Светльо и Венци за президент: 20 години минаха в сън, ние сме новото 20 в политиката

Светльо Витков и Венци Мицов – официално регистрирани кандидати за президент и вицепрезидент. Снимка: e-vestnik

Светльо и Венци от „Хиподил” – Светльо Витков и Венци Мицов – са кандидати на изборите за президент и вицепрезидент. Понятието „президентска двойка” не им харесва заради любовните асоциации, които води със себе си. След усилено събиране на подписи през септември популярните музиканти успяха да се регистрират в ЦИК. Кандидатурата им е пропита от бунтарски послания и колоритност. Случаят напомня на Иван Кулеков и Христо Бойчев, които кандидатстваха за президент и вицепрезидент през 1996 г. Тогава те успяха да свалят напрежението в условия на остро политическо противопоставяне. И да отправят с шеговит тон важни послания.
Същото правят сега и Светльо и Венци. Посланията им са по-уместни от тези на политическата върхушка.
Светльо Роден е през 1971 г. в София, завършва висшето си образование в УНСС. Става вокалист на група популярната група “Хиподил” през 1993 г. и пише всички текстове на песните в албумите на групата.
Светльо и Венци, които вече 20 години работят съвместно и записват общо шест албума на „Хиподил“. Поради напускането на някои от членовете на групата, тя вече е останала само като име. Сега двамата музиканти кандидат-политици продължават дейността си в групата „Светльо&The Legends“, създадена през 2007 г. Светльо Витков има и 3 издадени книги: „Карате – поглед по пътя”, ”Благодарение на…” и „Bulgarno или истерията Хиподил”. Години наред Светльо преподава карате на деца и възрастни в спортен клуб „Кофукан”.

– Все пак спяхте да съберете подписи и да подадете документи за изборите. Трудно ли беше?

Светльо Витков: Животът е изпълнен с трудности (смее се).

http://www.youtube.com/watch?v=nJRYxCEBvJI
Венци Мицов: Успяхме, в което разбира се никога не сме се съмнявали. Искаме да благодарим на хората от Инициативния комитет за неуморната им работа в последните седмици. Без тяхната самоотвержена помощ нямаше да успеем. Събрахме доста повече от необходимите 7000 подписа и повярвайте ни – въпреки че когато си честен в тази дейност, не е лесно, бяхме изключително удовлетворени от факта, че се срещнахме очи в очи с хората, които ни подкрепят…В София, Пловдив, Стара Загора, Търново, Бургас, Несебър, Каварна…Сега, в хода на кампанията ни ще се срещнем пак с приятелите ни в много български градове…Няма да носим кебапчета, защото са вредни за здравето…Евентуално капачки за буркани и капачки от бирени бутилки, но само ако са по БДС…

– Кой е твърдият ви електорат?

Светльо: Твърдият ни електорат е от 18 до 55 години. По-нататък е по-омекнал.

Венци: Твърд електорат имат само онези, които не искат да предложат нищо ново и не желаят да забравят нищо старо. Твърдият електорат е присъщ само на партиите, които така „твърдо“ ни ръководеха, щото България намаля с милион и половина души. Хората, които ни подкрепят, са онези, които не желаят този геноцид да продължава повече.

Светльо Витков. Снимка: e-vestnik

– Част от електората (почитателите ви) може да са объркани – до каква степен това е сериозна инициатива или игра. Какво ще им отговорите?

Светльо: А, ново двайсет?! Ще им отговоря така: гласувайте с бюлетина № 20 и да не се объркват толкова.

Венци: Ами… Внесохме подписи. Регистрирахме се в ЦИК. Намираме се под номер 20 в интегралната бюлетина за президентските избори на 23 октомври… Имаме инициативен комитет, съставен от млади, интелигентни и отдадени на идеята хора… Има ли нещо, което ви звучи несериозно дотук? Или да допълним, че това, което се случва последните години в България, е много сериозно и не е игра… Когато политиците се държат като шоузвезди, не е ли време да им напомним, че всъщност те са несериозните…

– Защо двама музиканти решават да станат кандидат-президентска двойка? Защо се кандидатирахте?

