Джобс, създателят, като урок за нас, българите

Стив Джобс представя поредният модел айпод. Музикалният плеър, появил се за пръв път през 2001 г., е избран за “Джаджа на десетилетието”. Снимка: АП/БТА

„На никой не му се мре! Дори хората, които искат да отидат в рая не искат да умират, за да стигнат там” – това казва Стив Джобс в знаменитата си реч пред студентите от Станфордския университет през 2005 г. Но веднага допълва: „И все пак,  всички ни чака една и съща участ. Никой не се е отървал. И така е правилно, защото Смъртта най-вероятно е единственото най-добро изобретение на Живота. Тя е агентът на промяната. Тя прочиства старото, за да даде път на новото.” (виж тук цялата реч).

Дойде и неговият ред. Смъртта го прочисти, за да даде път на новото? Или за да го опровергае? Защото Джобс даде толкова новости на света, че е трудно да повярва човек на думите му как сега си отива, за да даде път на новото. Създаденото от Джобс е стъпка към бъдещето. С творенията си и с целия си живот той вече е вдъхновил бъдещите създатели, които ще донесат новото.

Джобс беше от най-великите създатели. В България обичаме да се хвалим, че сме „създали компютъра”. Защото бащата на американеца Джон Атанасов, бил българин. Компютърът е 100% американско изобретение. Атанасов и неговият колега създават т. нар. „компютинг машин”, която е основата на компютъра. В това няма нищо българско. Тези двамата не са завършили техникума „Попов”, нито са творили в български институт. Българинът може да се замисли по този въпрос, преди да се бие в гърдите, че е изобретил компютъра.

А компютърът в съвременния му вид и почти всички произтичащи от него джаджи са създадени от Джобс и колегите му. Той е главният двигател.

Стив Джобс е осиновено дете. Биологичният му баща е сириец. Не се е чуло в Сирия някой да издигнал паметник на Джобс и да се бие в гърдите, че е създал съвременния компютър, айпода и прочее. Както и в Ирландия не се бият в гърдите, че майката на Джон Атанасов е ирландка.

У нас сме далеч от усещането да мислим като част от света. Ние сме все по и най, а другите все искат нещо да ни излъжат. Затова сме някак изостанали и провинциално изолирани.

Стив Джобс принадлежи на света. От дете, оставено за осиновявяне, той става един от създателите на съвременния свят. Това у нас не може да се случи. Не защото я няма цялата бизнес, технологична и културна среда. Още от дома за изоставени деца ще се прекъсне връзката.

Как осиновено дете става съвременен гуру

Стив Джобс е незаконнороден син на Абдула Джандали (сириец по произход) и американката Джоан Симпсън. Роден е на 24 февруари 1955 г. в района на Сан Франциско, недалеч от Силициевата долина, която започва да се развива като технологичен център. Още като бебе е осиновен от работническо семейство на Пол Джобс и Клара Джобс-Акопян.

Прескача една година в училище благодарение на високия си коефициент на интелигентност, но по-късно е изключен заради серия лудории като хвърляне на бомбички и пускане на змии в класните стаи. Като ученик Джобс посещава лекции на фирма-подизпълнител на „Хюлет Пакард“ в Пало Алто.

Той получава първата си работа на 12-годишна възраст, след като се обажда на основателя на „Хюлет-Пакард“ (Hewlett-Packard) Бил Хюлет в дома му. Нает на лятна работа, където се запознава със Стив Возняк. Няколко години по-късно, през 1976 г., двамата основават „Епъл“ в гаража на Джобс.

Тогава е на 21, а Возняк, който все още работи за „Хюлет-Пакард“ – на 26 години.
Следва революционен успех на персоналните компютри „Макинтош“, кръстени на сорт ябълка (Джобс бил един месец на нещо като бригада в ябълкова градина и този сорт му станал любим). „Макинтош” е първият масов компютър с графичен интерфейс – онова, което всички днес наричат компютър. Така Джобс става емблематична фигура за Силициевата долина.

