Кой иска да стане трилионер?

Слейт

Белият дом предложи нова данъчна категория за милионери и милиардери, част от плана на стойност 4,4 трилиона долара, който има за цел да обуздае държавния дълг. Републиканците, и по-конкретно Пол Рон, определиха предложението като „класова война“, но президентът Барак Обама го защити като единствената справедлива възможност.

Откакто рецесията настъпи, богаташите в САЩ продължават да богатеят. Всъщност процъфтяването на ултрабогатите дава повод за интересен мисловен експеримент: в свят, където мениджър на хедж фонд с повечко късмет може да направи 1 милиард само за година, кога ще се сдобием с първия трилионер?

Отговорът зависи от различни променливи величини, сред които инфлацията, данъците и цялостният икономически растеж. На първо време нека допуснем, че нашият хипотетичен трилионер е богат колкото най-богатия днес американец – Бил Гейтс, чието състояние се изчислява на 56 милиарда долара. Понеже инфлацията бавно разяжда долара, с течение на времето ще е все по-лесно да се достигне до трилионната граница (все пак в един момент всички бяхме трилионери в Зимбабве).

Ако средната годишна инфлация в Съединените щати и богатството на Гейтс запазят доброто си състояние, Америка ще има трилионер след 98 години. Но сега нека предположим, че съдбата на най-богатия американец не само съвпада с процента на инфлацията, но го изпреварва с, да речем, допълнителни 3 на сто на година. При това положение ще трябва да имаме трилионер след 50 години.

Но дори това може да се окаже консервативна оценка предвид темпото, с което супербогатите стават още по-супербогати. Измерването на нарастващата нетна стойност на най-богатите американци крие опасности, като се има предвид, че за последните 15 години това най-вече означава да се проследи състоянието на един човек – Бил Гейтс (неговият приятел Уорън Бъфет, на който Обама кръсти данъка си, за кратко го изпревари през 2008 г.).

Състоянието му нарастваше и се топеше заедно с цената на акциите на „Майкрософт“, с връхна точка в разгара на бума на доткомите през 1999 г., достигайки умопомрачителните 90 млрд. долара. Но при среден темп на растеж между 4 и 9% годишно, най-богатият американец може да притежава един трилион някъде между 2050 г. и 2085 г., ако приемем, че няма да има големи промени в данъчния кодекс и икономиката е стабилна.

Разбира се, недалновидно е да предположим, че първият трилионер ще бъде американец. Да кажем, че 27-годишният Марк Зукърбърг си вземе 8-те милиарда долара богатство и реши да си изпълни обещанието да дари голяма част от него за благотворителност и инвестира успешно и по-агресивно през следващите 50 години. Дори да постигне магическа, почти като при пирамидата на Бърни Мейдоф 20% възвращаемост на година, той пак няма да бъде трилионер.

Всъщност изглежда много по-вероятно първият човек, ударил 13-цифрената сума в долари, да дойде от страна, където има по-благоприятни условия за концентрация на богатство, страна с по-високи темпове на растеж, бързо разрастващи се индустрии, по-малко регулации за бизнеса и по-ниски данъци. Все пак за последните две години мексиканският магнат Карлос Слим отне титлата на най-богатия човек в света на Гейтс и Бъфет.

Точно сега стоките изглеждат като най-добрия залог за постигането на първия трилион: търсенето от страна на развиващите се икономики няма засищане, а търсенето от страна на развитите икономики изглежда малко вероятно да спадне в обозримо бъдеще. Най-богатото в света семейство, Ал Нахиян от Абу Даби, притежават общо $150 млрд., натрупани благодарение на високите цени на газа. След няколко десетилетия на огромни усилия, умни инвестиции и инфлация на долара, богатството на семейството може да удари 1 трилион долара (Най-богатата фамилия в Америка Уолтън, притежатели на веригата Уолмарт, ще имат 90 млрд. долара).

Дали друг човек или семейство – в зависимост от инфлацията – са натрупали богатство за един трилион долара преди? Вероятно не. Най-богатият в историята американец, Джон Д. Рокфелер, е имал лично богатство от около $320 млрд. в днешни долари, спечелени в дните, когато се е забогатявало по нечестен начин. И дори Ротшилд, европейските банкери, чието име е синоним на богатство, а състоянието им възлиза на стотици милиарди, най-вероятно не са достигнали трилион.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.