Гърците обедняват, Гърция не се подобрява

Изсмукването на доходите на гърците продължава, но нито един от фундаменталните макроикономически показатели на страната не се подобрява, а държавният дълг при управлението на премиера Георгиос Папандреу е на път да скочи със 70 пункта.

Грабеж! Работещите в държавния и частния сектор, всякакви малки и средни предприятия, пенсионери, младежи, всички слоеве на обществото са обзети от жалкото усещане, че политиката на правителството има за цел ограбване на доходите на хората.

Никога в историята на гръцката държава не е имало правителство, което да води по-кошмарна антинародна политика в икономическата и социалната сфера. Стотици хиляди гърци са в плен на непрестанни мерки, които съсипват жизнения им стандарт и ги тласкат към бедност, безработица и социална маргинализация. Това е една безкрайна мъка, която преживява Гърция.

Откакто е на власт, кабинетът Папандреу подлага на безсмислени саможертви гръцкия народ. При това го прави триумфално. Над десет пункта е паднал жизненият стандарт на гърците, които са изпълнени с надежда, че страната им ще бъде извадена от блатото. До него тя бе доведена и от жалкото в своя край управление на предишния кабинет на премиера Караманлис.

Цифрите са безмилостни. Нито един от макроикономическите показатели не е отбелязал подобрение. Напротив. Въпреки изсмукването на доходите на народа, доста показатели са се влошили. Първият и най-лош от тях е държавният дълг.

Точно това използва Папандреу като аргумент, за да постави гърците в подчинено положение и да им наложи сегашната „финансова окупация“ по израза на финансовия министър , след като подписва меморандума с международните кредитори за заемите и изготви средносрочна програма за оздравяване на икономиката. Премиерът получи държавен дълг от 115 на сто от БВП или 127 на сто от БВП в зависимост от статистическите еквилибристики, направени от правителството , а както обяви МВФ, догодина този дълг се скочи до настръхващите 190 на сто от БВП.

Да, това са тези 70 пункта, с които ще нарасне държавният дълг за тези три години управление на премиера Папандреу. Ужас! Особено, ако това се сравни с факта, че за предишните 16 години, от 1993 г. до 2009 г., гръцкият държавен дълг се е движел малко или много под 100 на сто от БВП, при оптимални стойност от 115 на сто по време на управлението на Костас Караманлис и 111 на сто през 1993 г. Тогава дългът бе доведен до тази стойност от 111 на сто от БВП от управлението на премиера Константинос Мицотакис, който получи дълг от 69 на сто от своя предшественик „разхитителя“ Андреас Папандреу!

Де факто политиката на Папандреу, чийто кабинет се управлява от ЕС и МВФ, не е довела до никакво намаляване на бюджетния дефицит. Спомняте ли си какво каза премиерът, когато подписа меморандума с кредиторите? Че уж през 2012 г. дефицитът щял да бъде под 3 на сто. Какво казва днес МВФ? Че през 2012 г. гръцкият дефицит ще е поне 7 на сто! С други думи, въпреки мерките за икономическо унищожение на гръцкото население, дефицитът няма да падне и с един процент тази година, когато според изчисленията се предполага, че ще е под 8 на сто.

В момента правителството буквално дере и най-бедните, като намали до пет хиляди необлагаемия минимум. То иска да събира данъци даже и от старците, които получават пенсия от 450 евро, а също и от младежите, които се трудят за жалките 400 евро на месец. Невиждано социално варварство! Правителството непрестанно намалява заплатите в държавния сектор. Реже също и пенсиите. „Китаизацията“ на гръцкото общество е целта на политиката на кабинета. Бедност и нищета от 60-те години, ако някой помни това време.

Правителството наложи за дълго и извънреден данък върху недвижимата собственост, като заплашва, че ще спира тока на всеки, който не се е издължил към държавата. Данъкът ще е валиден до 2014 г. Тоест, дори и да падне от власт сегашното правителство, този данък ще важи и ще е задължителен и за следващия кабинет, който ще трябва да се конфронтира с чуждите господари на страната от ЕС, за да го премахне.

Също за дълго гърците ще плащат и „данък солидарност“, както впрочем този налог бе назован така с оруелски садизъм от щабното ръководство на кабинета Папандреу. Кошмарът няма край.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.