Католическата църква в Полша отново се намесва в изборите

Франс прес

Могъщата Полска католическа църква не се колебае да се намеси чрез гласа на прелатите си в кампанията преди парламентарните избори на 9 октомври, с риск да налее вода в мелницата на една категорично антиклерикална партия, ръководена от провокативния милионер Януш Паликот.

“Това отдавна е неизменен факт: Полската църква е силно политизирана. Тя открито взема страната на консервативната формация “Право и справедливост” на бившия премиер Ярослав Качински”, казва политическият анализатор Адам Шосткевич.

Повечето от епископите предпочитат националистката, католическа и популистка реторика и ги удовлетворява само партията “Право и справедливост”, която твърди, че е единствен пазител на вярната на християнските и патриотични ценности държава”, обяснява Шосткевич.

Още на президентските избори през 2010 г. много прелати в Полша – страна, в която 90 процента от населението се самоопределят като католици – не се поколебаха за дадат своята пряка подкрепа за Ярослав Качински. И въпреки това техният кандидат беше победен от либерала Бронислав Коморовски.

След самолетната катастрофа с президента Лех Качински – брат близнак на Ярослав, загинал на 10 април край Смоленск в Русия – “прелати, енорийски свещеници и католически активисти все по-често оспорват моралната легитимност на либералното правителство” на Доналд Туск, отбелязва Шосткевич.

“Борят се срещу кръста и религиозните символи, пропагандират сатанизма, поощряват хората да действат в тази посока. Библията не се зачита, светците биват оскърбявани”, отбеляза наскоро с горчивина председателят на Конференцията на полските епископи Юзеф Михалик.

Прелатите ще стигнат дотам да откажат място в политическия живот на депутатите кандидати за нов мандат, които отхвърлят законопроект за пълна забрана на абортите.

“Нямаме право да избираме някого, който проповядва хомосексуалните бракове, абортите и евтаназията. Това е недопустимо!”, заяви Станислав Наперала, епископ на Калиш (Централна Полша), подкрепен в призива си от епископската колегия, решена “да отстоява човешкото достойнство и живота от зачатието до естествената смърт”.

Този ангажимент на Църквата обаче се сблъска с безпрецедентна реплика от страна на новата антиклерикална партия, основана от предизвикателния бизнесмен Януш Паликот. Според най-новите допитвания намерение да гласуват за неговата формация – “Движението на Паликот” – са заявили между 7 и 8 процента от анкетираните.

“Ние се борим срещу Църквата, която на практика е политическа партия и финансова корпорация. Църквата не би трябвало да се меси в политиката и да трупа имоти”, заяви Паликот на партиен митинг в град Познан на 30 септември. “Появата му на политическата сцена мобилизира противниците на Църква”, отбеляза пред АФП политическият анализатор Ерик Мистевич.

В програмата си “Движението на Паликот” иска спиране на държавните субсидии за Църквата, премахване на вероучението от училищната програма, преразглеждане на реституираното на Църквата имущество, отнето от комунистите, и забрана духовни лица да участват в официални държавни церемонии. Движението обещава също да разреши абортите, да осигури безплатен достъп до противозачатъчните средства, да узакони еднополовите бракове и леката дрога.

“Паликот е политическо творение “ала Колюш” (френски хуморист – бел. ред.) – не питае уважение към Църквата, към авторитетите, към парите. Той притежава свежестта, която липсва на социалдемократическата левица, и ако сондажите се потвърдят, може да се окаже решаващ фактор в евентуална бъдеща коалиция, казва Мистевич.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.