Френските социалисти – кой ще излезе срещу Саркози

Франс прес

Бившият лидер на френските социалисти Франсоа Оланд е фаворит за вътрешнопартийните избори, на които ще бъде излъчен кандидатът на социалистическата партия за президентския пост. В неделя е първият тур на вътрешнопартийните избори. Вторият е насрочен за 16 октомври. Победителят ще се изправи догодина срещу Никола Саркози в битката за президентския пост.

Подобни вътрешнопартийни избори в два тура са нещо ново за Франция. Това са първите вътрешнопартийни избори по американски модел, отворени за всички французи, които споделят ценностите на левицата. Те ще участват в тях срещу символично дарение от едно евро.

Социалистите – които спечелиха всички избори след президентските през 2007 г., довели на власт Никола Саркози, включително изборите за сенатори преди 10 дни – се надяват чрез вътрешнопартийния вот да придадат легитимност на своя кандидат за президент.

В надпреварата участват шестима кандидати. Но вотът се очертава по-скоро като дуел между бившия социалистически лидер Франсоа Оланд и жената, която го наследи през 2008 г. на поста – Мартин Обри. Вече месеци наред и двамата са сочени от социологическите допитвания за големите победители в битката срещу Никола Саркози на първия и на втория тур на президентските избори през април и май 2012 г.

Въпреки големия интерес на французите, има неяснота около това кой ще реши да участва във вътрешнопартийните избори и това затруднява прогнозите. Според всички анкети начело е Франсоа Оланд. Последното проучване на ИФОП сочи, че той ще е победител и на двата тура съответно с 42 и 59 процента от гласовете на избирателите срещу Мартин Обри, която ще подкрепят съответно 27 и 41 процента.

Петдесет и седем годишният Оланд, който е депутат от Корез, Централна Франция, спечели от излизането от надпреварата на бившия шеф на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан. Той беше фаворит в допитванията, докато не бе обвинен в сексуално посегателство срещу камериерка в Ню Йорк. Днес обвиненията срещу него вече са снети.

Франсоа Оланд започна кампанията си още през 2010 г. Оттогава не престава да полага усилия да се утвърди като най-подходящия кандидат за президент измежду останалите социалистически претенденти, като обикаля провинциите и прави всичко, за да промени имиджа си на апаратчик, който беше 11 години начело на социалистите, и да се представи като динамичен лидер, вдъхващ доверие във време на икономическа криза. Тези усилия костваха на Оланд 10 килограма.

„Оланд е строг и непреклонен. Той успокоява умерения електорат, който иска гласът му да се чува повече в тази притеснителна обстановка“, казва Реми Льофебр, анализатор на френските социалисти в Университета в Лил.

Мартин Обри беше сключила пакт с Доминик Строс-Кан, че този, който води в допитванията и има по-големи шансове, той ще се яви на изборите. Тя се включи късно в предизборната кампания. Според някои от избирателите тя беше кандидат по подразбиране. Но 61-годишната кметица на Лил изтъква опита си на бивш министър и на социалистически лидер, успял да се справи с разделението, изтощило силите на социалистическата партия след президентските избори през 2007 г. Освен това Обри набляга на социалните въпроси и ценности, които имат дълбоки корени в традициите на левицата.

„Обри се включи много късно в кампанията, но нейната стратегия за мобилизиране на гражданското общество на политизираната левица би могла да даде резултат“, коментира Льофебр.

В надпреварата е и 57-годишната Сеголен Роаял, неуспяла кандидатка за президент на изборите през 2007 г. Оттогава тя не успя да покачи рейтинга си и си остава на трета позиция, но изпреварва двамата млади политици – Арно Монтебур, на 48 години, и Манюел Валс, на 49 години, съответно от лявото и дясното крило на социалистическата партия. Жан-Мишел Байле, на 64 години, председател на малката Лява радикална партия, съюзник на социалистите, допълва групата, която е на стартовата линия.

Изправени срещу дълговата криза, социалистите се обединиха около идеята за строго управление на държавните средства. Социалистическата партия предлага обаче да се върне пенсионирането на 60 години (сега пенсионната възраст е 62 години) и създаването на субсидирани от държавата работни места за младите.

По време на кампанията кандидатите положиха усилия да не се нападат ожесточено, за да съхранят единството на партията си, която не е печелила президентски избори от 1988 г. Но през последните дни Франсоа Оланд стана мишена на двамата си основни конкуренти, които му се подиграваха, че няма министерски опит. „В този период на криза Оланд е като болид на заледен път. Не може да седнеш зад волана, без да знаеш как се управлява колата“, заяви Мартин Обри.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.