Храната може да бъде лекарство

Научно доказано е, че повечето здравословни проблеми се дължат не само на начина ни на живот, но и силно зависят от храната, която консумираме. Книгата „Как да се лекуваме с храна“ от топдиетолога Патрик Холфорд и известния журналист Джером Бърн, която „Ентусиаст“ публикува у нас в началото на октомври, предлага естествени, нелекарствени средства за справяне с често срещани здравословни проблеми и дава научно обосновани отговори кои са алтернативите на медикаментите.

В нея авторите разглеждат скритите странични ефекти на най-често предписваните лекарства и доказват как начинът на хранене е много по-ефективен от скъпите и прехвалени медикаменти. „Специалистът по хранене Патрик Холфорд и журналистът Джером Бърн убедително защитават тезата, че много хронични болести могат успешно да е лекуват с режим на хранене вместо с лекарства“, пише в. „Трибюн“.

Патрик Холфорд е най-известният специалист по хранене във Великобритания. През 1984 г. той основава Институт по рационално хранене в Лондон, който има за патрон д-р Лайнъс Полинг – носител на Нобелова награда за химия (1954) и на Нобелова награда за мир (1962). Институтът се занимава с проблемите на храненето през последните 20 години и е обучил едни от най-популярните специалисти в Европа в тази област.

Патрик Холфорд често взема участие в редица правителствени кампании по проблемите на храненето във Великобритания. През октомври 2004 той участва в най-мащабното за страната изследване на здравето и начина на хранене на нацията, в което участват 37 000 души. Автор е на 34 книги, издадени на повече от 20 езика. Джером Бърн е водещ журналист в сферата на науката и медицината. През последните 15 години пише за издания като „Индипендънт“, „Гардиън“, „Файненшъл Таймс“, „Обзървър“, „Таймс“.

С наближаването на студените сезони се увеличават и рисковете за здравето ни. Ставаме жертва на настинки, на все по-разпространяващите се и разнообразни вируси, боледуваме от грип или отново се „обаждат“ стари проблеми и хронични заболявания. Това е и времето за напомняне на мрачните статистики в здравеопазването. В последните години в световен мащаб се наблюдава все по-категорично нарастване на броя на хроничните заболявания сред хората.

Промяната на сезоните не трябва да е единственото време, в което да помислим по-сериозно за здравето и имунитета си. Надеждата, че лекарите ще ни предложат лечение или поне – облекчение за страданията, не бива да ни кара да мислим, че e единствено условие, за да се чувстваме добре. За съжаление специалистите често ни предписват шепи лекарства, които само потушават симптомите, но не лекуват самото заболяване и причината за него.

„Как да се лекуваме с храна“ ще промени из основи начина, по който гледате на здравето си и ще ви накара да вземете нещата в свои ръце, вместо да се доверявате безусловно на фармацевтичните компании. „Тази книга ще промени представата ви за лекарствата. Прочетете я и никога повече няма да се доверите на реклама на медикамент, без да помислите за страничните ефекти и рисковете, свързани с приемането му“, пише в. „Индипендънт“.

Патрик Холфорд и Джером Бърн правят невероятни проучвания и се позовават на солидни научни опити, преди да хвърлят светлина върху шокиращата истина за съвременната медицина и медикаментозно лечение, които буквално ни превръщат в свои роби. Според авторите много хронични и социалнозначими заболявания като диабет, хормонални проблеми, депресия, безсъние, астма, екзема, сърдечносъдови заболявания, трудности със запаметяването могат да бъдат преборени с подходяща диета.

Освен, че ще ви „отвори очите“ по отношение на медикаментите, които използвате, тази книга ще ви предложи алтернатива – храната като лекарство. Тя ще ви помогне да победите болестта с естествени средства, да подобрите здравословното си състояние и да повишите имунитета си като откриете кои храни и хранителни добавки могат да се преборят с предменструалния синдром и проблемите в менопаузата, да ви предпазят от инфаркт, да победят депресията, да се справят с безсънието, да намалят болката, да предотвратят склерозата и загубата на памет, да овладеят диабета, да облекчат астмата и екземите и други.

Книгата разглежда и обяснява сложните процеси, които протичат в човешкия организъм по много разбираем и достъпен начин и кара читателя да си мисли: „Аз мога да направя това“. Успокояващо е да се открие нов начин за справяне с различни болести и здравословни проблеми – с едно отиване до най-близкия магазин за хранителни стоки или пазар. Лесно, евтино и освен това – много по-вкусно!

От Книжен Ъгъл

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.