Бойко Б. почетен член или падението на СБХ

Отворено писмо на проф. Велислав Минеков,
председател на контролната комисия към Съюза на българските художници

Портрет на Бойко Борисов от самоук художник. Фрагмент

В понеделник ще бъдат връчени особено престижните звания „Почетен член на СБХ” на министър-председателя на РБ Бойко Борисов и прилежащия му министър на културата Вежди Рашидов.

Като председател на контролната комисия на СБХ смятам подобно решение за недостойно, лишено от логика и извършено под натиск от управляващата за момента партия. Подобен поклон пред действащи политици, заети своевременно с предизборна агитация е безсрамно действие спрямо стотици наши членове, заслужили високото отличие.

Решението за тази номинация е взето след странно допитване по телефона на част от УС на СБХ и след изрично настояване от министъра на културата от петък 07. 10. 2011., без обсъждане и дискусия сред съюзните членове и без одобрението на контролната комисия на СБХ.

Това злочесто събитие е рекетьорски акт, в замяна на което правителството да потвърди изцяло законните права на СБХ върху прилежащата му сграда на ул. ”Шипка”6. Разплащането с титли за решението на една дългогодишна неправда, съществувала благодарение на смирени ръководства на СБХ, в комбинация с държавно малокултурие, е преднамерено унижение и дело на паразити спрямо всички почтени хора, държали четка и длето.

Необходимо е да се припомни, че тази награда ще бъде връчена на лица, станали създатели на помийната яма, наречена „Музей на социалистическото изкуство” заченат в беззаконие, отмъстителност, завист и природен примитив.

Историята на СБХ, дори и в най-трудни за самочувствието ни времена, не познава подобен парадокс и падение. Нашият съюз трябва и може да съществува без партийно-политическа вярност, без „подкрепата” на временни „герои” и без помилуйката на съмнително обожествени гении.

Връчването на тези награди ще бъде врата към пропастта на нашето безчестие, завръщане към по-древния, спрямо нас художниците, известен, срамен занаят.

Велислав Минеков

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.