„Кралят на феновете“ се включва в изборите в Полша

Франс прес

Предизборен плакат на Краля на феновете

Футболен фен се включи в надпреварата за парламентарните избори в неделя в Полша, решен да представлява привържениците на футболната топка в момент, когато борбата срещу хулиганството заема основно място в изборната кампания след няколко случая на безредици. Анджей Бобовски ентусиазирано стиска ръце сред тълпата и прегръща дечица, както правят другите кандидати.

Различава се от тях по това, че вместо класическия костюм и вратовръзката, носени от политиците, той е облечен с пищна церемониална кралска одежда и носи корона с емблемите на световните футболни купи. Но въпреки ексцентричния си вид Бобовски, когото наричат Краля на феновете, се отнася много сериозно към изборите в неделя в Полша, която ще бъде домакин през юни 2012 г. на европейското първенство по футбол.

Имиджът на десноцентристкия премиер Доналд Туск, който също е футболист аматьор, бе накърнен във футболните среди след решението на властите да затворят превантивно няколко стадиона след хулиганските безредици през пролетта. За Полша, която заедно с Украйна е съорганизиратор на европейското първенство през 2012 г., залогът е огромен: за първи път този шампионат, витрина на футбола в Европа, ще се състои зад бившата желязна завеса.

Но 71-годишният „крал Бобо“, който е от Полска селска партия – малък партньор в управляващата коалиция, се обявява против обобщаващия подход към хулиганството. „Аз съм кандидат на обикновените фенове, на нормалните хора, които обичат спорта“, заяви той и изтъкна, че съществуващото законодателство е достатъчно, но е прилагано лошо. Според властите в Полша има между 3 и 5 хиляди хулигани, организирани в банди.

Бобовски изтъква дългия си опит на терена – гледал е рекордните 225 мача на националния отбор – и признава, че онези, които създават проблеми, трябва да бъдат наказвани, но предупреждава, че не бива да се проявява „параноя“. „Над 95 процента от привържениците са добри хора. Хулиганите са незначително малцинство“, отбелязва той.

Според 22 -годишния Пьотр Балдовски, фен на „Легия“, Бобовски е на същата вълна като феновете. „Той е различен в сравнение с типичните политици. Представлява всички нас“, подчерта Балдовски на националния стадион във Варшава, където на 8 юни 2012 г. ще започне Европейското първенство по футбол.

Туск се сблъска с гнева на някои фенове на неотдавнашна предизборна среща с групи от запалянковци. „Много добре знам, че стадионът не е театър“, заяви тогава Туск. „Но не можем да толерираме хулиганството и престъпността. Спазването на закона и гарантирането на сигурността са за мен приоритет номер едно“, допълни той. В момент, когато според проучванията разликата между управляващите либерални центристи и консервативната опозиция се стопява, първите използваха снимки на сбивания между фанатизирани фенове в телевизионна реклама с лозунга „Те ще гласуват. А вие?“.

Фенове и сили на реда се сбиха на финала на футболното първенство за купата на Полша през май. Футболната федерация реши да забрани пътуванията на фенове до края на сезона и полицията напълно затвори достъпа до някои мачове. Футболни клубове и съдът наложиха на близо 1800 поляци забрана да посещават стадионите.

„Борбата срещу насилието и хулиганството по стадионите е много важна“, заяви Збигнев Жобро, бивш министър на правосъдието (2005 – 2007) и представител на консерваторите. „Но правителството поставя всички под един знаменател като обявява война на футболните фенове“, изтъкна той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.