Англичани в Сребърна – не знаете в какъв рай живеете

Пеликани в резервата Сребърна. Снимка: от тв екрана

Дребен бизнес и обич към екологията и птиците събира няколко британски семейства в Сребърна, разказаха на  добър български заселилите се в силистренското село Джоуен и Джон Браун и Джери и Майкъл Блек.

„Не оценявате в какъв земен рай живеете, каква храна имате, на какво време се радвате, а дори и не осъзнавате, че оттук е тръгнала европейската цивилизация!“, убеждава Майкъл, сякаш не той е чужденецът.

Семейството му пристига от Ливърпул преди 7 години. За това време Майкъл оборудва и разработва информационен и наблюдателен център за птици над езерото в Сребърна. Това му помага да развие и семеен  бизнес, който включва освен настаняване на гости, също така и организиране на туристически пакети и екскурзии в прилежащия район.

Наред с това Майкъл инициира и редица екологични прояви за почистване на местността около езерото. Има и доброволческа организация за опознаване на птичия свят.

Англичанинът Джон и жена му Джоуен от Манчестър са от две години в България. Имат къща за гости „Дунав Лодж“ в близост до центъра на селото. Освен нощувки, предлагат обиколки по реката и езерото с гид, както и българско гостоприемство с варена на селския казан лично от Джон кайсиева ракия.

В цветната им градина има домати, сливи, ябълки, много екзотични растения. Английският еколог Джон, който е и фен на Манчестър Сити, вече  подготвя новите реколти ракия и туршии.

„Манчестър е типичен голям промишлен град – сив, мъглив и дъждовен почти през цялата година. Оставихме дома ни там на дъщеря ни, когато преди 2 години, след случайна екскурзия, решихме да останем тук и да купим имот за 9 хил. паунда.

Вложих още 23 хил. паунда за основен ремонт и ново строителство и сега съм щастлив. Къщата, селото, езерото, реката, хората, домашната храна, огнената вода и най-вече спокойствието са рай за нас. А и най-после разбрахме какво е топло лято и студена зима“, споделя „английският съсед“.

Местните хора разказаха, че български и чуждестранни туристически групи целогодишно посещават района,  впечатляват се от красивите панорами и се радват на сърдечния прием. Веднъж попаднали тук, гостите се заричат отново да дойдат в селото.

Семействата Браун и Блек твърдят, че техните „английски“ къщи за гости винаги са отворени освен за редовните  посетители, така и за нови приятели, които да почерпят с кайсиевата си ракия и домашно приготвени туршии и сладка.

Сребърна е уникална при залез слънце, който декорира със сребърна баня водите на едноименния биосферен  резерват. Сребристият блясък е най-ярък при пълнолуние и „изписва“ името на езерото и селището, а не легендите за сребърно имане.

Резерватът е най-оживен с птича песен през май-юни, когато прелетните пернати отглеждат поколението си,  заедно с над 220 вида гнездящи птици.

Най-интересни са закриляните от „Червената книга“ голяма бяла чапла и къдроглав пеликан, но живеещите тук защитени животински и растителни видове са десетки. Сега тук са останали само две двойки пеликани (от общо 100), решили да прекарат старините си в българско.

Езерото впечатлява и със свободно плаващите по повърхността му тръстикови острови, променящи при движението си образуваната от водните и растителни петна шарка.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.