Светльо: Ние не сме кандидатпрезидентска двойка. Ние сме двама мъже и половина, защото Венци е мъж за три жени.
Венци: Една поправка – ние не сме само музиканти. И двамата винаги сме имали активна гражданска позиция по злободневните въпроси на обществото ни. А иначе– ние първо сме граждани на Република България, и после музиканти, писатели, блогъри… И като граждани на България смятаме, че държавата не е 26 души, които от 20 години се въртят в инкубатора на властта. Не, държавата сме ние, всички ние. И е време да го покажем на политиците.

– Класически въпрос в стил „кои са ви приоритетите?” Кои проблемите на България бихте разрешили?

Светльо: Най-малкото ще разреша тези, които влизат в правомощията на президента. Проблемите на България не могат да се разрешат изведнъж. Проблемите в България са много, проблемите извън България са още повече. Проблем е неразрешена ситуация от миналото. Ако можех да отговоря как ще реша проблемите на България, щях да съм най-малкото неискрен.

Венци Мицов. Снимка: e-vestnik

Венци: А какво ни е наред? Според конституцията, която все още предизвиква сериозни спорове в обществото, президентът е със силно ограничени правомощия. Но президентът има едно мощно оръжие – той може да фокусира общественото мнение, да е обединяващата фигура… И да провежда постоянен натиск върху правителството и Народното събрание, воден от желанието на хората за промяна. Ако сега ви обещаем, че ще увеличим приходите – това един президент и неговият вицепрезидент нито могат, нито имат правомощия да направят. Но ако очаквате от нас да не говорим за ниските приходи и да не притискаме центровете на властта да разрешават този проблем – не, това няма да се случи. Ще бъдем дейни, ще инициираме референдуми, ще връщаме закони, ако трябва… Това, което ни отличава от другите кандидати за поста е, че ние идваме от крайните квартали, от улиците…Ние сме част от пулса на България и не сме загубили връзката с хората и техните проблеми.

– Какво следва ако спечелите/не спечелите?

Светльо: Ако не спечелим – животът продължава, в целия си цвят и мирис. А ако спечелим ще означава, че на нас, българите, ни е писнало властимащите да се подиграват с нас, и че ще изберат новото 20.

Венци: Ние не можем да загубим в тази битка, която сме започнали – да накараме хората да повярват, че инерцията и апатията са най-големите ни врагове. Самият факт че хора като нас са в голямата битка е вече победа. И в нощта на 23 октомври, спечелили или загубили, ще спим спокойно… Пожелаваме същото и на конкурентите ни. И все пак – победата е неизбежна, защото нашият номер е 20, ние крием в ръкава си „Ново двайсет“…

– Какво мислите като цяло за авторитета на политиците у нас? Казвали сте, че не сте гласували преди…

Светльо: Казвам го и сега. Позицията им създава авторитет, но смятам, че авторитет се гради с действия в интерес на обществото, чиито положителен резултат обществото приема и оценява.
Венци: Това беше некоректно тълкувано – че не сме гласували на последните президентски избори. Защото просто не видяхме своя кандидат там… Може би това ни мотивира допълнително, защото много други хора споделят на страницата ни във Фейсбук (най-бързо растящата кандидатпрезидентска страница), че никога не са гласували, но сега ще го направят с удоволствие и отговорност. Иначе ще кажем, че авторитетен политик имаме тогава, когато той работи за България, а не начесва егото си постоянно… Важи за всичките ни управници напоследък…

– „Не аз се набутвам в тези фекалии, а те вече са ме засипали дотолкова, че единственият изход е или да замина, или да остана тук! А за да остана, трябва да работя, да имам пари и самочувствие, да виждам как близките ми, приятелите и това, което е наречено българска държава, а всъщност това са Българите, които живеят на тази територия – са ДОБРЕ!”. Това е обяснение от Фейсбук на Светльо Витков за причините да се кандидатира. Има ли все пак подобрение в живота на обикновения българин от началото на прехода?

