовете във Франция, Германия и много други западноевропейски страни. Живеят предимно на катуни, слабо се интегрират в обществото, в средата им процъфтяват наркотърговия, обири и мошеничества, констатира електронният вестник.

Заради своя начин на живот циганите са истинско бреме за бюджета и българските власти едва ли ще се справят с проблема без помощта на ЕС, смята руският историк българист Александър Сафонов, цитиран в статията. Той обаче не очаква „в обозримо бъдеще широк конфликт на етническа почва в България, тъй като ЕС не би допуснал пламъкът да се разгаря още повече“. Основното решение обаче трябва да вземат българските власти, а способността им да решат проблема окончателно е под въпрос. Затова „рецидиви на междуетнически сблъсъци може да има постоянно“, прогнозира експертът на „Правда“.

По БТА

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.