Инвеститорите не искат да помнят какво правиха това лято

Асошиейтед прес

Съединените щати загубиха своя максимален кредитен рейтинг за първи път. Финансовата система на Европа изглеждаше пред сгромолясване. Валутните мениджъри се взираха в данните за сигнали, че икономиката е на път да изпадне в нова рецесия.

На финансовите пазари резултатът бе най-критичните три месеца  от дълбините на кредитната криза през 2008 и 2009 година. На инвеститорите косите им се изправиха: четири поредни дни в началото на август промишленият индекс Dow Jones изгуби над 400 пункта.

Колкото и много да им се иска на инвеститорите да оставят това  лято на резки колебания зад себе си, анализаторите предупреждават, че те трябва да се стягат за още такива периоди.  Дори ако следващият сезон на корпоративните печалби – през октомври – покаже, че компаниите все още правят пари, това може да не е достатъчно, за да успокои пазарите, докато по-големите въпроси за Европа не получат отговор.

Европейските дългови проблеми „ще продължат да засенчват всичко  друго на пазара, докато нямаме решение“, подчертава Стивън От, главен директор за инвестициите във Federated Investors.

Европейският съюз се бори с парализиращите дългове на няколко  страни. Ако тези държави не могат да се разплащат, то банките, които държат издадените от тях облигации, ще понесат тежки загуби и е възможно кредитирането да се затегне в цял свят, а това може да причини рецесия на много места.

Засега инвеститорите могат да очакват неприятни тримесечни  изявления. Индексът Standard and Poor’s 500 – основата за повечето взаимни фондове, които инвестират в Съединените щати, падна с 14% през тримесечието до края на септември.

По-рисковите акции се представиха още по-зле. Индексът Russell  2000 на по-малките компании потъна с 22% – достатъчно, за да отговаря на техническото определение за мечи пазар за първи път от март 2009 година.

Инвеститорите пренебрегнаха показателите на компаниите сами по  себе си и направиха своите залози въз основа на пазара като цяло. През повече от половината работни дни от 1 август, акциите  на над 400 от компаниите, включени в S&P 500, се повишиха или понижиха вкупом, според Bespoke Investment Group.

Досега тази година имаше 42 от тези дни „всичко или нищо“. При  подобно темпо може да бъде подобрен годишният рекорд от 52 дни, поставен през 2008 година.
Може би най-добрата инвестиция през това тримесечие бе точно  това, заради което се измъчваха всички – американските държавни облигации.

Цената на американските облигации значително се вдигна, дори  след като рейтинговата служба на S&P понижи неговия рейтинг с една степен на 5 август. На 22 септември доходността на знаковите американски облигации с 10-годишен падеж спадна до рекордно ниско равнище – 1,71%.

Изводът: инвеститорите предпочетоха сигурността пред печалбите.   При цялата несигурност, най-добрият залог изглежда бе, че правителството на САЩ ще изплати своите задължения, дори това да  означава оскъдни печалби за инвеститорите.

Опасенията за американската икономика се засилиха през  септември, след като Управлението за федерален резерв на САЩ (УФР) заяви, че съзира значителни рискове от икономически спад, които ще възпрепятстват едно бързо възстановяване. Сред тях са високата безработица, свитият жилищен пазар и бавното нарастване  на потребителските разходи.

УФР съобщи на 21 септември, че ще промени своя портфейл с  облигации, за да помогне за сваляне на лихвените проценти по ипотеките и останалите дългосрочни кредити. То се надява, че по-евтините пари ще накарат потребителите и компаниите да харчат  повече. Мрачната икономическа перспектива, очертана от УФР, обаче изпрати Dow Jones със 675 пункта надолу, което причини спад с близо 6% за два дни.
Суровините, като петрола, медта и царевицата, потънаха поради  опасенията, че търсенето ще пресъхне. Златото поевтиня с почти 10% между 19 и 23 септември, тъй като инвеститорите продаваха своите запаси, за да покрият загубите си на други финансови пазари.

Малцина анализатори са на мнение, че фондовата борса ще е малко  по-спокойна през последните три месеца от годината. Европейските проблеми не са уредени, безработицата остава висока  – 9,1% – и няма признаци, че Вашингтон ще постигне споразумение  как икономиката да се изправи на крака.

По принцип септември е най-лошият месец от годината за  фондовата борса. От 1950 година, S&P 500 се понижава средно с 0,6% през този месец, според Stock Trader’s Almanac. Налице е обаче тенденция загубите през септември да бъдат компенсирани бързо през октомври, с регистрираната тогава средна печалба също от 0,6%.

Малцина очакват това да се случи отново тази година. Сам  Стовъл, главен стратег по ценните книжа в S&P, обаче изтъква един факт, който ще окуражи оптимистично настроените инвеститори: от Втората световна война рязък спад на S&P 500 от 10% или повече за едно тримесечие бива последван от нарастване в  размер средно на 7,2% през следващото.

„Инвеститорите не са по-добри от едни свръхактивни първолаци,  които играят на музикални столове и се опитват да предугадят другите“, прави сравнение Стовъл. „Това не е по-различно. Те започват да мислят, че разпродажбата на пазара е прекомерна, и ще купуват, когато е евтино.“

Корпоративните печалби, върху които по принцип е съсредоточено  главно вниманието на пазара, стават по-трудни за прогнозиране заради всичките противоположни признаци за глобалната икономика.  Анализатори прогнозират, че компаниите от индекса S&P 500 ще отчетат печалба с 13% повече през трите месеца, които завършват през септември, в сравнение със същия период на миналата година,  според данни на FactSet.

Инвеститорите не са толкова убедени и изпращат курсовете  надолу. Обемът на търговията с акции на компаниите, включени в S&P 500, надвишава сега 10,7 пъти печалбата, която въпросните дружества ще натрупат общо през идната година – нещо, което говори, че акциите са евтини. Когато икономиката даваше през февруари вид, че се съвзема, това съотношение бе 13,6 пъти. То възлиза средно на 15 пъти за 10-годишен период.

Дори при това положение някои компании доказват, че  песимистично настроените инвеститори грешат. Nike надмина очакванията на Уолстрийт, когато представи резултатите си на 22 септември и каза, че търсенето на спортна екипировка и маратонки  е нараснало на почти всички пазари по света. Курсовете на нейните акции скочиха с над 5%.

Някои експерти казват, че инвеститорите трябва се съсредоточат  върху своята работа и при всички положения да купуват акции. „Оставаме позитивно настроени за акциите в сравнение с облигациите и парите, и виждаме сегашното отстъпление като възможност“, написа главният инвестиционен стратег в PNC Бил Стоун в бележка до клиентите на американската корпорация за финансови услуги. „Оценките на акциите са привлекателни в този момент.“

Ако приемем, направи уговорка той, че корпоративните печалби  няма да се сгромолясат, то това е още един сигнал, че сега несигурността властва на Уолстрийт.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.