Суперкупата на шпионските игри – Общото събрание на ООН в Ню Йорк

Асошиейтед прес

Когато иранският президент обвини САЩ в Общото събрание на ООН миналата година, че са организирали атаките от 11 септември, американски дипломати не бяха изненадани от тирадата. Дори още преди президентът Махмуд Ахмадинеджад да завърши подстрекателската си реч, американски дипломати напуснаха залата в знак на протест и бяха готови с писмено изявление, осъждащо неговите коментари. Сякаш САЩ много добре знаеха какво точно възнамерява да каже Ахмадинеджад.

Напускането на залата наведе на мисълта за една от добре известните, но рядко изричани истини за ООН. Международната организация, основана в името на мира и сигурността, е също така и място на шпионски и тайни операции, където някой може наистина да подслушва разговорите ви и да следи имейлите ви, или просто да прочете речта ви предварително.

Откриването на разискванията в Общото събрание всяка година е като Супер купата на шпионските игри в ООН. Чужди лидери идват всяка година в Ню Йорк с антураж от помощници и служители на силите за сигурност. Мнозина са изпратени, не за да се занимават с дипломация. Те са служители на разузнаването и са дошли да вербуват агенти в хотели и тихи кафенета из града. В тяхната работа хитрините и измамите са на челно място.

Докато дипломатите в ООН често правят заглавията в новините, агенти на ФБР преследват шпиони из града, адвокати от министерството на правосъдието искат от съдии да дада разрешение за подслушване, а ЦРУ търси чужденци, които могат да бъдат убедени да извършат предателство. Всичко това значи няколко напрегнати седмици, особено за подразделението на ФБР в Манхатън. Отделът за контраразузнаване на ФБР там отговаря за следенето на чуждите дипломати в страната.

Това е една от най-сложните операции по събиране на разузнавателни данни в САЩ и включва една от най-скъпите програми за електронно наблюдение на ФБР, казват бивши служители на американското разузнаване, пожелали анонимност по тези деликатни въпроси. Това едва ли е тайна за чуждите разузнавачи, които умело избягват наблюдението.

Иранците например са известни с това, че наемат много стаи в хотели из града и понякога отменят и подновяват регистрацията в последния момент, за да скрият кой къде ще отседне. Бивш служител на ФБР си спомня случай, когато иранците натъпкали може би десетина души в една стая и накарали американските служители да си мислеят, че поне един ирански служител спи в банята, вероятно във ваната.

Не са само иранците в Ню Йорк обаче. Бивши служители на разузнаването твърдят, че израелците действат едностранно в Ню Йорк и често създават объркване. Бивш служител на ЦРУ каза, че е трудно да се различат израелците, защото те често влизат в страната под друга националност, както направиха в Дубай, когато агенти на Мосад убиха служител на Хамас. В този случай агентите на Мосад фалшифицираха британски, ирландски и австралийски паспорти.

Други разузнавателни агенции като британските МИ6 работят в по-тясно сътрудничество със САЩ. МИ6 може да действа в Ню Йорк, но всяка информация, която нейните агенти съберат, трябва да бъде споделяна с американското разузнаване, каза служителят. ЦРУ има забрана да събира вътрешни разузнавателни данни, но тъй като ООН е смятана за чужда територия, тя може да извършва тайни операции там. Нейните агенти могат също да вербуват чужденци, които да шпионират за САЩ – основна цел на ЦРУ по време на откриването на Общото събрание.

Въпреки популярните твърдения, че ФБР и ЦРУ са винаги в противоборство, двете агенции си сътрудничат тясно по време на Общото събрание. ЦРУ и ФБР проучват имената от визите, дадени за влизане в САЩ. Има интерес към вербуването на хора, идващите в страната от места, където ФБР и ЦРУ не могат да работят като Иран и Северна Корея. Подготовката за тези операции може да отнеме месеци. Залозите може да са високи. А Общото събрание може да осигури перфектния фон за такава операция, тъй като градът е наводнен от журналисти и дипломати.

Преди ръководената от САЩ инвазия в Ирак през 2003 г. ЦРУ обработваше високопоставени иракски служители, убеждавайки ги да дезертират. Такава бе с Наджи Сабри, външния министър на Ирак. Белия дом се надяваше, че той ще го направи по драматичен начин по време на дискусиите в Общото събрание.

Първо обаче ЦРУ трябваше да изпробва Сабри, за да разбере дали той наистина възнамерява да предаде иракския лидер Саддам Хюсеин. ЦРУ се нуждаеше от посредник, човек, който да представи ЦРУ на Сабри, и след това да си тръгне, доста по-богат от свършената работа, сочат служители на ЦРУ, запознати с операцията, и публикувани до момента разкази.

През септември 20002 г. Сабри отлетя за Ню Йорк, където ЦРУ уреди среща с бивш чужд журналист, който след това се премести във Франция. Журналистът, който давал информация на френското разузнаване преди, действал като посредник, пъвоначално за 250 000 долара, казаха бивши служители на ЦРУ, пожелали анонимност, защото нямат право да обсъждат публично въпроси на разузнаването.

ЦРУ обаче трябвало да разбере дали може да се довери на журналиста, който твърдял, че има приятелски отношения със Сабри, но искал и много пари – до 1 млн. долара. ЦРУ разчитало на ФБР за това и за големия им капаците за подслушване. Когато журналистът се обадил на Сабри в мисията на Ирак в ООН, ФБР подслушвало. С помощта на ФБР ЦРУ научило, че Сабри наистина познава журналиста. Сабри получил списък с внимателно подготвени въпроси за програмата за ядрени оръжия на Саддам.

Сабри отговорил на всеки въпрос. Той казал, че Саддам никога не е притежавал материали за ядрена реакция. Имало е запаси от химически оръжия, но Саддам ги унищожил. ЦРУ е смятало, че отговорите на Сабри сочат, че той казва истината. Отговорите му са били дадени на президента Джордж Буш и вицепрезидента Дик Чейни.

ЦРУ обаче е трябвало да разбере дали Сабри иска да дезертира. Бивш служител на ЦРУ е на мнение, че шпионската агенция е получила отговор на 19 септември 2002 г., когато Сабри е говорил пред Общото събрание. Той е носел един от онези костюми, които ЦРУ му е купила – знак, че ще изостави Саддам. До дезертиране обаче така и не се стигна. Сабри напусна Ню Йорк и по-късно яростно и през 2006 г. публично отрече епизода, след като Ен Би Си публикува подробности от операцията. Той нарече информацията „напълно изфабрикувана и необоснована“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.