Обама – борбата с тероризма не стига за втори мандат

Асошиейтед прес

Барак Обама. Снимка: Белия дом

Американският президент Барак Обама отбеляза редица успехи в борбата с тероризма и получи високи оценки от обществото за външната политика, но нито едно от двете постижения няма да му помогне да задържи Белия дом.

Това е горчива констатация за правителството. Още когато сенаторът с един мандат спечели президентските избори, изникнаха въпроси за готовността му да се справи с проблемите на националната сигурност. Обама обаче получи широко признание за операциите, в които бяха убити терористични лидери, най-вече Осама бин Ладен през май и Ануар ал Аулаки миналия петък.

Аулаки, американски гражданин, който бе убит при атака с американски безпилотен самолет, бе определен от правителството като „важен оперативен играч“ в терористични заговори. Сред тях бяха два осуетени опити за атентати срещу пътуващи за САЩ самолети, срещу самолет на Коледа 2009 г. и срещу товарни самолети миналата година.

Обама може с основание да твърди, че е помогнал на либийските бунтовници да отстранят от власт Муамар Кадафи, че е помогнал на други демократични въстания в арабския свят, че работи за приключване на войните в Ирак и Афганистан и че договори ново споразумение с Русия за намаляване на ядрения арсенал.

Но ако не се случат непредвидени събития, при упорито високата безработица и трусовете на финансовите пазари хората ще са много по-склонни да гласуват следващия ноември с мисъл преди всичко за икономиката, а не за постиженията на президента във външната политика и борбата с тероризма.

Това е лоша новина за правителството, защото хората дават на Обама далеч по-високо одобрение за борбата с тероризма, отколкото за работата му в сферата на икономиката.

Всъщност рейтингът на Обама за борбата с тероризма бе далеч по-висок от рейтинга му по всеки друг въпрос, сочи проучване на Асошиейтед прес и на Прес-Джи еф кей, извършено в края на август. То показа, че 60 на сто от анкетираните са одобрили работата на Обама в сферата на борбата с тероризма и само 36 на сто са одобрили управлението му в икономиката – рекордно нисък резултат за Обама до момента.
Общото одобрение за работата на Обама също падна до рекордно ниско ниво – 46 на сто според проучването.

Шансовете за преизбиране изглеждат дори още по-мрачни, като се има предвид, че според 92 процента от анкетираните икономиката е изключително важен или много важен въпрос. За сравнение 73 на сто отдават същото значение на тероризма, но дори те са разделени по въпроса дали Обама трябва да бъде преизбран.

Неясно е също дали убийството на Аулаки ще донесе на Обама нова политическа подкрепа. Ревностният духовник, роден в САЩ, участваше в няколко опита за големи атентати в САЩ, но името му не е така познато на повечето американци като това на Бин Ладен.

Заповедта на Обама към американските специални сили да убият Бин Ладен при рейда срещу пакистанското му убежище рязко повиши рейтинга на президента. Този скок обаче се оказа краткотраен – поредното доказателство за второстепенното значение, което гласоподавателите отдават на борбата с тероризма.

„Не е 2004 г.“, каза Рик Нелсън, висш сътрудник в Центъра по стратегически и международни изследвания, имайки предвид годината, когато бе преизбран президентът Джордж Буш. „Това не е основният въпрос, пред който САЩ са изправени. Основният въпрос е икономиката и работните места. Той ще засенчи всичко, което правим в чужбина“.

Общият въздушен удар на ЦРУ и американските въоръжени сили, чиято цел бе Аулаки и при който бе убит втори американски гражданин, не мина без да предизвика полемика.

Нападението изглежда е първото, в което американски гражданин е проследен и убит въз основа на тайни разузнавателни данни и по нареждане на президента, а това повдигна въпроси за обхвата на президентските правомощия.

Конгресменът от Тексас Рон Пол, който е претендент за кандидатурата на републиканците за президент, нарече атаката „убийство“ и каза, че американците не трябва нехайно да приемат подобно насилие срещу американски граждани, дори срещу онези, които са тясно свързани с тероризма.

Повечето други високопоставени републиканци, които се състезават за поста на Обама, обаче не видяха нищо лошо в това да похвалят президента за ролята му. Губернаторът на Тексас Рик Пери поздрави Обама заедно с въоръжените сили и разузнавателните служби за „агресивната антитерористична политика“.

Бившият губернатор на Масачузетс Мит Ромни похвали президента за усилията му да опази американците и каза, че смъртта на Аулаки е „голяма победа“ в борбата с тероризма.

Първите състезания за номинации са след три месеца, но външната политика и тероризмът на практика липсват като теми в надпреварата сред републиканците. Когато възникват такива въпроси, повечето републикански претенденти се опитват да представят президента като слаб лидер. Те се надяват, че подобна нагласа засилва разочарованието на гласоподавателите от икономическото положение.

Брус Джоунс, експерт по презграничните заплахи казва, че успехът на Обама в битката срещу терористични лидери може да му помогне да противодейства на стратегията на републиканците. „Най-малкото това лишава критиците от аргумента, че той не е водач, че не разбира този вид проблеми“, каза Джоунс, висш сътрудник по външната политика в института Брукингс, базиран във Вашингтон мозъчен тръст.

Освен за усилията в борбата с тероризма, сътрудници на Обама изразиха мнение, че президентът ще получи признание в деня на изборите за външнополитическите си постижения в Ирак, Афганистан и Либия, както и за подкрепата за другите демократични въстания в арабския свят. Те казват, че президентът засилва авторитета на САЩ в света и така печели международна подкрепа за политиката си, вместо да я води сам.

Поддръжници на Обама обаче се тревожат, че той не е постигнал почти никакъв успех по единствения външнополитически въпрос, който най-вероятно ще намери място в кампанията през 2012 г. – постигането на мир между Израел и палестинците.
Републиканци и част от гласоподавателите евреи смятат, че той е антиизраелски настроен. Наред с това голяма част от света не е съгласен с позицията му против палестинските усилия за признаване на палестинска държава в ООН.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.