Светльо: Първо какво означава „обикновен българин”?! Второ какво означава „преход”?! 20 години преход и маратонец няма да го преживее. Всъщност този преход май е разход. Не може 20 години преход, защото в противен случай се връщаме там, откъдето хан Аспарух е дошъл. „Все пак подобрение” – това не е подобрение, защото „все пак съм жив”, не означава, че съм щастлив и живея добре.

http://www.youtube.com/watch?v=CN5MkbscQh0&feature=related

Венци: Сигурно има подобрение. Но сме дълбоко убедени, че можеше да е много по – добре и останалите държави от бившият социалистически лагер го доказват, имайки доста по – висок стандарт, по – малко проблеми като престъпност, корупция и бедност от нас.  Просто се набива на очи едно нежелание за радикални реформи у нас.

– Каква е перспективата за българите на тези избори въобще? Обещават ли те промяна?

Светльо: „Обещай ми любов, обещай ми тревога, обещай ми ръце, без които не мога.” Не е важно какво обещават, а тяхното действие…
Венци: Промяната трябва да започне в нас самите. Да си повярваме, че можем да променим нещата. Ние сме част от тази промяна. 20 години минаха в сън, ние сме новото 20 в политическият живот на България.

– Един въпрос, на който политиците явно обичат да отговарят. За колко дни може да се оправи България?

Светльо: Умножете 20 по 365 и ще получите отговор за колко дни не може да се оправи България. Всъщност България не сме ли вие, аз и всички българи? България може да се оправи само чрез възраждането на българския дух, което означава обединение в обща кауза. А тя е да живеем и работим щастливи в собствената си страна?
Венци: Всички обещават да ни оправят, но в половият акт трябва да има 2 съгласни страни, защото иначе си е чисто изнасилване…

– По-рано казахте, че няма да провеждате изборна кампания. Важи ли още това? Каква е стратегията оттук нататък?

Светльо: Казах, че нямаме средства, за да проведем истинска кампания по смисъла на провежданите до сега предизборни кампании в България. Оттук нататък стратегията ни е проста. Викаме стратези и те ни навикват. След което постигаме консенсус, въпреки лапсуса и отиваме на пилинг. А иначе, несериозен – оттук нататък ново 20 с бюлетина 20. По-малко приказки, повече пот.

http://www.youtube.com/watch?v=XRkf1ISS6IY

Венци: Ще се срещаме с хората по улиците. Ще говорим. Ще правим кампания, но тя ще е нестандартна, няма да излизаме с костюми и да говорим втръсналите на всички политически клишета, защото ние сме различни от цялата политическа клика у нас. Естествено, ще използваме интернет медиите, собствената ни Фейсбук страница, както и канали в сайтовете за видеосподеляне. Ще разчитаме на блогове, на онлайн издания като e-vestnik, които са зони на свободното слово и където можем да получим обратна връзка. Така че сега искаме да се обърнем към нашите симпатизанти – не ни щадете – ако не ви харесва нещо в нас, споделете го веднага на страницата ни. Ние сме щастливи, защото имаме най – големият екип като кандидат – президентска двойка – всички тези хора, които са готови да ни помагат със съвети в битката, която сме започнали. Нали знаете – първият ни слоган беше „Защо не“. А сега ще цитираме Бърнард Шоу, който казва – „„Ти виждаш нещата и питаш „Защо?“. Аз мечтая за неща, които никога не са били и питам „Защо не“?“.

– Какво ще кажете за случващото се в Катуница?

Светльо: Да се търси напрежение на етническа основа е най-лесният подход. Далеч по-важни са други въпроси, като например защо Кирил Рашков е бил оставен да живее с години, без да плаща данъци или защо силите на реда не са реагирали бързо и не са предотвратили размириците още в началото им. Подобна трагедия, с отнети два живота, е беззаконие, липса на държавност и неадекватни действия. Резултатът е размирици.

Виж тук по-старо интервю със Светльо пред e-vestnik.

БългарияИнтервю
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.