В деня на смъртта му съоснователят и председател на „Майкрософт“ Бил Гейтс каза за него, дългогодишният му конкурент: „За онези от нас, които имаха късмета да работят с него, това е огромна чест. Влиянието на Стив Джобс върху света ще се усеща с поколения.“

Кметът на Ню Йорк и основател на агенцията за финансови новини „Блумбърг“, Майкъл Блумбърг каза: „Тази вечер Америка изгуби гений, за когото ще си спомня като за Едисон и Айнщайн и чиито идеи ще влияят на света в продължение на няколко поколения… В продължение на 40 години Стив Джобс виждаше бъдещето и го караше да се ражда, много преди повечето от хората да успеят да видят хоризонта.”

Избухлив, нестандартен, брилянтен

Стив Джобс се откроява като целеустремена личност и сред първите наети служители на „Епъл“ си спечелва репутация на избухлив, брилянтен и труден шеф.

Животът му преминава през главозамайващи перипетии. На върха на славата си, поради чепатия си характер и разногласия в „Епъл”, през 1985 г. Джобс е уволнен от създадената от самия него компания. Уволнява го шефът, назначен от него.

Джобс не тръгва на война и на съд със съдружниците и акционерите си, както може да си помисли средният българин. Оттегля се, купува за 10 млн. долара от Джордж Лукас студио за анимация и ефекти и го превръща в най-голямата компания в този бранш – „Пиксар”, което до миналата година спечелва за филмите си 26 награди „Оскар”, 7 „Златен глобус” и 3 „Грами”. Джобс продава компанията на „Дисни” за 7,4 млрд. долара.

През 1989 г. Джобс създава софтуерната компания „Некст” (Next). Опитва се да осъществи идеята си за елегантни и мощни компютърни продукти. Начинанието не успява, но компютърният експерт Тим Бърнърс Лий използва една от идеите, за да създаде световната мрежа (World Wide Web).

Стив Джобс показва новия модел iPhone 4 на Дмитрий Медведев в централата на Apple. Снимка: официален сайт

През 1996 г. компанията „Некст” е купена от „Епъл“ за 402 млн. долара, а Джобс се връща отново в компанията, която е основал 20 години по-рано, и е избран за неrн шеф. Възходът на „Епъл” започва втори път. Без него компанията е стигнала почти до фалит. Когато той се връща, цената на акция е около 9 долара, за да достигне до близо 400 долара миналата година.

Джобс бе смятан за сърцето и душата на „Епъл“, която съперничи на „Ексон Мобил“ като най-високо котиращата се компания в Америка. Джобс даде на света mp3-плеъра, „айПод“ и „айФон“.

През август той се оттегли не само от управлението, а и изцяло от дейността на фирмата, която основа заедно със Стивън Возняк. От години се знае, че от години той има много тежки здравословни проблеми.

През 2004 г. претърпява успешна операция от рак на панкреаса, но през 2009 г. претърпява и чернодробна трансплантация. Въпреки това колегите му казват, че е запазил огнения си маниер, харизма, донкихотовски индивидуализъм, нетолерантност към некомпетентността.

През 1991 г. Джобс се жени за по-младата от него с девет години Лорън Пауъл, с която имат три деца. От друга връзка има още една дъщеря – Лиза Бренън-Джобс.

Успехът на джаджите на Джобс

При завръщането си като главен изпълнителен директор на „Епъл“ Джобс се захваща с „орязване“ на продуктовата гама и възстановяване на компанията с „айМак“ (iMac) – цветно устройство, обединяващо компютър и монитор. Разработва стратегия за превръщане на компютрите на Епъл в основен елемент от нововъзникващия дигитален начин на живот.

Въпреки че е надхитрен от големия си съперник Бил Гейтс с „Майкрософт“, Джобс се придържа към същата стратегия, с която е започнал – за да бъдат постигнати максималните възможности на компютрите, „Епъл“ трябва да запази контрола си върху хардуера и софтуера. Тази упоритост в крайна сметка е в основата на по-късния успех.

През 2001 г. Епъл пуска на пазара айПод (iPod), а през 2003 г. – музикалния онлайн магазин айТюнс (iTunes), който за седем години продава над 10 милиона песни и напълно доминира музикалния онлайн бизнес.

Следващият голям успех на Джобс е айФон (iPhone), пуснат на пазара през 2007 г., който създава революция на пазара на смартфони и се очаква по-късно тази година да достигне продажби от 100 милиона броя.

Миналата година компанията представи таблетите айПад (iPad), което доведе до безпрецедентен взрив в търсенето на таблети. Досега от това устройство са продадени над 25 милиона броя.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.