Защо светът няма пари

в. Вечер

Стотици демонстранти в Ню Йорк са арестувани. Блокират пътища, протестирайки пред Уолстрийт – Ватикан на богатите банкери и борсови спекуланти по света. Протестират, убедени, че банкерите ограбват и тях, но и държавата, която не може да се противопостави на тяхната мощ и богатство.

Американците нямат пари. Дори и Америка няма пари и трябва извънредно да задлъжнява, за да плати държавните си задължения, а и заплатите на своята скъпа армия и администрация. Америка е изправена пред увеличаваща се безработица, която, както изглежда, ще надмине тяхната критична граница от над 10 процента. Изглежда е лесно да се предположи, че държавата, и то най-мощната и организирана държава като Америка, може да тръгне към редица репресивни мерки и да дисциплинира банкерите и фондовете, които са по-богати и по-мощни от държавата.

Привидно е така. Но на практика не е така. Не става. Банкерите държат под контрол мощните медии, които създават обществен климат в тяхна полза. Ако някой предприеме нещо срещу тях, банкерите плащат под масата на конгресмени и сенатори, които не приемат закони във тяхна вреда.

Ако някой си мисли, че това е „Балкански синдром“, нека не живее вече в тази заблуда. И ние сме научили триковете от някой друг, по-умен от нас. Най-могъщият човек на света – Обама, е немощен против банкерите. Когато той обяви данъци върху прекомерното обогатяване, които на първо място се отнасят за могъщите банкери и социални мерки за обуздаване на безработицата, банкерите чрез своите интелектуалци, медии и експерти, тази банкерска машина, го обвиниха, че подтиква класово разделение. Ако е искал да бъде Троцки, е сбъркал и времето, и мястото, казват на Обама.

Америка е в хаос. А когато там е хаос, на всички ни се свива сърцето. Свива ни се, защото американската армия е най-големият потребител на пари в света. Тази армия годишно харчи около 900 милиарда долара. Това е почти двойно повече отколкото харчат всички армии по света, включително големите армии на Китай, Русия, Великобритания, Франция, Турция. Огромни пари!

В американската армия работят 1 400 000 души, а около 2 милиона работят за нуждите на армията в цивилната индустрия. Тя е най-голям център по заетостта и инструмент на американската икономика. Когато армията усети, че я заплашва намаляване на бюджета, уволнения и губене на мощ в родината и особено в чужбина, знае как да бъде неприятна. Това не е американски специалитет. Винаги е било така.

Затова ще има нови и нови войни. Нови доказателства, че армията е нужна и не може без нея. Нови информации за застрашаване на националната сигурност. А войните ще се случват навсякъде, където има шанс за тях. От Афганистан, през Пакистан до Либия и Балканите. Южна Америка чака на опашката.

В Афганистан неотдавна бе надскочена бройката от 2 000 загинали от съюзническите сили. А резултат от операцията кажи речи няма. В Ирак американците имаха 170 000 войници, сега са малко над 50 000. Ще си помислиш, че 120 000 войници са останали без работа, но не. Не е така. Местата на легалните войници в Ирак бяха заети от т.нар. агенции за частна охрана като Блекуотърс и други. Сега в Ирак има 100 000 американци, които работят като частни фирми за охрана. В Афганистан на това основание работят около 115 000 души. Това са 215 000 работни места за американците на основата на услуги в кризисни райони.

Огромен брой неприятни типове, които са останали без работа и вместо да правят проблеми у дома, нека бродят по света и правят онова, което единствено могат. Това са американски работи, би казал някой като повърхностно заключение. Дали?

Пред очите ни се води война между САЩ и Европа. Финансова война. САЩ имат долара, който е неофициална световна валута, и чрез него поддържат финансова доминация в света. След кризата доларът не е това, което беше. Еврото заплашва да го подтисне от световните финансови сцени. Затова от всички американски медии и експерти, подпомагани от традиционните съюзници в Лондон чрез техните политици, медии и експерти, слушаме канонади от заплашвания, че Европа е на колене, че еврото ще изчезне след някоя година, че всички наши спестявания в евро няма да струват нищо. Понякога това се съобщава като загриженост, понякога като съвет, трети път е открита заплаха. Както и да е, всички сме под натиск.

След Гърция, Италия е с проблеми около парите. Стабилно правителство в Италия би се справило с това, но нестабилно – по-трудно. Дали случайно Берлускони понася такива медийни удари постоянно, а реномето на правителството се уронва? И това за какво, за секс? Та перверзиите на тази тема сред топ политиците са фолклор.

Най-накрая и Македония върза своята валута и своите спестявания за еврото. Германия е могъща. Държавата с най-стабилната политика и икономика в света. А те са решени и еврото, и ЕС да останат в добро здравословно състояние. Да поставят европейските банки под контрол вместо да бъде обратното, както е в САЩ.
Турция е в експанзия. Умно, без армия, се превръща в доминираща политическа сила в целия регион. Турция, след Великобритания и Израел, е най-лоялен съюзник на Вашингтон.

След Балканите Турция в момента е в политическа офанзива и сред арабските страни, които за една нощ загубиха своите лидери. Тези огромни празни места в политиката в Либия, Египет, Алжир, Йемен трябва да бъдат заети от някой авторитет. Проверен и доказан. Ако това не бъде Турция, ще бъде някое радикално ислямистко движение. А те са любими в държавите, които дълго време бяха държани от арабските деспоти в мрак и сиромашия.

Гърция е на колене. Макар да имаме проблеми с името с тях, това е грижа и за нас. Те бяха нашите най-големи инвеститори, които сега ги няма. Турция заплашва Гърция с война, свързана с проучванията за петрол и газ около остров Кипър. Тази работа не е така наивна и трябва да се наблюдава.

Най-големи съюзници на Турция на Балканите са Косово и Албания. Заедно с мюсюлманската част на Босна и Херцеговина. А ние, всички наоколо, имаме доста проблеми с албанските желания за постоянна експанзия и етническо прочистване на териториите, където албанците са мнозинство. Този процес постоянно, вече три десетилетия не спира. Стреляй, прогони, завладей! Това е доктрината. Не цялата македонска политика е само това, което виждаме в изявленията и действията на Цървенковски и Груевски. Играта е по-широка.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.