Полски избори – съперничество след трагедията

Асошиейтед прес

Полската управляваща центристка партия полага внушителни усилия да запази водачеството си преди парламентарните избори този уикенд, парирайки предизвикателствата на една нова социаллиберална партия, а също на традиционен съперник, който я обвинява, че носи отговорност за самолетната катастрофа, при която загина цяло поколение висши политици.

„Гражданска платформа“ на премиера Доналд Туск изглежда върви към нов мандат, след като четири години бе начело на впечатляващ икономически растеж и преведе страната през най-тежката й трагедия от десетилетия – самолетната катастрофа, отнела живота на президента и десетки видни държавници. Някои допитвания обаче показват, че популярността й е спаднала до около 30 процента, след като дълго се задържаше около солидните 40 и повече процента.

Пропазарната партия се сблъсква със съперничеството на ново социаллиберално политическо движение, което отнема от нейния електорат – свидетелство, че светските тенденции се засилват в традиционно католическата страна.

„Гражданска платформа“ се брани и от едно силно – и все по-лично – предизвикателство от на популистката формация Право и справедливост на бившия премиер Ярослав Качински – брата близнак на президента, загинал в миналогодишната самолетна катастрофа.

Правителството изглежда губи част от подкрепата си и поради зараждащите у поляците притеснения за икономиката. Опасенията от нови икономически проблеми нанесоха удар на полската валута и пазари в последните седмици и повдигнаха въпроса дали Полша би могла да повтори „подвига“ си от 2009 г., когато беше единствената страна в Европейския съюз, отчела растеж, докато останалите бяха в рецесия.

Сянка върху надпреварата хвърля личното съперничество между Туск и Качински. След като някога бяха от една и съща страна на барикадата в антикомунистическото движение Солидарност на Лех Валенса, по-късно двамата се превърнаха в съперници. Днес, след самолетната катастрофа при гъста мъгла през 2010 г. в Русия, когато загинаха президентът Лех Качински и още 95 души, взаимната им антипатия се задълбочи до видима ненавист.

Ярослав Качински открито обвини правителството на Туск в убийството на брат му, твърдейки, че враждебното отношение към президента е довело до неспазване на процедурите за сигурност, което е една от причините за трагедията. На моменти Качински подхранваше конспиративни теории, допускащи, че Туск и руските власти нарочно са свалили самолета.

В обкръжението на Туск има тревога, че ако Качински спечели изборите, ще използва влиянието си, за да потърси отмъщение срещу онези, които обвинява, отклонявайки вниманието на страната от другите проблеми.

„Той търси отговорните за катастрофата“, каза Туск в интервю, публикувано във в. „Газета виборча“ в началото на седмицата. „Можем да допуснем, че той се стреми към властта не за да реши проблемите на страната, а да отмъсти на онези, които са виновни в неговото въображение. Това може да доведе до още по-дълбоко вътрешно разделение и до влошаване на отношенията със света“, отбеляза Туск.

Лех Качински беше избран отделно от правителството на Туск, и докато Туск не отрича, че двете страни често са изпадали в конфронтация, той категорично отрича да е имал каквото и да било намерение да нарани или оскърби Качински. Правителствен доклад за самолетната катастрофа установи, че основна причина за нея са лошата подготовка на пилотите и човешка грешка.

След доклада правителството уволни някои висши служители, отговаряли за организацията на полета, и предприе щателна ревизия на процедурите при самолетните пътувания на държавни лица.

Някои по-малки партии също се състезават за гласовете на избирателите, но основната битка изправя една срещу друга партиите на Туск и на Качински, включително на идеологическа основа.

Туск иска национализация на още държавни предприятия, както и много други пазарни реформи, и е голям привърженик на близките връзки с Европейския съюз и помирението с историческия враг на Полша – Русия. Петдесет и четири годишният премиер може да разчита на гласовете на мнозина от младите градски жители, които пият вино и капучино, насърчени от растящото богатство на страната.

Качински, за разлика от него, се обявява за по-голям държавен контрол върху ключови държавни индустрии и по-големи държавни разходи за подпомагане на бедните, на семействата и на други уязвими групи от полското население, което го прави популярен сред по-малко привилегированите и хората, живеещи извън градовете.

Като премиер през 2006-2007 г. той водеше външна политика, много по-скептична както към Русия, така и към Германия. Това спечели на 62-годишния Качински критици в Брюксел, но солидна подкрепа сред мнозина от по-възрастните поляци, които помнят зверствата, извършени в Полша през Втората световна война от Германия и Съветския съюз.

Ако Гражданска платформа на Туск победи в неделя, ще влезе в историята като първата политическа формация, спечелила два последователни мандата след рухването на комунизма през 1989 г. с умението да поддържа растящата стабилност, която замени политическите сътресения от ранните години на демокрацията.

През първите 18 години след комунизма Полша имаше общо 13 правителства – нов кабинет идваше на власт на всеки 17 месеца. Със солидни шансове да спечели нов четиригодишен мандат, партията на Туск има възможност да остане небивали осем години на власт.

Съгласно публикувано в сряда в „Газета виборча“ допитване, 31 процента от избирателите смятат да гласуват за Гражданска платформа, а 21 на сто за Право и справедливост.

Още три партии може да влязат в парламента:

– Съюз на демократичната левица – наследникът на комунистите, днес социално-либерална и прокапиталистическа партия, може да спечели 9 процента от вота.

– Сегашният по-малък коалиционен партньор в правителството – земеделската Полската селска партия би получила 6 на сто от гласовете.

– И най-голямата изненада – 7 процента от запитаните казват, че ще гласуват за Движението на Паликот – нова социално и икономически либерална партия, учредена от бизнесмена и депутат бунтар Януш Паликот. Движението защитава правата на хомосексуалистите, подкрепя легализирането на марихуаната и иска да лиши Католическата църква от влиянието й върху политическия живот – обявява се за традиционно непопулярни каузи в консервативна, дълбоко католическа Полша – родината на покойния папа Йоан-Павел Втори.

Допустимата грешка в допитването от 3 октомври е 3 процентни пункта. Сондажът показа, че значителен дял от избирателите – 23 процента – все още не са решили за кого да гласуват, което поддържа интригата за изборния резултат.

Съгласно полската парламентарна система партията, спечелила най-много гласове, бива натоварена да състави правителство. Съставът на кабинета се определя не само от това коя партия печели, но и с колко, от което пък зависи дали тя ще управлява сама или ще трябва да състави коалиция.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.