Кодово име „Хелиос“ – нов план за спасение на Гърция

Вицеканцлерът и министър на икономиката и технологиите на Германия Филип Рьослер е на посещение в Атина по покана на гръцкия министър на развитието, конкурентноспособноста и търговския флот Михалис Хрисохоидис.

Рьослер, който се придружава от около 70 мениджъри на водещи германски компании, носи в куфарите си множество предложения, в това число план с кодовото име „Хелиос“ за изграждане на фотоволтаични паркове, както и идеи за инвестиции в секторите, свързани с използването на отпадъците, туризма, управлението на водните ресурси и информационните технологии.

Източници, близки до германското министерство на икономиката, заявиха, че не бива да има големи инвестиционни очаквания от гръцка страна, тъй като все още няма база за това. Самият президент на федерацията на германските индустриалци Ханс Кайтел наскоро каза в обръщение към гръцкия премиер Георгиос Папандреу, че инвестиционният климат в Гърция все още не е подходящ, за да може страната да привлече големи инвестиции. Съвсем не е случаен фактът, че от списъка на придружаващите Рьослер бизнесмени отсъстват тежките имена на германската икономика и най-вече листваните на борсата компании.

Според публикации в германския печат очаква се Рьослер да даде ясно да се разбере на гръцката срана, че тя трябва да се справи възможно най-бързо със задълженията си към германските фирми, базирани в Гърция. Ако подобно нещо се случи, това ще е добра възможност за подобряване на инвестиционната среда в страната, смятат германски представители. В същите публикации се споменава, че гръцките задължения към германските фирми в страната възлизат на 500 млн. евро.

Непосредствено преди тази визита на Рьослер в Атина германският канцлер Ангела Меркел потвърди интереса на Берлин към гръцкото слънце, като каза, че „е по-разумно и евтино за Германия да внася от Гърция електричество от слънчева енергия“. От гръцка страна е налице огромен интерес към германските намерения, за което говори фактът, че на утрешния гръцко-германски бизнес форум ще присъстват около 250 гръцки мениджъри.

В дневния ред на германците, като приоритетни са посочени и въпроси, свързани с използването на рециклирани отпадъци, инвестиции в управлението на водните ресурси, като обезсоляване на морската и рециклиране на питейната вода. Става дума за сектори, за които до 2015 г. могат да бъдат активирани капитали на стойност 2-2,5 млрд. евро.

Съвсем естествено фокусът на този засилен интерес е поставен върху възобновяемите източници и плана с кодовото име „Хелиос“, който ще бъде представен на германската делегация. Откритите въпроси по него се отнасят до намирането на 200 хиляди декара площи дебати по тях вече се водят с Националната електрическа компания ДЕИ и министерствата на земеделието и отбраната , до цената, която ще платят германските потребители за гръцкото слънце и до финансирането на енергийните мрежи. Има индикации, че Европейската комисия е заинтересована да предостави над 5 млрд. евро.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.