Евро 2012 решава изборите в Полша

ДПА

Теми като отношенията на Варшава с Русия, икономиката и подготовката за Европейското първенство по футбол през 2012 г. заемат челно място в предизборната кампания за парламентарните избори в Полша.

Евро 2012

Лоши пътища, осеяни с дупки, задръствания по улиците и бавна и неефективна система на железопътния транспорт – с тези неща са свързани някои от най-честите оплаквания на поляците. Поляците се тревожат, че порутените жп гари и автогари, някои от които не са били пребоядисвани от дните на комунизма, ще представят страната в лоша светлина, когато тълпи от футболни запалянковци започнат да се стичат от чужбина за мачовете от Евро 2012.

През 2008 г. страната заяви, че ще построи шосета с дължина около 2900 км навреме за престижния турнир и че ще изгради или ремонтира стадиони в четири полски града. Партията „Гражданска платформа“ обещава, че 95 процента от предвидените пътища ще бъдат готови навреме за мачовете, на които Полша ще бъде домакин заедно с Украйна.

Но опозицията отбелязва, че много строителни проекти като тези за стадионите в Краков и Гданск се бавят. Транспортни служители казаха през юли, че почти половината от предвидените пътища може да не са готови до изтичането на крайния срок.

Икономика

Полша се радва на сравнително добър икономически растеж на фона на останалата част от Европа и беше единствената държава в Европа, която избегна рецесията през 2009 г. Но някои се оплакват, че цените на храните, които се повишават в целия свят, засягат по-тежко поляците заради ниската средна месечна заплата в страната – 1386 злоти (425 долара).

Допълнително бреме за мнозина беше повишаването тази година на данък добавена стойност с 1 процентов пункт до 23 процента, което правителството прие в опит да защити страната от държавния дълг. Някои опозиционни партии като Съюза на демократичната левица критикуват управляващата партия за това, че е създала около 100 000 работни места за чиновници през четирите си години на власт, и обещават, че ще спрат ненужното прахосване, за да спестят пари.

Външна политика

Мнозина искат Полша да играе по-голяма роля в Европейския съюз, особено когато Варшава държи шестмесечното ротационно председателство на общността. Остават обаче притесненията дали Полша би трябвало да приеме скоро еврото във време, когато ЕС се бори с финансова криза. Критици казват, че управляващата партия няма достатъчно опит, за да се възползва максимално от председателството на ЕС. Те твърдят, че Полша би трябвало да играе по-значима роля в дебатите в ЕС за кризата в еврозоната, въпреки че още не е приела единната европейска валута.

Отношенията с Русия се обтегнаха след самолетната катастрофа в Смоленск миналата година, при която загинаха тогавашният президент Лех Качински и още 95 души. Някои поляци изпитват недоверие към руското разследване на причините за катастрофата и искат правителството да възприеме по-твърда позиция към Кремъл.

Партията „Гражданска платформа“ казва, че Москва е имала правото да води разследването на катастрофата, защото тя е станала на руска територия. Но опозиционни партии заявяват, че правителството е прекалено меко в отношенията си с Москва. Партията „Право и справедливост“ призовава за международно разследване на злополуката.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.