Защо Гърция не се разбира със своите съседи?

Със своята уронена репутация в еврозоната всеки би помислил, че Гърция ще се опита да намери приятели сред съседните държави. Страната обаче е толкова популярна сред съседите си, колкото и сред пестеливите германски домакини.

Най-сериозният случай е Македония, която е въвлечена в спор за името си с Гърция от 1991 г. (Гърците смятат, че тя предявява териториални претенции към северния гръцки регион, който носи същото име). Този спор осуети намеренията на македонците да се присъединят към НАТО и Европейския съюз, като те прибягнаха до още по-влошаващи отношенията действия като поставянето в центъра на столицата Скопие на огромна статуя на Александър Македонски – герой, към който предявяват претенции и двете страни. Това не смекчи позицията на Гърция.

Разделеният остров Кипър отдавна е болна тема за отношенията на Гърция с Турция. Замразеният конфликт сега показва обезпокояващи сигнали за размразяване. Кипърското правителство, което има подкрепата на Гърция, поиска от американска компания да започне сондажи за газ в морето откъм южната страна на острова. Това разгневи Турция, според която кипърските турци имат право на част от залежите.

Турското правителство подписа споразумение за своя собствена изследователска операция с контролирания от Турция Северен Кипър и изпрати в района проучвателен кораб и няколко малки военни кораби. Отделните спорове между Гърция и Турция за малки островчета в Егейско море продължават да тровят отношенията.

Гръцкото правителство има до известна степен приятелски отношения с това в Албания. Но не толкова добре стоят нещата с всички албански граждани. Етническите албанци представляват 60 процента от имигрантите в Гърция, които са около един милион.

Въпреки че през последните години ситуацията им се подобри, много от тях продължават да страдат от дискриминация по улиците и на работното място. Гърците често повдигат вежди, когато децата на албански емигранти, които са родени и отгледани в страната, участват в празненствата за гръцката независимост.

Гърция може поне да насочи вниманието си към относително хармоничните отношения с България на североизток, макар че присъствието на славянскоезичното население от български етнически произход в северната част на Гърция не е лишено от търкания. Най-бедната държава в Европейския съюз, която неотдавна бе разтърсена от протести, може би не е най-полезният приятел. Гърците обаче нямат много други оферти.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.